22.5.20

Έρευνα-χαστούκι στον Τραμπ...



Πώς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί 35.000 θάνατοι...
Εκτιμήσεις ερευνητών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης καταγράφουν ότι εάν είχαν ληφθεί νωρίτερα τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει περίπου 35.000 θανάτους.

Σύμφωνα με...
ρεπορτάζ της Washington Post, η έρευνα βασίζεται σε προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν με διαφορετικά μοντέλα και πάνω στο σενάριο πως μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, οι μεγάλες συγκεντρώσεις, οι έλεγχοι στα αεροδρόμια, είχαν εφαρμοστεί όχι στις 15 αλλά στις 8 Μαρτίου.

Σε αυτό το σενάριο το 61% των κρουσμάτων και το 55% των θανάτων που είχαν καταγραφεί έως τις 3 Μαΐου θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αυτό σημαίνει περίπου 700.000 κρούσματα και 35.000 θανάτους.


«Πρόκειται για μεγάλη, πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτή η μικρή στιγμή στον χρόνο, το να πιάναμε τον ιό στην φάση ανάπτυξής του είναι κομβικής σημασίας στη μείωση του αριθμού των θανάτων» ανέφερε ο Τζέφρι Σάμαν, επιδημιολόγος του πανεπιστημίου και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών.

«Εάν δεν πάρεις τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσεις επιθετική τον ρυθμό ανάπτυξης, μπορεί να έχεις πολύ χειρότερες επιπτώσεις» προσθέτει.

Η ομάδα του ανέλυσε την εξάπλωση του ιού από τις 15 Μαρτίου, όταν πολλοί άνθρωποι σε όλη τη χώρα άρχισαν να μένουν σπίτια τους, μέχρι τις 3 Μαΐου. Οι ερευνητές μελέτησαν τον ρυθμό μετάδοσης σε κάθε χώρα, την κίνηση μεταξύ κρατών ώστε να καταγράψουν την εξάπλωση του ιού και τον αριθμό των θανάτων σε αυτές τις επτά εβδομάδες.

Σε αντίθεση με άλλες προβλέψεις που ήρθαν στο φως τις τελευταίες εβδομάδες, η έρευνα του Κολούμπια δεν επιχειρεί να προβλέψει πώς ορισμένες πολιτικές μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση. Απλά επιχειρεί να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της αντίδρασης της χώρας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι προσομοιώσεις επιβεβαιώνουν επίσης τον κίνδυνο χαλάρωσης των μέτρων απαγόρευσης, που έχει αρχίσει σε ποικίλα επίπεδα στις αμερικανικές Πολιτείες για να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι ο επιδημιολόγος Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος του Τραμπ, είχε παραδεχθεί ότι εάν είχαν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα από την 9η Μαρτίου, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, υπερασπίστηκε των πράξεών του και κατηγόρησε το πανεπιστήμιο για προσπάθεια «πολιτικού χτυπήματος».

«Έδρασα πολύ νωρίς. Νωρίτερα από ότι θα πίστευε ο οποιοσδήποτε. Απαγόρευσα την είσοδο σε ανθρώπους που έρχονταν από την Κίνα. Το Κολούμπια είναι πανεπιστήμιο που είναι πολύ  "Δημοκρατικό". Νομίζω ότι πρόκειται για πολιτικό χτύπημα, εάν θέλετε την αλήθεια».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο παγκοσμίως από την πανδημία σε απόλυτους αριθμούς, με περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 93.000 θανάτους να καταγράφονται μέχρι σήμερα από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: