11.5.20

Τουρισμός και Πανδημία: Μια καταστροφική σχέση...


Tα απόνερα του πρώτου κύματος της πανδημίας της COVID-19 έχουν πλήξει ήδη τους περισσότερους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο το μεγάλο πλήγμα αναμένεται στους...
επόμενους μήνες και θα το υποστεί κυρίως ο τουρισμός. Ο τουριστικός τομέας θα είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος χαμένος του 2020, όσο σχέδια κι αν εκπονούν οι κυβερνήσεις των τουριστικών χωρών, όπως η Ελλάδα, προκειμένου να περισώσουν μια ουσιαστικά χαμένη τουριστική σεζόν.

Τουρισμός: από “πυλώνας” έγινε “μεγάλος ασθενής” της ελληνικής οικονομίας


Να ετοιμαζόμαστε λοιπόν για τον πρώτο Ιούνιο χωρίς ξένους τουρίστες και για το πρώτο ¨κουτσουρεμένο” καλοκαίρι με σχεδόν άδειες παραλίες; Αν και ακούγεται παρατραβηγμένο δεν αποτελεί και σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς οι πιθανότητες να δούμε σχεδόν άδειες παραλίες, ακόμη και στη “φουλ σεζόν”, είναι εξαιρετικά αυξημένες. Θα είναι μάλιστα η πρώτη χρονιά από το 1949, που θα συμβεί στην Ελλάδα κάτι τέτοιο. Πέρυσι επισκέφθηκαν τη χώρα μας 33 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή 3 τουρίστες ανά κάτοικο της Ελλάδας. Φέτος θα θεωρηθεί επιτυχία αν έρθουν τελικά οι μισοί. Ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου το 20% του ελληνικού ΑΕΠ, εξασφαλίζοντας ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Ωστόσο το 2020 ο τουριστικός τομέας θα υποστεί τρομακτική καθίζηση, συμπαρασύροντας προς τα κάτω το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ενώ μία στις τρεις τουριστικές επιχειρήσεις φοβάται πως δε θα επιβιώσει ως το φθινόπωρο.


Η επένδυση αποκλειστικά στην τουριστική μονοκαλλιέργεια, αυτή τη χρονιά τουλάχιστον, αποδεικνύεται μπούμερανγκ. Τα στρατηγικά λάθη που έγιναν κατά τη δεκαετία του 1980, την  επαύριο της εισόδου της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, πληρώθηκαν και θα συνεχίσουν να πληρώνονται ακριβά: αποβιομηχάνιση, αποδόμηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, μείωση των εξαγωγών και αύξηση των εισαγωγών, έμφαση στην κατανάλωση και λιγότερο στην παραγωγή και στις καινοτομίες, αποκλειστική στροφή στην οικονομία των υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, παρά τον κίνδυνο, που είχε επισημάνει από τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι “θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης”. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, και με καταλύτη τη νέα οικονομική κρίση λόγω της COVID-19, θα διαπιστώσουμε πως είναι τραγικό λάθος να τα “ποντάρουμε όλα σε ένα μόνο χαρτί”. Ο τουρισμός από πυλώνας και βαριά βιομηχανία, θα αποδειχθεί φέτος ως ο “μεγάλος ασθενής” της ελληνικής οικονομίας.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γ. Σταμκου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: