11.5.20

Σταδιακό άνοιγμα της Βρετανίας από τον Ιούνιο...


Τον οδικό χάρτη άρσης της καραντίνας στη Βρετανία παρουσίασε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, μεταφέροντας τα περισσότερα μέτρα για τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με...
τις Κυριακάτικες δηλώσεις του, τα δημοτικά σχολεία, τα καταστήματα και οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίγουν σταδιακά από τον Ιούνιο, ορισμένα καφέ και εστιατόρια τον Ιούλιο, ενώ από αυτή την Τετάρτη θα επιτρέπεται περισσότερη εξωτερική δραστηριότητα στους πολίτες.

«Δεν υπάρχει άμεσο τέλος στην καραντίνα» ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σπίτια τους το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ πρόσθεσε ότι θα έχει πολύ προσεκτική προσέγγιση, με βάση τις επιταγές της επιστήμης. Τα λόγια αυτά ήρθαν ως απάντηση στην αυστηρή κριτική που δέχθηκε από πολιτικούς στη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία, αφού άλλαξε το κεντρικό σύνθημα από «μένουμε σπίτι» σε «μένουμε σε εγρήγορση»


Με βάση το σχέδιο, την 1η Ιουνίου, πιθανότατα θα ανοίξουν τα καταστήματα και τα δημοτικά σχολεία, όπως και οι παιδικοί σταθμοί, ενώ οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων θα προλάβουν να έχουν συναντήσεις με τους καθηγητές τους, όμως δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις τάξεις παρά μόνο τη νέα σχολική χρονιά.

Στις αρχές Ιουλίου, θα ανοίγουν εν μέρει χώροι αναψυχής και δημόσιοι χώροι, δεδομένου ότι είναι ασφαλείς και ότι τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης. Ο Τζόνσον δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τους χώρους αναψυχής, όμως, σύμφωνα με τον Guardian, εννοούσε τα μπαρ και τα εστιατόρια που έχουν εξωτερικούς χώρους και όχι τις παμπ, ακόμη και εκείνες που έχουν κήπους.

Από αυτή την εβδομάδα οι Άγγλοι θα μπορούν να επισκεφθούν τα πάρκα που βρίσκονται κοντά στις συνοικίες τους, ενώ σταματούν οι χρονικοί περιορισμοί για την σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Οι κανόνες αυτοί θα είναι διαφορετικοί σε Σκοτία, Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία.

«Όσοι δεν μπορούν να εργαστούν στο σπίτι θα ενθαρρύνονται να επιστρέψουν στις δουλειές τους με την απαραίτητη απόσταση όπου είναι εφικτό» ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον, προκαλώντας άμεσα την αντίδραση των εργατικών συνδικάτων που εξέφρασαν ανησυχία για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες, πάντως, θα είναι υψηλότερα και θα ξεκινούν από 100 λίρες, ενώ θα φτάνουν έως και τις 3.200 λίρες, είπε ο Μπόρις Τζόνσον για να προειδοποιήσει ότι εάν η εξάπλωση του ιού αρχίσει να ξεφεύγει, θα επιβληθούν ακόμη πιο αυστηροί κανόνες καραντίνας.

Η Βρετανία θα εισάγει και 14ημερη καραντίνα για όσους έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό, όμως αυτό ενδεχομένως να εφαρμοστεί μόνο στα αεροπορικά ταξίδια.

Στην ενημέρωσή της η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, ανακοίνωσε ότι η μοναδική αλλαγή που θα κάνει από αύριο η Σκοτία είναι να επιτρέψει την άσκηση των πολιτών σε εξωτερικό χώρο περισσότερο από μία φορά τη μέρα, μένοντας ωστόσο κοντά στο σπίτι, χωρίς να επιτρέπονται το μπάρμπεκιου και η ηλιοθεραπεία, ούτε και οι συγκεντρώσεις ατόμων σε μικρές ομάδες. Επανέλαβε ότι το μήνυμα «μείνετε σε εγρήγορση» δεν θα λειτουργήσει στη Σκοτία και ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Ουέστμινστερ δεν θα πρέπει να παρουσιάζονται ότι αφορούν όλη τη Βρετανία.

Ήδη την Παρασκευή η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε τις δικές της τρεις μικρές αλλαγές, που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, διατηρώντας το lockdown για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Η Βρετανία παραμένει η δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα θύματα, καθώς μετρά 31.587 νεκρούς σε σύνολο 215.260 κρουσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: