...με εφεδρεία τις εκλογές...
H τελευταία δημοσκόπηση της MRB έδειξε double score της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, κατέγραψε διαφορά σχεδόν 20 μονάδων (40% έναντι 20,3%), και αποτύπωσε την δημοφιλία Μητσοτάκη σε ποσοστά άνω του 70%. Έδειξε όμως επίσης και τρία ακόμη, μάλλον πολύ πιο ενδιαφέροντα στοιχεία: Ότι...
το 59,7% των ερωτηθέντων θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας και μόνον το 7,7% επιθυμεί άμεση προσφυγή στις κάλπες, ότι πάνω από τους 8 στους 10 (82,2%) ανησυχεί πολύ για την επόμενη μέρα στην οικονομία και οι 7 στους 10 (71,2%) ανησυχούν εξίσου έντονα για την κατάσταση στην αγορά εργασίας.
Στο Μαξίμου τα στοιχεία αυτά διαβάζονται σε δύο διαφορετικές εκδοχές: Οι τακτικιστές, και έμπλεοι πολιτικής αυτοπεποίθησης, βλέπουν πεδίο «απόλυτης ηγεμονίας της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη». Μιλούν για «νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ψηφοφόρους» μετά την διαχείριση της διπλής κρίσης – στον Εβρο και στην πανδημία -, θεωρούν την ύφεση, όσο βαθιά κι εάν είναι, διαχειρίσιμη, και πιστεύουν πως «όποτε κι εάν κάνει εκλογές ο Μητσοτάκης θα τις κερδίσει άνετα».
Αρκετοί εκτός των τειχών τους καταλογίζουν υψηλή δόση πολιτικής αλαζονείας – «κάποιοι στο Μαξίμου έχουν καβαλήσει άγρια το καλάμι», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΚΙΝΑΛ -, αλλά οι ίδιοι, εν μέσω της γενικής δημοσκοπικής ευδαιμονίας δεν παραλείπουν να σημειώσουν την προτίμησή τους στις εκλογές «εδώ και τώρα», ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.
Για τους πιο υποψιασμένους του πρωθυπουργικού επιτελείου η υπόθεση, όπως και η δημοσκοπική εικόνα, είναι λίγο πιο σύνθετη και εκείνα που υπολογίζονται περισσότερο είναι τα ποιοτικά στοιχεία. Η πλειοψηφική άρνηση στις πρόωρες εκλογές καταγράφεται με προσοχή και η σχεδόν καθολική ανησυχία για οικονομία και εργασία εκλαμβάνονται ως κώδωνας κινδύνου.
Μεταξύ αυτών των δύο προσεγγίσεων, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να ρέπει προς την πρώτη σε ό,τι αφορά την πολιτική αυτοπεποίθηση, αλλά να συνυπολογίζει και παραμέτρους της δεύτερης ως προς τις τακτικές κινήσεις των επόμενων μηνών.
Τούτο σημαίνει, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα τεκτενόμενα στο Μαξίμου, ότι το πιθανότερο σενάριο αυτή την στιγμή είναι η μετάθεση όλων των κομβικών αποφάσεων στον Σεπτέμβριο. Η προοπτική των άμεσων εκλογών, μετά και το «φρένο» Γεραπετρίτη, δεν είναι πλέον σε πρώτο πλάνο αν και παραμένει ενεργή ως εφεδρεία. Στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης το πακέτο των μέτρων σπάει, επικοινωνιακά, σε δύο τμήματα – στις αποσπασματικές και κλαδικές μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και σε μια δεύτερη δέσμη που παραπέμπεται στον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η αναστολή της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και, πιθανώς, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.
Εδώ τα δημοσιονομικά περιθώρια, με βάση τουλάχιστον το οικονομικό μοντέλο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, είναι περιορισμένα και ο στόχος των σταδιακών «εξαγγελιών» είναι διπλός: Αφενός να εκτιμηθεί στο τέλος του καλοκαιριού η τελική ζημιά στην οικονομία από το lockdown – «εάν και εφόσον διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί από τον τουρισμό», όπως λέει βουλευτής της ΝΔ -, και αφετέρου να δοθεί επικοινωνιακή ώθηση και μορφή «restart» στην άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.
Σ’ αυτό το σκηνικό, η νέα εισήγηση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο Μαξίμου είναι και ο… διπλός ανασχηματισμός. Δηλαδή, μια πρώτη κίνηση στοχευμένων αλλαγών στην κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου (κοντά στην επέτειο του ενός χρόνου από την εκλογική νίκη της ΝΔ) και, κατόπιν, στο πλαίσιο του ίδιου «restart», ένας δομικός ανασχηματισμός στις αρχές του φθινοπώρου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο περιορισμένο κύμα των αλλαγών θα πρέπει να αφορά «τα υπουργεία που βρέθηκαν ελλιποβαρή» στην διαχείριση του lockdown, κι εδώ φωτογραφίζονται ευθέως οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Στον «δομικό ανασχηματισμό» η εισήγηση προβλέπει αλλαγές που μπορεί να αγγίξουν και το οικονομικό επιτελείο αλλά και υπουργοποίηση περισσότερων προσώπων της απόλυτης επιρροής Μητσοτάκη - δηλαδή, εγκαθίδρυση και νέου εσωκομματικού τοπίου.
Εν ολίγοις, και με παρενθέσεις «ειδικών» παρεμβάσεων, όλες οι στρατηγικές κινήσεις μάλλον παραπέμπονται στον Σεπτέμβρη. Εως τότε, το μοντέλο που επιλέγεται είναι εκείνο της διακυβέρνησης σε… δόσεις, με την οικονομία εξαρτώμενη αποκλειστικά και μόνον από την τύχη του τουρισμού, και με εφεδρεία πάντοτε τις πρόωρες εκλογές.
Μαρίνα Αλεξανδρή
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου