24.5.20

Το σχέδιο του υπ. Υγείας για τον τουρισμό...

Πώς θα αντιμετωπίζονται πιθανά κρούσματα στα νησιά...
Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες που θα φτάνουν στη χώρα μας δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, ούτε θα υποβάλλονται σε τεστ για τον ιό. Πιθανά κρούσματα κορονοϊού σε τουρίστες στα νησιά...

 θα αντιμετωπίζονται επιτόπου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας και αποκαλύπτει το "Εθνος της Κυριακής".

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν οι αεροδιακομιδές, καθώς τα πτητικά μέσα είναι ελάχιστα, κρίθηκε σκόπιμο να αντιμετωπίζονται πιθανά περιστατικά επιτόπου. Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, εάν χρειαστεί να νοσηλευθούν οι κάτοικοι ή το προσωπικό των μονάδων υγείας και των καταλυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, επιχειρεί να απλώσει υγειονομική "ομπρέλα" κατά του κορονοϊού στη νησιωτική Ελλάδα σε τρεις άξονες, με 5 νοσοκομεία-πυλώνες και 29 κλίνες ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει ένα πλέγμα νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που θα αλληλοσυνδέονται, αλλά θα είναι και σε άμεση επικοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η επιχείρηση "κορονοϊός το καλοκαίρι" θα δώσει έμφαση στην αξιοποίηση των τοπικών υγειονομικών μονάδων, ώστε τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται επιτόπου ή, αν υπάρξει ανάγκη, να μεταφέρονται με ασθενοφόρα σε μεγάλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης είναι:

- Τα νοσοκομεία που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα για να μεταφέρονται τα περιστατικά ή διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ.

Αρση περιορισμών: Ανοίγει η εστίαση, ξεκινούν τα ταξίδια στα νησιά - Αρχή και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις
- Τα νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ σε νησιά.

- Τα περιφερειακά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας.

Τρεις ζώνες στα νησιά
Στο μεταξύ σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας ορίζει πως η νησιωτική χώρα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες, αναλόγως της προσβασιμότητας των νησιών σε δομές Υγείας:

Οσα νησιά θεωρούνται "χαμηλού κινδύνου" (επίπεδο επικινδυνότητας 3) και πρόκειται για την Κρήτη, που από μόνη της διαθέτει ένα επαρκές σύστημα Υγείας, και όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.

Στο επίπεδο επικινδυνότητας "2" ή "μέτριου κινδύνου" εντάσσονται νησιά που έχουν ανεπτυγμένες κλίνες και δεσμευμένες κλίνες Covid-19. Ενδεικτικά τέτοια νησιά θα είναι η Ρόδος, η Σαντορίνη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος). Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, έχουν δεσμευτεί ήδη από την πρώτη φάση της επιδημίας περίπου 550 κλίνες ειδικά για περιστατικά με λοίμωξη Covid-19. Πρόκειται για κλίνες σε μεγάλα νησιωτικά νοσοκομεία (Κρήτη, Ρόδος κ.λπ.).

Ολα τα υπόλοιπα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, περιλαμβάνονται στη ζώνη επικινδυνότητας "1", δηλαδή θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Ανάλογος διαχωρισμός σε τρία επίπεδα πραγματοποιείται και όσον αφορά στη δυνατότητα ελέγχου κάθε νησιού. Ο σχεδιασμός θα συνδέεται με την προσβασιμότητα σε δομές Υγείας, ενώ σε αρκετά νησιά χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19 αναμένεται να τοποθετηθούν αναλυτές για έλεγχο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Πρόκειται για μηχανήματα για μοριακό εργαστηριακό έλεγχο, χαμηλής όμως δυναμικότητας (ένα τεστ την ώρα), για τα οποία θα οριστούν χειριστές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα...

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: