7.5.20

Ο "Ριζοσπάστης" αλλάζει...


Διακριτή είναι η αλλαγή στον σχεδιασμό της πρώτης σελίδας τού Ριζοσπάστη που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες –μια αλλαγή προς το καλύτερο αισθητικά, η οποία είναι άλλοτε θεαματική (2 Μαΐου) και άλλοτε ελαφρά. Μεγαλύτερες...
και πιο πολλές φωτογραφίες, περισσότερο χρώμα και μια «ανοιχτή» προβολή των θεμάτων, χαρακτηρίζει τα περισσότερα
πρωτοσέλιδα της εφημερίδας σε αυτό το διάστημα, σε αντιδιαστολή με το αυστηρό, τυπικό και κάπως παρωχημένο κασέ που τα χαρακτήριζε πριν.




Δεν ξέρουμε αν αυτή η αλλαγή θα είναι σταθερή ή έγινε λόγω των επικαιρότητας (έκτακτης και μη), αλλά από τις 17 τελευταίες εκδόσεις μόνο σε μία ή δύο (ιδιαίτερα σε εκείνη της 5ης Μαΐου –δείτε την στο πλάι του κειμένου), η πρώτη σελίδα είχε τον προηγούμενο σχεδιασμό, χωρίς μεγάλες φωτογραφίες, δίχως  ελαφρώς χρωματιστό φόντο ή «αρνητικό» τίτλο, δηλαδή άσπρα γράμματα σε «πλακάτο» φόντο. 




Η αλλαγή φαίνεται με τη σύγκριση των πρωτοσέλιδων της 2ας Μαΐου 2019 και της αντίστοιχης του 2020 (δείτε στην αρχή του κειμένου), δηλαδή των εκδόσεων που αποτύπωναν την εκδήλωση για την Πρωτομαγιά από το ΚΚΕ. Στην περσινή υπάρχει βέβαια μια πιο ενθουσιώδης αναβάθμιση από την καθημερινότητα, με τέσσερις φωτογραφίες, κάτω από τον τίτλο και το κείμενο (κάτι ανάλογο έγινε και στις 2 Μαΐου πρόπερσι), αλλά φέτος η προβολή του θέματος είναι εντυπωσιακή, σχεδόν μονοθεματική, με μεγάλες φωτογραφίες, η μια από τις οποίες οκτάστηλη, δηλαδή καταλαμβάνει όλο το πλάτος τής σελίδας, ενώ ο τίτλος είναι ένθετος μέσα στη βασική φωτογραφία.

Η προσφορά του Σαββατοκύριακου

Ο Ριζοσπάστης στη σημερινή και στη χθεσινή έκδοση προαναγγέλλει τη σημαντική προσφορά της. Είναι μια προσφορά που προφανώς δεν ενδιαφέρει μόνο τους οπαδούς του κόμματος, αλλά τους ιστοριοδίφες και, ακόμα, εκείνους που αγαπούν και αναζητούν το παλιό αρχειακό υλικό τού Τύπου. Η εφημερίδα πέρα από το «Ιστορικό αφιέρωμα και αρθρογραφία για την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών (9 Μάη 1945)», προσφέρει στην έκδοση τού Σαββατοκύριακου «αφίσα με σοβιετικό-αντιφασιστικό σκίτσο του 1941» και, ακόμα πιο ενδιαφέρον, ανατυπωμένα πρωτοσέλιδα του Ριζοσπάστη της 8ης και της 9ης Μαΐου 1945.
Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν τέτοιες ανατυπώσεις πρωτοσέλιδων είχαν προσφέρει και άλλες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων Τα Νέα επί ημερών ΔΟΛ και πρόσφατα η Καθημερινή στις εκδόσεις της Τρίτης. 

 harddog-sport.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: