7.5.20

Ευρωπαϊκή στήριξη στα Βαλκάνια...


...εφόσον δεν… λοξοκοιτούν προς Ρωσία και Κίνα...
Την στήριξή τους στην ενταξιακή προοπτική των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασαν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης κορυφής.

Σύμφωνα με...
τις επίσημες ενημερώσεις οι 27 και η Κομισιόν υποσχέθηκαν σε Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία και Βόρεια Μακεδονία ένα «εύρωστο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή».

Στην διακήρυξη, παράλληλα, αναφέρεται ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει αυτές τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.


Τα καλά λόγια των Ευρωπαίων, πάντως, έρχονται και με ένα μήνυμα προς τις χώρες αυτές ώστε να μην… στρέψουν το βλέμμα προς τη Μόσχα και το Πεκίνο

Οι ηγέτες της ΕΕ επισήμαναν ότι όλες οι βαλκανικές χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ένωση θα πρέπει να τηρούν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, μια συγκαλυμμένη αναφορά στις ανησυχίες που εκφράζονται για τις χώρες εκείνες που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τη Ρωσία και την Κίνα.

Βαλκάνια, πανδημία και Ανατολή

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η σημερινή παρέμβαση, μέσω του politico, της Ναταλί Τότσι, συμβούλου του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Τότσι επισημαίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση τα κράτη των Βαλκανίων σε συγκεκριμένα θέματα, προσθέτοντας ότι η Κίνα εκμεταλλεύτηκε την κρίση για να αυξήσει την επιρροή της, στέλνοντας και διαφημίζοντας τη βοήθεια προς τις χώρες αυτές, ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία συνεχίζει να έχει παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Η σύμβουλος του Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι η πανδημία αποκάλυψε το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στη συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης, προσθέτοντας πως τα Δυτικά Βαλκάνια έχει διαγράψει πορεία προς τον αυταρχισμό εδώ και περίπου μία δεκαετία με την κρίση να αναμένεται να αυξήσει τέτοιες τάσεις.

Υπογραμμίζει, παράλληλα, την ανάγκη η Ε.Ε. να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να αδράξει την ευκαιρία ώστε το νέο γεωπολιτικό πεδίο να βρει την περιοχή κοντά στις Βρυξέλλες και όχι προς την Ανατολή.

Με προσφυγικό και Πρέσπες η παρέμβαση Μητσοτάκη

Κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Έκανε αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να θυμίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία και την στηρίζει.

«Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά», τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Προσφυγικό, ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο Προσφυγικό.

Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», επισήμανε. Και ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: