3.5.20

Αοριστίες από την κυβέρνηση για τους καλλιτέχνες...


... επικρίσεις από τον Τσίπρα...
Με αοριστίες και επαναλαμβάνοντας ότι περιμένει τις οδηγίες της ειδικής επιτροπής η Λίνα Μενδώνη τοποθετήθηκε σήμερα για το σωστό «παράπονο», όπως είπε, καλλιτεχνών και μη, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις, τη ώρα που...
το κύμα συμπαράστασης από τους πολίτες αποτυπώνεται στις δεκάδες χιλιάδες υπογραφές του σχετικού ψηφίσματος της πρωτοβουλίας «Support art works».

Σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα iefimerida.gr η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι μετά τις απαντήσεις της επιτροπής μέσα στην εβδομάδα θα συγκληθεί με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αμέσως Διυπουργική Επιτροπή με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, για να εξεταστεί «όλο το υποστηρικτικό μέρος» σημειώνοντας ότι «ο Πολιτισμός έχει εξαιρετικά πολλές υποπεριπτώσεις συμβάσεων και απασχόλησης εργαζομένων, παγκοσμίως».

Όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα ενός σχεδίου στήριξης, η κ. Μενδώνη απάντησε ότι θα αρχίσει η συγκρότηση του, όπως και των πιθανών σεναρίων, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει έξι εβδομάδες από την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων στους κλάδους του πολιτισμού και του θεάματος.


«Είναι δεδομένο ότι πολυμελή σχήματα δεν θα μπορούν να υπάρξουν. Εχει γίνει ο σχεδιασμός ήδη από τους χειμερινούς μήνες από ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς και τώρα πρέπει να αλλάξει. Δηλώσαμε από την αρχή στους κρατικούς μας φορείς ότι το 2020 δεν θα μειωθεί η επιχορήγησή τους, επειδή δεν θα υλοποιήσουν κάποια πράγματα. Θα πάρουν στο ακέραιο την επιχορήγησή τους, ώστε να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους στα δεδομένα που θα μας δώσουν οι γιατροί. Είναι δύσκολο, το γνωρίζω» πρόσθεσε.

Επίσης, δεν απάντησε επί της ουσίας όταν κλήθηκε να σχολιάσει το πρόγραμμα των 15 εκατομμυρίων ευρώ, που δεν προσφέρει άμεση βοήθεια στους καλλιτέχνες. «Το υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να δώσει επιδόματα. Όμως είναι η πρώτη φορά που δίνεται πακέτο 15εκ. ευρώ στον σύγχρονο πολιτισμό για αναπτυξιακές δράσεις της επόμενης μέρας, που δεν θα είναι εύκολη. Πρέπει από τώρα να την σκεφτόμαστε. Με τα χρήματα αυτά θα υποστηριχθεί η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος, ο χορός» είπε.

«Τα θέματα που θέτουν οι καλλιτέχνες αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Ο Πρωθυπουργός έχει προσωπικό ενδιαφέρον να υπάρξουν οι βέλτιστες λύσεις» ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πρόσφατης τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δήλωσε ότι «θα δούμε αν θα μπορούμε να έχουμε και πως ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι» προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων, κάνοντας λόγο για «ενημέρωση τεχνικού τύπου. Ο Πολιτισμός είναι βέβαιο ότι έχει τεχνοκρατικές πτυχές και παραμέτρους, αλλά δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε μόνο έτσι. Από την συγκεκριμένη συνέντευξη λοιπόν, ναι, έλειψε ο Πολιτισμός, αλλά ίσως και καλώς έλειψε».

Στ. Πέτσας: Το βασικό ζήτημα είναι η εμπιστοσύνη

«Να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε» είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που αναφέρθηκε επίσης στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το επιτελείο του Υπουργείου Πολιτισμού την επόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» Ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «έχουν στηριχθεί οι άνθρωποι του Πολιτισμού που είχαν ενεργείς συμβάσεις όταν ξεκίνησε τον Μάρτιο η λήψη των περιοριστικών μέτρων. Αυτοί έχουν αποζημιωθεί με τα 800 ευρώ και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση».

Για τις πολλές χιλιάδες εργαζομένων που μένουν όμως εκτός των μέτρων, υποσχέθηκε λύση. «Στόχος είναι να ανοίξει και το κομμάτι του τουρισμού με ασφάλεια και το κομμάτι του Πολιτισμού που συνδέεται με τον τουρισμό, εσωτερικό και εξωτερικό, επίσης με ασφάλεια για να βρουν και αυτοί μια διέξοδο. Αλλά θέλουμε προσεκτικά βήματα» συμπλήρωσε.

Ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο, πως «το βασικό ζήτημα που απασχολούσε, όχι μόνον τον Πολιτισμό, αλλά όλους τους Έλληνες, ήταν η εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένα αποτελεσματικό Κράτος που τους συνδράμει».

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας με μήνυμά του στο Twitter εξέφρασε τη στήριξή του «στο πλευρό των ανθρώπων του Πολιτισμού και της δημιουργίας, όπως αυτονόητα στο πλευρό και όλων των εργαζομένων που πλήττονται από τις επιλογές της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την «κυβέρνηση οφείλει να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξει τον Πολιτισμό & τους ανθρώπους του. Να στηρίξει αυτούς που μας στηρίζουν ψυχικά & πνευματικά μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Να ανταποδώσει την προοπτική & την ελπίδα που μας προσφέρουν για την επόμενη μέρα».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: