21.5.20

Η θεσμική κατάπτωση της Βουλής...

... γνήσιο υποσύνολο του σκανδάλου Νοβάρτις

Γιώργος Λακόπουλος

Όποια γνώμη και αν έχει κάποιος για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ένα δεν μπορεί να αρνηθεί: ότι τελεί υπό πολιτική δίωξη. Τον διώκουν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινάλ. Αλλά δεν είναι σε θέση να...

τηρήσουν τα προσχήματα του «ανακριτή» -ως μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής- που τους δίνει το Σύνταγμα.

Ποιος ανακριτής όταν δεν προέκυπτε κανένα στοιχείο για μια κατηγορία που ο ίδιος έχει συντάξει, αντί να βάλει την υπόθεση στο αρχείο, θα …πρόσθετε νέες κατηγορίες κατά βούληση;

Είναι μια θλιβερή εικόνα- στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να μην μπει. Αλλά πώς νοείται να απέχει Πρωθυπουργός από μια τόσο σοβαρή συζήτηση στη Βουλή; Εκτός αν έχουν δίκιο όσοι επιμένουν ότι σ’ αυτό το θέμα κουμάντο κάνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός είναι εκτεθειμένος. Πώς μπορεί να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός της «σκευωρίας» που υιοθετεί το κόμμα του, σε μια υπόθεση για την οποία έχει παραπεμφθεί ένας πρώην υπουργός -του οποίου η αρχηγός επίσης δεν πήγε στη Βουλή και τον άφησε να προκαλεί με την παρουσία του- ενώ για δυο στελέχη της ΝΔ η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται;

Σε μια υπόθεση σαν το σκάνδαλο Νοβάρτις σε κάθε ευνομούμενη χώρα δυο πράγματα θα είχαν συμβεί:

Πρώτο, θα άφηναν όλες οι πλευρές την Εισαγγελία Διαφθοράς να κάνει τη δουλειά της έτσι όπως ήταν υποχρεωμένη μετά τις νόμιμες καταθέσεις μαρτύρων. Και μετά θα μιλούσαν.

Ειδικά οι εμπλεκόμενοι έχουν κάθε λόγο να ολοκληρωθεί η έρευνα. Για να προκύψει ότι δεν υπάρχει κάτι που τους βαρύνει.

Δεύτερο, θα είχε κινηθεί ο νόμος εναντίον όσων άρχισαν να απειλούν τους …εισαγγελείς και να τους αποκαλούν μέλη συμμορίας.

Κανένα από τα δυο δεν συνέβη.

Ωστόσο η έρευνα προχώρησε, παρά τις ενδοιαστικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που συνάντησε. Παρά την τρομοκράτηση δικαστικών και μαρτύρων και την εντελώς αντιδημοσιογραφική παρέμβαση των ΜΜΕ- που το μόνο που δεν έκαναν ήταν έρευνα για την αλήθεια.

Σ’ αυτό το κλίμα η Εισαγγελέας Τουλουπάκη στάθηκε όρια και συνέχισε. Αρχειοθέτησε τις εφτά από τις δέκα περιπτώσεις πολιτικών, εφόσον δεν βρέθηκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες και να οδηγούν σε παραπομπές.

Προσοχή: οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν. Δεν αθωώθηκε κανείς. Γιατί απλά δεν είχε κατηγορηθεί κανείς. Μια νόμιμη έρευνα έγινε.

Από αυτή την έρευνα προέκυψαν στοιχεία που δικαιολογούν την παραπομπή για δωροδοκία ενός πρώην υπουργού. Λίγο είναι ότι ο Λοβέρδος οδεύει προς το εδώλιο; Αυτό γιατί το ξεχνούν όσοι επιμένουν στη θεωρία της σκευωρίας;

Για δυο ακόμη δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Αυτό γιατί το ξεχνά ο Πρωθυπουργός και έβαλε τον έναν στην κυβέρνησή του;

Γιατί λοιπόν μια υπόθεση από την οποία έχουμε ήδη μια παραπομπή και δυο συνεχιζόμενες έρευνες, νόμιμες και με τη βούλα των δικαστικών οργάνων, δεν είναι σκάνδαλο;

Ποιος μπορεί να μιλάει για «σκευωρία» μετά και το φιάσκο της Προανακριτικής Επιτροπής, που είναι από μόνο του πολιτικό σκάνδαλο;

Τη φαιδρή νότα στην υπόθεση δίνουν όσοι προσπαθούν να μιλούν για «παραδικαστικό κύκλωμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν της ανικανότητας -ακόμη και αν το ήθελαν-των Συριζαίων σε αυτά τα θέματα, είναι για γέλια να μιλούν για σχοινιά στα σπίτια των κρεμασμένων.

Ότι η απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Προανακριτής Επιτροπής είναι προειλημμένη εξ αρχής και ότι η ίδια η σύστασή της συνιστά αντιπερισπασμό κάνει μπαμ από μακριά.

Η Προανακριτική κατά Παπαγγελοπούλου έχει τον χαρακτήρα της τιμωρίας ενός εξωμότη. Η δήλωσή του, ως εν ενεργεία υπουργού Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο, μάλλον τους διευκόλυνε. Αλλά πρέπει να πάρουν όλοι το μήνυμα: Όποιος πάει απέναντι πληρώνει.

Η μετατροπή ενός σκανδάλου σε σκευωρία, είναι από μόνη της χονδροειδής επιχείρηση. Για τον απλό λόγο ότι δεν νοείται να προβάλλεται ως σκευωρία η νόμιμη και απολύτως δικαιολογημένη έρευνα της εισαγγελικής αρχής.

Αν δε συνέτρεχαν αυτές οι προϋποθέσεις η Ελένη Τουλουπάκη δεν θα ήταν στη θέση της. Αλλά είναι. Και η απόπειρα να την απομακρύνουν σκόνταψε στην Ολομέλεια Εφετών. Κάτι λέει αυτό.

Η επιχείρηση αντιστροφής στηρίχθηκε σε δικαστικούς για τους οποίους βοά ο κλάδος. Όχι μόνο δεν κατάφεραν να στηρίξουν κατηγορία κατά Παπαγγελοπούλου, αλλά η κατάθεση πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου τους διέσυρε και αποκάλυψε ένα σύστημα ηθικής κατάπτωσης στο δικαστικό σώμα.

Η μεταφορά της κατάπτωσης στο Κοινοβούλιο είναι το είναι το θεσμικό κόστος από την επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου.

Αντί να ερευνηθούν οι καταγγελλόμενοι κάποιοι θέλουν να τιμωρηθούν οι καταγγέλλοντες και οι ερευνητές.

Είναι μια πυώδη δραστηριότητα. Οι πρωτεργάτες της εκτός από τη Δικαιοσύνη τραυμάτισαν και τη Δημοκρατία...

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: