18.5.20

ΗΠΑ: Εκτίναξη ανεργίας στο 25%...


... προβλέπει ο επικεφαλής της Fed...
Την ώρα που οι νεκροί στις Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν τους 90.000 και παγκοσμίως ξεπέρασαν τους 313.000, ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) προειδοποίησε χθες ότι η ανεργία στη χώρα θα μπορούσε να φτάσει το 25%.
Ειδικότερα...
ο Τζερόμ Πάουελ εκτίμησε πως δεν αποκλείεται το επίπεδο της ανεργίας να κυμανθεί το προσεχές διάστημα μεταξύ του 20% και του 25% και η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο να φτάσει ακόμα και «το 20 και το 30%», κάτι που θα μπορούσε να γίνει «εύκολα», όπως προέβλεψε.

Ο ίδιος αναμένει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά, με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά με «τρόπο που δεν δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα με τον ιό», η ανεργία θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όμως, «δεν θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι απίθανο να συμβεί».

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Πάουελ προχώρησε σε μια νηφάλια αξιολόγηση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας υποστήριξε πως η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει «σχετικά σύντομα», με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει εμβόλιο και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.


Τόνισε πως η κρίση που προκαλεί ο νέος κορονοϊός παρουσιάζει «θεμελιώδεις διαφορές» με τη Μεγάλη Ύφεση και η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει πολύ πιο γρήγορα, παρά την εξαιρετικά υψηλή ανεργία και τη βαθιά ύφεση.

«Δεν πιστεύω διόλου ότι αυτό είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα», απάντησε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CBS, όταν ρωτήθηκε εάν θεωρεί ότι επίκειται Μεγάλη Ύφεση παρόμοια με αυτή τη δεκαετία του 1930, επικαλούμενος το ότι η αμερικανική οικονομία πήγαινε καλά προτού ξεσπάσει η πανδημία, οι τράπεζες είναι ισχυρές και οι αρχές αντιδρούν με επαρκή, κατ’ αυτόν τρόπο.

Ακόμα 820 θάνατοι σε 24 ώρες
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών και κρουσμάτων. Χθες ακόμα 820 έχασαν τη ζωή τους αυξάνοντας το σύνολο σε 89.550 και σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Πάντως, ο παραπάνω ημερήσιος απολογισμός είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από τη 10η Μαΐου. Όσο για τα 1.486.376 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά ξεπερνούν το 30% των κρουσμάτων παγκοσμίως, με βάση τα επίσημα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ υπερηφανεύεται ότι η χώρα του έχει εξετάσει περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη. Αλλά οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν καταστροφικό τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία.

Τέλος, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά ζητήματα, Πίτερ Ναβάρο, επέκρινε χθες τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για τη μεγάλη αρχική καθυστέρηση ως προς την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: