7.5.20

Στις 12 διαμαρτυρία, στη μία οι ανακοινώσεις Μενδώνη...



 Κρίσιμη μέρα για τους εργαζόμενους στους κλάδους του πολιτισμού, οι οποίοι, από το Σύνταγμα όπου κατεβαίνουν να διεκδικήσουν όσα τους αρνούνται, θα περιμένουν να ακούσουν από τη Λίνα Μενδώνη «τις...


εξειδικευμένες δράσεις για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξή τους».

Με οδηγό τους τη φράση του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι», τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος μαζί με των σωματείων του κλάδου θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα για να διεκδικήσουν όσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη τούς έχει αρνηθεί. Μία ώρα αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα παρουσιάσει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «τις εξειδικευμένες δράσεις για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού».


Μαζί φυσικά με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος έχει προκαλέσει δυσαρέσκειες στον πέμπτο της Μπουμπουλίνας. Πριν από τρεις ημέρες μίλησε για μέτρα στήριξης προς τους ανθρώπους του Πολιτισμού, χωρίς να ξεκαθαρίσει ότι επαναλαμβάνει όσα είχαν ήδη ανακοινωθεί από την υπουργό Πολιτισμού, τα οποία ωστόσο αφήνουν εκτός στήριξης μεγάλη μερίδα εργαζομένων.



Οι διαμαρτυρίες σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου -εδώ και σαράντα ημέρες- που συσπειρώθηκε για να διεκδικήσει στήριξη σε πρώτη φάση αλλά και την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα, ανάγκασαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σήμερα η κ. Μενδώνη θα παρουσιάσει αναλυτικά τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Η ενίσχυση αναμένεται γενναία, ακολουθώντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που λειτούργησαν με γρήγορα αντανακλαστικά από την πρώτη στιγμή.


Μισόλογα Πέτσα


Μιλώντας χθες πάντως ο κ. Πέτσας -στο ΣΚΑΪ- θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την πρόχειρη και με ελάχιστο αίσθημα ευθύνης αντιμετώπιση από την κυβέρνησή του των ανθρώπων της τέχνης και του θεάματος.


«...Αν είχαμε δώσει από τον Μάρτιο τα 26 δισ. ευρώ, που έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας, τι θα κάναμε τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο; Τώρα, τι θα κάναμε για τον Πολιτισμό;... Στους ανθρώπους του Πολιτισμού τι θα λέγαμε σήμερα;» Ούτε περνάει από το μυαλό του κ. Πέτσα η διαχείριση της επιβίωσης χιλιάδων επαγγελματιών με ένα στέρεο σχέδιο, το οποίο όφειλε να έχει ήδη εκπονήσει το ΥΠΠΟ αφού το lockdown που επιβλήθηκε ήταν προφανές ότι θα προκαλούσε ντόμινο προβλημάτων στους εργαζόμενους του χώρου. Αναρωτιέται όμως κανείς οι άνθρωποι του πολιτισμού έχουν σημασία για τους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή το βλέμμα τους είναι στραμμένο στα μεγάλα έργα των επενδύσεων; Και γι’ αυτά υπάρχει και στρατηγική και σχεδιασμός.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας, Πολιτισμού, Επικρατείας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι γενικοί γραμματείς του πρωθυπουργού, Δημοσίων Επενδύσεων, Εργασίας, Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: