20.5.20

Βαριά ύφεση 10%...


...προβλέπει για φέτος η Κομισιόν...
Μεγάλη καθίζηση της ελληνικής οικονομίας προβλέπει για το 2020 η Κομισιόν, μετά και το γενικό lockdown και την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία.

Συγκεκριμένα... στην έκθεσή της για την 6η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για ύφεση 10% φέτος αλλά ισχυρή ανάκαμψη το 2021, τονίζοντας όμως πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε αυτή την πρόβλεψη.

Για πρώτη φορά λοιπόν έπειτα από αρκετά χρόνια θα υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ και η ανεργία θα αγγίξει το 20%. Ωστόσο, από του χρόνου εκτιμά ότι θα υπάρξει επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα.


Με την έκθεσή της η Κομισιόν δίνει παράλληλα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από κέρδη ομολόγων.

Παράλληλα, προειδοποιεί για ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό και στη ναυτιλία, δύο από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας και στο μέτωπο της φορολογίας σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν μέσα σε αυτή την κατάσταση τη ρύθμιση για ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες. Έτσι, αυτό μετατίθεται για το 2021, με επιβάρυνση περίπου  150 εκατ. ευρώ.

Η Κομισιόν τονίζει επόσης πως οι δημόσιες επενδύσεις παραμένουν προτεραιότητα και κλείδι για τη γρήγορη ανάκαμψη μετά την πανδημία. 

Στην έκθεση υπάρχουν και θετικές αναφορές για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην πανδημία. «Οι ελληνικές αρχές προσάρμοσαν τις προτεραιότητες με έναν υπεύθυνο τρόπο κινητοποιώντας ένα μεγάλο ποσό για την ενίσχυση των εισοδημάτων και της ρευστότητας, παραμένοντας παράλληλα δεσμευμένες στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη μετά το πέρασμα του κορονοϊού», αναφέρεται μεταξύ άλλων,

Η έκθεση αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: