25.4.20

Tα «γιατροσόφια» Τραμπ...


Παραβιάζοντας χονδροειδώς τόσο τον θεσμικό ρόλο του αξιώματός του όσο και οποιαδήποτε έννοια επιστημονικής δεοντολογίας ο Τραμπ εισέβαλε για άλλη μια φορά χθες στα χωράφια της Ιατρικής, προτείνοντας τη διενέργεια έρευνας για να... διαπιστωθεί κατά πόσον οι ενέσεις με... απολυμαντικό στο σώμα ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Σαν να μην έφτανε αυτό, πρότεινε...
επίσης την έκθεση των ασθενών σε υπεριώδη ακτινοβολία ως μια ακόμη δυνητική θεραπεία.

Προφανώς το δεύτερο «γιατροσόφι» του έχει μεγαλύτερη σχέση με την πραγματικότητα. Έρευνα που ζήτησε η αμερικανική κυβέρνηση έδειξε ότι ο κορωνοϊός αποδυναμώνεται πολύ πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία, εικάζοντας ότι η εξάπλωσή του το καλοκαίρι θα μπορούσε να επιβραδυνθεί.

Κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας, ο Πρόεδρος «αυτοσχεδίασε» απευθυνόμενος πότε στο ακροατήριο και πότε στη συντονίστρια της ομάδας διαχείρισης της κρίσης δρα Ντέμπορα Μπιρξ: «Υποθέτοντας ότι χτυπάμε το σώμα με ένα τρομακτικό υπεριώδες ή κάποιο άλλο πολύ δυνατό φως... Νομίζω είπατε ότι δεν το έχουμε δοκιμάσει αλλά πρόκειται να το δοκιμάσουμε... Και μετά, λέω, υποθέτοντας ότι φέρνουμε το φως αυτό μέσα στο σώμα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω του δέρματος είτε με κάποιον άλλο τρόπο. Είπατε νομίζω ότι θα το δοκιμάσουμε κι αυτό, ακούγεται ενδιαφέρον» είπε ο Τραμπ και ξεδίπλωσε την ιδέα του: «Και μετά υπάρχει το απολυμαντικό που χτυπά τον ιό μέσα σ' ένα λεπτό. Ένα λεπτό! Υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνουμε κάτι τέτοιο και εσωτερικά, με ένεση, περίπου σαν καθαρισμός;» αναρωτήθηκε και διευκρίνισε προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως «δεν είμαι γιατρός, αλλά είμαι ένα άτομο που έχει καλή αντίληψη»...

Αμερικανοί γιατροί που μίλησαν στο BBC χαρακτήρισαν τις «θεραπευτικές» προτάσεις του Τραμπ «επικίνδυνες» και «γελοίες» και κάλεσαν τους πολίτες να μη λαμβάνουν υπόψιν τους τις ιατρικές συμβουλές του. Προειδοποίησαν πως η λήψη ακόμη και χαμηλής περιεκτικότητας διαλύματος απολυμαντικού είναι επικίνδυνη και πως αυτή είναι η πιο κοινή μέθοδος που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να αυτοκτονήσουν. Ακόμη και η εταιρεία που παρασκευάζει το Dettol, η Reckitt Benckiser, αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι τα απολυμαντικά δεν είναι ουσίες που «χορηγούνται» στους ανθρώπους ως φάρμακα. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισάγονται απολυμαντικά προϊόντα στο ανθρώπινο σώμα μέσω ένεσης, κατάποσης ή οποιασδήποτε άλλης οδού» προειδοποίησε η εταιρεία.

Πάντως, την ίδια ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος επιμένει στα επικίνδυνα «γιατροσόφια» του, σε άλλα μέρη του κόσμου η ουσιαστική και αναντικατάστατη επιστημονική έρευνα συνεχίζεται, δίνοντας μάλιστα τα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Πειραματικό εμβόλιο που παρασκεύασαν επιστήμονες του κινεζικού κολοσσού της φαρμακευτικής Sinovac Biotech αποδείχθηκε για πρώτη φορά «ευρέως προστατευτικό» κατά του νέου κορωνοϊού σε δοκιμές που έγιναν σε πιθήκους.

Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε οκτώ μακάκους, οι οποίοι τρεις εβδομάδες αργότερα εκτέθηκαν στον ιό. Οι τέσσερις που εμβολιάστηκαν με την κανονική δόση δεν είχαν κανέναν ανιχνεύσιμο ίχνος του ιού στους πνεύμονές τους επτά ημέρες μετά την έκθεσή τους. Οι τέσσερις άλλοι στους οποίους χορηγήθηκε ελαττωμένη δόση παρουσίασαν αύξηση του ιικού φορτίου στον οργανισμό τους, ωστόσο κατόρθωσαν να αντισταθούν στην ασθένεια. «Πρόκειται για τα πρώτα σοβαρά προ-κλινικά δεδομένα που βλέπω σε σχέση με ένα πειραματικό εμβόλιο» σχολίασε στο Twitter ο ιολόγος Φλόριαν Κράμερ του Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS) της Νέας Υόρκης.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: