20.4.20

Reuters: «Μαύρη αγορά» για φάρμακο κατά του AIDS...


... που δοκιμάζεται για τον κορονοϊό...
Αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του HIV έχει γίνει ανάρπαστο στη Ρωσία από την ώρα που μαθεύτηκε ότι δοκιμάζεται κατά του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, αυτό είχε...
αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «μαύρη αγορά», όπως καταγγέλλουν έμποροι φαρμάκων, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ασθενών με HIV και οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών.

Πρόκειται για το φάρμακο Kaletra, που στη Ρωσία πωλείται και το γενόσημό του με την εμπορική ονομασία Kalidavir, και το οποίο δοκιμάζεται από περίπου 20 χώρες ως πιθανή θεραπεία κατά του COVID-19 ή για την περίοδο της αποθεραπείας ως μέσο προφύλαξης.

Το ρωσικό υπουργείο Υγείαςτον Ιανουάριο είχε ανακοινώσει ότι το Kaletra θα μπορούσε να θεωρηθεί πιθανή θεραπεία, ωστόσο λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι αβέβαιη. 


Ωστόσο, αυτή η ανακοίνωση ήταν αρκετή για να δημιουργηθεί έλλειψη του φαρμάκου αλλά και κατακόρυφη αύξηση της τιμής του.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο φαρμακαποθήκης ειδικευόμενης σε φάρμακα κατά του HIV, πριν από 3 μήνες το φάρμακο πωλούνταν αντί 900 ρουβλίων το κουτί (12 δολάρια) και το θεωρούσαν ακριβό, αλλά τώρα, λόγω της αυξημένη ζήτησης, αγοράζουν τα κουτιά σε εκατοντάδες (από 100 έως 700) αντί 3.800 ρουβλίων το καθένα, τιμή σχεδόν πενταπλάσια, γιατί φοβούνται ότι θα ξεμείνουν, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, έχοντας φτάσει τα 47.121. Πέρυσι, τον Μάρτιο εκτός κρατικού δικτύου είχαν πουληθεί 34 κουτιά, φέτος 1.500, λέει μια αποθήκη.

Υπό κανονικές συνθήκες το Kaletra αγοράζεται από το ρωσικό υπουργείο Υγείας και διανέμεται δωρεάν στους ασθενείς με HIV, ωστόσο πλέον τα νοσοκομεία που έχουν αναλάβει αυτή τη διανομή δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα καθημερινά από πολίτες που ζητούν να το προμηθευτούν για να προστατευθούν από τον κορονοϊό. Άλλοι απευθύνονται στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες και διαδικτυακούς εμπόρους και δηλώνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν όσο όσο.

Αυτό οδήγησε στη δημιουργία μαύρης αγοράς, καθώς όπως καταγγέλλουν οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ασθενών με HIV. Ένας από αυτούς, ο Αλεξέι, που εργάζεται για τη συγκέντρωση των φαρμάκων, κατήγγειλε ότι του τηλεφωνούν υγιείς πολίτες που ζητούν να αγοράσουν τα φάρμακα αυτά. «Είναι μεταπωλητές και ενδιάμεσοι, οι οποίοι αγοράζουν τα πάντα, ό,τι έχουμε. Τους στέλνουμε στο διάολο, φυσικά», λέει.

Η εταιρεία φαρμάκων R-Pharm κατήγγειλε επίσης ότι έχει διαπιστώσει πως το φάρμακο πωλείται από φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού, ενώ έχουν γίνει και κατασχέσεις φορτίων του που δεν είχαν άδεια μεταφοράς.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι το Kaletra έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές και ναυτία, μπορεί να απορρυθμίσει το συκώτι και την καρδιά. Και επίσης ότι δεν μπορούν να παίρνουν οι άνθρωποι φάρμακα χωρίς συνταγή, πολλώ δε μάλλον αν δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ασθένεια και οι δοκιμές είναι σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: