7.4.20

Tι ζητά ο Σταϊκούρας πριν το Eurogroup...


Αρθρο του ΥΠΟΙΚ στην "Καθημερινή"...
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη και «ουσιαστικές, τολμηρές και ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης, απαλλαγμένες από όρους, περιορισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος» λύσεις ζητά ο υπουργός Οικονομικών ενόψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup.

Σε...
άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει την ανάγκη για μια κίνηση-καταλύτη, «που θα προσφέρει ισχυρή ένεση ρευστότητας στις εθνικές και την ευρωπαϊκή οικονομία, με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου, το οποίο θα χρηματοδοτεί - μέσω πιθανόν ενός ταμείου αλληλεγγύης - τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την ανάκαμψη της επόμενης μέρας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οδικού χάρτη».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται να λάβουν «αποφάσεις, συνθέτοντας τις διαφορετικές προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι. Αποφάσεις που θα πρέπει αφενός να εμφορούνται από την αξία της αλληλεγγύης (…) και αφετέρου να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων, ούτε να δείχνουν ατολμία και απροθυμία».


Σύμφωνα με τον υπουργό, η ενδεδειγμένη απάντηση την οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση «δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενίσχυση της σύγκλισης και συνοχής και την περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Η αμοιβαιοποίηση χρέους, για να ξεπεραστούν η πανδημία και οι επιπτώσεις της, αποτελεί δείγμα κοινής ισχύος και επιβεβλημένης αλληλεγγύης μεταξύ ισότιμων εταίρων».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι χρειάζονται «ισχυρά όπλα», όπως για εκείνον είναι «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση ενός προσωρινού ταμείου για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας (SURE), καθώς και για τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για αξιοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη».

Ο υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της επενδυτικής πρωτοβουλίας της Κομισιόν «για τη στήριξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας με τη διάθεση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία» και της πρότασης «της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, που, μέσω μόχλευσης, θα μπορούσε να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: