10.4.20

Λευκός καπνός στο Eurogroup...


 ...χωρίς μνημόνια και κορονο-ομόλογα...
Oλοκληρώθηκε με συμφωνία η συνεδρίαση του Eurogroup που εξέτασε το πακέτο μέτρων ύψους 500 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού. 

Το...
μήνυμα της συμφωνία είχε σταλεί λίγη ώρα νωρίτερα από τον ίδιο τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο: «Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω - εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπός του Λουίς Ρέγκο, οποίος ενημέρωσε πως η συνεδρίαση ξεκίνησε μετά από πολύωρη αναβολή που είχε ως στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην οδηγηθεί ένα ακόμη Eurogroup σε ναυάγιο. 

Η τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για την οικονομική απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού, αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις έξι το απόγευμα. Ωστόσο, μόνο αν υπήρχε μια συμφωνία από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο θα ξεκινούσε η συνεδρίαση, όπως και τελικά συνέβη μετά από πέντε ώρες καθυστέρηση. Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η δραματική δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης στην κρίση του κορονοϊού, και ότι «είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαφωνίες Ιταλίας και Ολλανδίας ξεπεράστηκαν με αμοιβαίους συμβιβασμούς για το πακέτο μέτρων περίπου 500 δισ. ευρώ. Στα μέτρα που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται η παροχή πιστωτικής γραμμής μέσω ESM ως 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας με ελάχιστους όρους και 100 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος SURE που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την στήριξη των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης. Η προϋπόθεση για πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές του ESM θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης του κορωνοϊού.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας 

Τρεις είναι οι πυλώνες της συμφωνίας που προσφέρουν δίχτυ προστασίας σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες:

το πρόγραμμα SURE που έχει προτείνει η Κομισιόν για θέσεις εργασίας και ανέργους, ύψους 100 δισ. ευρώ. 
η ενίσχυση των επιχειρήσεων (και κυρίως των μικρομεσαίων) μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 200 δισ. ευρώ.
η στήριξη των χωρών-μελών μέσω ESM 240 δισ. ευρώ και αναλογικά το 2% του ΑΕΠ για την κάθε χώρα (επειδή κάθε χώρα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο).
Το κείμενο αναφέρει πως οι χώρες που θα προσφύγουν, θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτή την πιστωτική γραμμή αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, θεραπειών και πρόληψης – σχετικών δαπανών που οφείλονται στην κρίση της πανδημίας. 

Στο κείμενο που θα παρουσιαστεί προς έγκριση στους ηγέτες της Ε.Ε.,  θα αναφέρεται ως πρόταση η ίδρυση ενός ταμείου ανάκαμψης για να βοηθήσουν τις οικονομίες των χωρών-μελών την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό το ταμείο, παραμένει αντικείμενο συζήτησης και -όπως όλα δείχνουν- έντονης αντιπαράθεσης. 


Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, άλλοι υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνει με αμοιβαιοποίση του χρέους, ενώ άλλοι ζητούν εναλλακτικές λύσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: