26.4.20

Covid-19: Προς σταδιακή άρση περιορισμών...


...ενώ κρούσματα και νεκροί αυξάνονται διεθνώς...
Τρεισήμισι μήνες μετά τον πρώτο γνωστό θάνατο από κορονοϊό στην κινεζική πόλη Γουχάν (10 Ιανουαρίου), οι νεκροί από την πανδημία Covid-19 ξεπέρασαν τις...
200.000 ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών πλησιάζει τα τρία εκατομμύρια. Την ίδια ώρα οι οικονομίες του πλανήτη έχουν υποστεί πολύ σοβαρό πλήγμα, καθώς περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γης βρίσκονται σε κάποιας μορφής καραντίνα: παντού καταγράφονται υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι εκτιμήσεις των ειδικών προβλέπουν υψηλή ύφεση και οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, o αριθμός των θυμάτων της πανδημίας έφτασε τα 200.698. Από τις 10 Ιανουαρίου (πρώτος θάνατος στην Κίνα) χρειάστηκαν 91 ημέρες για να ανέλθουν οι νεκροί στους 100.000 και μόνο 16 ημέρες για να διπλασιαστούν. Και τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς έχουν αναφερθεί σε τρεις χώρες: τις ΗΠΑ (πάνω από 52.400), την Ισπανία (22.902) και την Ιταλία (26.384). Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι είναι υψηλότερος, επειδή πολλές χώρες δεν περιλαμβάνουν σ’ αυτόν θανάτους σε γηροκομεία και άλλα ιδρύματα ή σε σπίτια. Στην Ασία και τη Λατινική Αμερική οι νεκροί είναι περίπου 7.000, στη Μέση Ανατολή ξεπερνούν τους 8.800 και στην Αφρική είναι γύρω στους 1.350.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στη Γαλλία, όπου για 17η ημέρα εξακολουθεί να μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ακόμη 369 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του τις τελευταίες 24 ώρες, με το σύνολο να φτάνει τους 22.614.

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Βρετανία, όπου οι νεκροί από Covid-19 στα νοσοκομεία έφτασαν τους 20.319, έπειτα από την καταγραφή ακόμη 813 θανάτων το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα γνωστά κρούσματα της ασθένειας είναι 148.377. Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση Τζόνσον τηρώντας αρχικά αμφιλεγόμενη στάση έναντι της πανδημίας, καθυστέρησε να λάβει μέτρα. 


Pippa Fowles/10 Downing Street via AP

Η Ρωσία επίσης αντιμετωπίζει διαρκή αύξηση του ρυθμού μολύνσεων και θανάτων από Covid-19. Άλλοι 5.966 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 74.588, ενώ καταγράφηκαν ακόμα 66 θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο σε 681.

Ανάλογο είναι το πρόβλημα και στην Τουρκία, όπου 106 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή του στην Τουρκία μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ενώ καταγράφηκαν άλλα 2.861 κρούσματα της ασθένειας. Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 107.773, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι νεκροί φτάνουν τους 2.706.

Πιέσεις για άνοιγμα της οικονομίας, ανησυχεί ο ΠΟΥ

Παρά την αδήριτη ανάγκη να στηριχθούν οι οικονομίες και οι πολίτες να επανέλθουν σε μια ζωή με κανονικούς ρυθμούς, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και οι επιστήμονες επιμένουν ότι αν δεν βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο κατάλληλο να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν.

Οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν τη σταδιακή μετάβαση στην επόμενη ημέρα κάνοντας κινήσεις με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται ο τουρισμός. Με τις πτήσεις και τα ταξίδια να έχουν ανασταλεί επ' αόριστον κυβερνήσεις και τουριστικοί πράκτορες αναζητούν τρόπους να ανοίξουν τα σύνορα, ωστόσο συναντούν την αντίρρηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος προειδοποιεί ότι δεν είναι ασφαλή τα ταξίδια, ακόμη και αν εκδοθούν τα λεγόμενα «διαβατήρια ανοσίας», τα οποία χαρακτηρίζει μη αξιόπιστα. 

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ θα παρουσιάσει την Τρίτη το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων την Τρίτη στο κοινοβούλιο, όπου θα ακολουθήσει συζήτηση και ψηφοφορία. Η επιβολή περιορισμών που διέταξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τέθηκαν σε ισχύ στις 17 Μαρτίου και αναμένεται να αρθούν στις 11 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία κάνει μικρά βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων στο εσωτερικό της, επιτρέποντας στα παιδιά από αύριο να κάνουν ωριαίες εξόδους από το σπίτι, ενώ εξετάζει να επιτρέψει από τις αρχές Μαΐου την άσκηση σε εξωτερικούς ανά δυάδες για τους ενήλικες. 

Το Βέλγιο, που έχει δυσανάλογο αριθμό νεκρών και κρουσμάτων για τον πληθυσμό του -σε σύνολο 11,5 εκατ. κατοίκων 6.700 νεκροί- τα καταστήματα και τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά σταδιακά από τις 11 και τις 18 Μαΐου. Όπως τόνισε η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές, αν και η εξάπλωση του ιού «επιβραδύνθηκε», «η ισορροπία είναι λεπτή» και η άρση του λουκέτου θα γίνει εξελικτικά.

Στην Ελλάδα, όπου η εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται να έχει τεθεί υπό σχετικό έλεγχο, το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των μέτρων, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 4 Μαΐου μετά το άνοιγμα ειρηνοδικείων, κτηματολογικών γραφείων και πρωτοδικείων στις 27 Απριλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας. 

efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: