17.4.20

Ποιες (ελάχιστες) εφημερίδες δεν προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων...


Δεκαπέντε πολιτικές, δύο οικονομικές και τέσσερις αθλητικές εφημερίδες έχουν προχωρήσει σε αναστολή συμβάσεων εργασίας σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι...
«η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στα ΜΜΕ». Ενδιαφέρον παρουσιάζει ποιες (ελάχιστες)
εφημερίδες δεν αναφέρονται στη λίστα της Ένωσης. Ανάμεσα σε όσες έκαναν χρήση του δικαιώματος είναι σχεδόν όλα τα «βαριά ονόματα», όπως Βήμα, Καθημερινή, Νέα, Πρώτο Θέμα, Έθνος της Κυριακής και άλλα που θα βρείτε πιο κάτω, στην ανακοίνωση της Ένωσης.
Αξίζει να καταγραφούν εκείνα τα έντυπα που δεν αναφέρονται και που, συμπερασματικά κρίνοντας από την ανακοίνωση, δεν έχουν κάνει αναστολή συμβάσεων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε την Εστία, επειδή όλες οι άλλες εκδόσεις του Ομίλου Φιλιππάκη (Δημοκρατία, Espresso, Live Sport) έχουν προχωρήσει στην αναστολή. Εκτός της Εστίας δεν αναφέρονται από τις ημερήσιες εφημερίδες στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ (άρα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν χωρίς αλλαγή στην εργασιακή σχέση) οι Ριζοσπάστης, Kontra News, Star, Λόγος.

Τρεις αθλητικές

Από τις επτά ημερήσιες πανελλαδικής κυκλοφορίας αθλητικές εφημερίδες δεν περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε εκείνες που έκαναν αναστολή συμβάσεων τρεις. Είναι το Φως των Σπορ, ο Κόκκινος Πρωταθλητής και η Πράσινη.
Πάντως, πολλές εκδοτικές επιχειρήσεις (ανάμεσά τους και στοιχηματικά φύλλα) κατέβαλαν το δώρο του Πάσχα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρκετές ημερήσιες εφημερίδες δεν έχουν εκκρεμότητες στη μισθοδοσία –το αντίθετο μάλιστα.
Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρονται δύο ραδιοσταθμοί, δύο σάιτ και δύο τηλεοπτικά κανάλια ανάμεσα στα Μέσα που προχώρησαν σε αναστολή έκδοσης. Πάντως, ο αριθμός πρέπει να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, και ιδιαίτερα στις ιστοσελίδες, όπου μάλιστα δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί πόσοι και ποιοι εργάζονται για να καλύψουν χωρίς ποιοτικές και ποσοτικές εκπτώσεις τη ροή των θεμάτων.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνεται η πρότασή της «για αυτή την περίοδο της πολύπλευρης πλέον κρίσης, να σταματήσουν οι αναστολές των συμβάσεων και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιδότηση της εργασίας». Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στα ΜΜΕ, παρότι οι δημοσιογράφοι στην πλειονότητά τους εξακολουθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να υπηρετούν την ενημέρωση των πολιτών και μάλιστα αυξάνοντας τις ώρες εργασίας τους. Σχεδόν στο σύνολό τους οι εφημερίδες έχουν εφαρμόσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φτάσει να βάλουν σε αναστολή ακόμα και το 80-90% του προσωπικού τους. Συγκεκριμένα έχουν προχωρήσει σε αναστολή συμβάσεων δημοσιογράφων οι εφημερίδες: «ΑΞΙΑ», «ΑΥΓΗ», «ΒΡΑΔΥΝΗ», «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», «ΤΑ ΝΕΑ», «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», «DOCUMENTO», «ESPRESSO» και «REAL NEWS».
Αντίστοιχη πρακτική έχουν ακολουθήσει οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και «REAL FM», καθώς και οι ιστοσελίδες «REAL.GR» και «SDNA.GR». Σε μικρό αριθμό αναστολής συμβάσεων δημοσιογράφων, που απασχολούνται κυρίως σε εκπομπές, έχουν προχωρήσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί «ALPHA TV» και «ΣΚΑΪ».
Ακόμη δεινότερη είναι η κατάσταση στα αθλητικά ΜΜΕ όπου έχει ανασταλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και το 90% των συμβάσεων του προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε αναστολή συμβάσεων των δημοσιογράφων προχώρησαν οι εφημερίδες «LIVE SPORT», «SPORTDAY», «SPORTIME» και «ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»
Η ΕΣΗΕΑ καλεί για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στην υλοποίηση των μέτρων για τη στήριξη του εντύπου Τύπου. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, για αυτή την περίοδο της πολύπλευρης πλέον κρίσης, να σταματήσουν οι αναστολές των συμβάσεων και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιδότηση της εργασίας.

 harddog-sport.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: