18.4.20

Πώς ο Τραμπ έφερε τις ΗΠΑ στον «πυρήνα» της πανδημίας...


Σκηνές που παραπέμπουν στα «Σταφύλλια της Οργής», το εμβληματικό έργο του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα, Τζον Στάιμπεκ, που έχει στο επίκεντρό του τα ατελείωτα καραβάνια εσωτερικών προσφύγων στις ΗΠΑ αμέσως μετά το...
οικονομικό κραχ του 1929 – 1930, όταν εκατομμύρια κατεστραμμένοι μικροί αγρότες και εργάτες γης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την γη τους και να μεταναστεύσουν με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, εκτυλίσσονται σήμερα στις ΗΠΑ.

Αφορμή είναι η πανδημία, αλλά οι εικόνες των μεγάλων ουρών αναμονής στα συσσίτια και τα κέντρα διανομής τροφίμων, από ανθρώπους που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ήταν μισθωτοί και ξαφνικά βρέθηκαν εν μία νυκτί άνεργοι, έχουν τις αιτίες τους στους αγεφύρωτους ταξικούς διαχωρισμούς που εκφράζονται με τον πλέον απόλυτο και βίαιο τρόπο στην «ατμομηχανή» του καπιταλιστικού κόσμου.


‘Οπως σχολιάζει και το γερμανικό περιοδικό Spiegel, πουθενά αλλού δεν μπορείς να βιώσεις την κρίση της πανδημίας στις ΗΠΑ όσο σε αυτά τα κέντρα διανομής τροφίμων. Είναι χαρακτηριστικό του μεγέθους της οικονομικής καταστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αμερικανική κοινωνία, ότι μία τράπεζα τροφίμων στο Σικάγο διανέμει πάνω από τρεις τόνους τροφίμων σε μια μέρα. Στο Μανχάταν, η γραμμή για μια κούπα σούπας εκτείνεται για αρκετά τετράγωνα. Εάν όλα αυτά ήταν ασπρόμαυρα, σημειώνει το Spiegel, κάποιος θα δυσκολευόταν να τα ξεχωρίσει από εικόνες της δεκαετίας του 1930.


Για να διαβάσετε οκόκληρο το κείμενο πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: