27.4.20

Μεγαλύτερη αύξηση της δεκαετίας...


...στις στρατιωτικές δαπάνες το 2019...

Οι παγκόσμιες δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς είδαν τη μεγαλύτερή τους ετήσια αύξηση εδώ και μία δεκαετία, φτάνοντας τα...
1,917 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Το συνολικό ποσό αποτελεί αύξηση της τάξης του 3,6% από το αντίστοιχο του 2018, αύξηση που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Τα πέντε μεγαλύτερα κράτη σε δαπάνες εξοπλισμών, είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Στις πέντε αυτές χώρες αναλογεί το 62% των παγκόσμιων δαπανών σε εξοπλισμούς.




Παγκόσμιες εξοπλιστικές δαπάνες σε δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ανά έτος και ανά περιοχή, 1988-2019.

Σύμφωνα με το SIPRI, το 2019 είναι το πρώτο έτος όπου οι δύο από τις τρεις πρώτες χώρες σε δαπάνες εξοπλισμών βρίσκονται στην Ασιατική ήπειρο.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίπεδο δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα από την οικονομική κρίση του 2008 και πιθανώς αντικατοπτρίζει μια κορύφωση στις δαπάνες», δήλωσε ο ερευνητής του SIPRI, Δρ. Ναν Τιαν, καθώς το Ινστιτούτο αναμένει μείωση των εξοπλιστικών δαπανών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να είναι στην κορυφή των εξοπλιστικών δαπανών, οι οποίες το 2019 έφτασαν τα 732 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 5,3% από το 2018, και ποσό που αντιστοιχεί στο 38% των παγκόσμιων δαπανών. Μονάχα η αύξηση των δαπανών των ΗΠΑ σε έναν χρόνο, αντιστοιχεί στις συνολικές δαπάνες της Γερμανίας για το 2019.




Οι δαπάνες της Γερμανίας είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε ένα έτος ανάμεσα στις 15 χώρες με τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς αυξήθηκαν κατά 10%, φτάνοντας τα 49,3 δισ. δολάρια.

Μεγάλες αυξήσεις υπήρξαν και σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βουλγαρίας να αυξάνεται κατά 127% και, αρκετά πιο χαμηλά ποσοστιαία, της Ρουμανίας να αυξάνεται κατά 17%. Οι συνολικές εξοπλιστικές δαπάνες των 29 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ανήλθαν το 2019 σε 1,035 τρισεκατομμύρια, περισσότερο από το μισό των εξοπλιστικών δαπανών ολόκληρου του πλανήτη.


info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: