2.4.20

Πόσοι Έλληνες έχει χρειαστεί να νοσηλευθούν...


Είναι γεγονός ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, λιγοστεύει και η ενημέρωση για το πόσα από αυτά χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, ενώ παράλληλα απαιτείται και...
η συστηματική καταγραφή της πορείας εκείνων που θα οδηγηθούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Πάντως με δεδομένο το γεγονός ότι και τα στατιστικά στοιχεία της χώρας κινούνται αντίστοιχα με εκείνα άλλων χωρών εκτιμάται ότι μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί περί τα 300 άτομα λόγο κορονοϊού με πολλά από αυτά σε ΜΕΘ.

Με βάση την τελευταία επίσημη ενημέρωση στις 25 Μαρτίου σε σύνολο 835 κρουσμάτων είχε απαιτηθεί η νοσηλεία για τα 225 από αυτά ήτοι περίπου το 27%. Με δεδομένο το γεγονός αυτό φαίνεται πως σήμερα σε σύνολο 1415 κρουσμάτων περίπου 300-350 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν και μάλιστα πάνω από 120 χρειάστηκε να διασωληθούνν και να μπουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μετά βέβαια και τους θανάτους αλλά και τα εξιτήρια, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να βρίσκονται στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊου περισσότερα από 200-250 άτομα.

Όπως ανέφερε μάλιστα χθες ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτηρης Τσιόδρας, έχουμε περίπου το 20% με 25% που νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή σε απλούς θαλάμους. Οι υπόλοιποι έχουν πάρει εξιτήριο ή περνάνε ήπια μορφή της νόσου στο σπίτι. Όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου, περίπου το 70% αυτών που νοσηλεύονται είναι ηλικίας μεταξύ 20 και 65 ετών. Αυτό συμβαίνει και στην Πατρίδα μας.

Βέβαια, ανέφερε, «έχουμε και τους διασωληνωμένους, αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Ένας από τους λόγους που χτίζουμε και αυτή την στιγμή συμπληρώνουμε τα κενά στο μητρώο ασθενών είναι και αυτός ακριβώς. Πάντως είναι ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιοι από αυτούς εξελίχθηκαν άσχημα, όπως και θα περιμέναμε για αυτόν τον ιό, και τα ποσοστά θνητότητας στην χώρα μας παραμένουν χαμηλά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας συστήνεται και λειτουργεί Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορονοϊό. Η σύσταση και λειτουργία του ανωτέρω Μητρώου αποσκοπεί στην προάσπιση της υγείας του πληθυσμού ενόψει της μεγάλης επίπτωσης του νοσήματος στον γενικό πληθυσμό, της ανάγκης καταγραφής επιδημιολογικών δεδομένων, φαρμακοεπαγρύπνησης και άσκησης εποπτείας στους φορείς υγειονομικής φροντίδας του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότεροι σκοποί λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασθενών από τον κορονοϊό είναι: α) η άμεση και ταχεία καταγραφή των κρουσμάτων στα νοσοκομεία αναφοράς, στα ειδικά κέντρα υγείας της χώρας και σε κάθε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας με δυνατότητα επέκτασης της χρήσης του, β) η άμεση καταγραφή και ιατρική παρακολούθηση της εξέλιξης των κρουσμάτων που εντοπίζονται ή και παρακολουθούνται από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού, γ) η αυτοματοποίηση της διαδικασίας έκδοσης παραπεμπτικών για την εξέταση του κορονοϊού και δ) η διαμόρφωση επαρκών επιδημιολογικών δεδομένων για την, επί τη βάσει των καταγραφών αυτών, αποστολή των δειγμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) προς τα διαπιστευμένα εθνικά και άλλα εργαστήρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον ασθενείς με κορονοϊό δε βρίσκονται μόνο στα νοσοκομεία αναφοράς αλλά και σε άλλες δομές που έχουν «δεσμευτεί» αποκλειστικά για τον κορονοϊό, όπως πχ η Παμμακάριστος, όπως και σε πτέρυγες άλλων νοσοκομείων ανά τη χώρα. Συνολικά όπως έχει αναφέρει και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης περισσότερες από 3000 κλίνες βρίσκονται στη διάθεση του ΕΣΥ για νοσηλείες όπως επίσης και πάνω από 210 κλίνες σε ΜΕΘ.

Γ. Σακκάς

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: