11.4.20

Πανδημία Συνωμοσιοπαράνοιας...


Πόσο επικίνδυνες είναι οι Θεωρίες Συνωμοσίας που συνδέουν 5G με Covid-19;...
Λένε γι’ αυτές πως είναι σαν τις «μαύρες τρύπες»: απορροφούν οτιδήποτε τις πλησιάζει και γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες. Πρόκειται για τις θεωρίες συνωμοσίας (Conspiracy Theories), που αποτελούν πλέον...
αναπόσπαστο τμήμα της πολιτισμικής μας σφαίρας και του φαντασιακού μας. Για πρώτη φορά η φράση «θεωρία συνωμοσίας» εμφανίστηκε σε ένα οικονομικό άρθρο της δεκαετίας του 1920, αλλά μόνο κατά τη δεκαετία του 1960 άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως και μόλις το 1997 συμπεριλήφθηκε επίσημα στο Λεξικό της Αγγλικής της Οξφόρδης.

5G και Covid-19 Made in China

Στην εποχή μας, στην οποία κυριαρχούν το διαδίκτυο και τα social media, και η απειλητική πανδημία του Covid-19 απλώνονται πλέον σε όλο τον πλανήτη, οι θεωρίες συνωμοσίας, χρησιμοποιώντας τη γοητεία του ανορθολογισμού, έχουν φουντώσει απορροφώντας σχεδόν τα πάντα στο διάβα τους. Εκατομμύρια άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτές αναζητώντας απεγνωσμένα μια θεωρία ικανή να «εξηγήσει τα πάντα», άσχετα αν αυτή χάνεται μέσα στη «μαύρη τρύπα» της παραδοξολογίας. Όσο πιο ακατανόητη είναι μια πράξη, μια κατάσταση, τόσο πιο πολύ φουντώνει η συνωμοσιοπαράνοια (Conspiranoia).


Έτσι, για τους οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας, το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-19 κάθε άλλο παρά τυχαίο γεγονός θεωρείται, αλλά αντίθετα συνδέεται με την εγκατάσταση και διάδοση του νέου δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G, που κι αυτό ξεκίνησε από την Κίνα πριν λίγα χρόνια. Αυτή η θεωρία συνωμοσίας αποκτά επιπλέον “αξιοπιστία” από το γεγονός ότι ο ιός προέρχεται από την Κίνα -τη μόνη χώρα που έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία 5G. Το όλο θέμα θα θεωρούταν γραφικό, στον παραληρηματικό και πολύπλοκο κόσμο που ζούμε, αν δεν ήταν επικίνδυνο.

Συνωμοσιοπαρανοϊκοί κατέστρεψαν κεραίες 5G στην Άγγλία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ομάδες συνωμοσιοπαρανοϊκών “ακτιβιστών” προχώρησαν από τη θεωρία στην πράξη, καταστρέφοντας τις τελευταίες ημέρες τέσσερις κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5G, στο Λίβερπουλ, στο Merling και στο Μπέρμιγχαμ, που ανήκουν στην Vodafone UK. Σε αναρτήσεις τους σε σχετικές ομάδες στο facebook υποστηρίζουν πως η εγκατάσταση του δικτύου 5G συνδέεται με τη διασπορά και μετάδοση του κορωνοϊού Covid-19. Οι οπαδοί της συγκεκριμένης θεωρίας συνωμοσίας προσπαθούν να αποδείξουν πως εκεί που εγκαθίστανται οι κεραίες 5G δημιουργείται αυτομάτως μια εστία εξάπλωσης της πανδημίας, διότι οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες από αυτές τις κεραίες είναι πολύ επικίνδυνες και βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, καθιστώντας το ευάλωτο σε μολύνσεις, ειδικά από το νέο κορωνοϊό.

Η αλήθεια είναι πως το διαδίκτυο βρίθει, εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, από θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, τα οποία και κατηγορούν ότι με τις ακτινοβολίες τους προκαλούν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία που κυμαίνονται από καρκίνο έως στειρότητα. Αυτό δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια διότι, πλήθος ανεξάρτητων επιστημονικών ερευνών, έχουν ενοχοποιήσει τις ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων ως παράγοντες επιβάρυνσης της ανθρώπινης υγείας και πρόκλησης ασθενειών, ζητώντας να μπουν νέα όρια ασφαλείας αλλά και γενικότερο περιορισμό της χρήσης αυτής της τεχνολογίας.

Ωστόσο η έλευση της νέας τεχνολογίας των δικτύων 5G πυροδότησε νέα έξαρση των θεωριών συνωμοσίας και μάλιστα λίγο πριν την εμφάνιση του Covid-19. Όταν η πανδημία του νέου κορωνοϊού ξεκίνησε, οι θεωρίες συνωμοσίας μεταφέρθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα στις 27 Ιανουαρίου του 2020 ένας χρήστης του Facebook έγραψε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας την εμφάνιση του Covid-19 στο Γιουχάν της Κίνας: “Πολύ ενδιαφέρον! Το Γιουχάν είναι ήδη πνιγμένο στο δίκτυο 5G".

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιώργου Στάμκου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: