13.4.20

Το σύστημα «λεφτά από το ελικόπτερο» απευθείας στα σπιτικά...


{...} Ενώ πάντως οι δράσεις για την υγεία του πληθυσμού αμφισβητούνται από πολλούς παρατηρητές, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει μια πιο συντεταγμένη πολιτική για την προστασία της οικονομίας. Σχεδόν ταυτόχρονα με την...
κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακοινώθηκε πακέτο σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την ενίσχυση της οικονομίας, το οποίο αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται και αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «λεφτά από το ελικόπτερο», δηλαδή να πιστωθούν οι λογαριασμοί των πιο αδύναμων νοικοκυριών με 300.000 γιεν (περίπου 2.500 ευρώ). Πρόκειται για μια μορφή «ποσοτικής χαλάρωσης» η οποία δεν κατευθύνεται σε τράπεζες και επιχειρήσεις αλλά απευθείας στους πολίτες, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα ξοδέψουν άμεσα τα χρήματα τονώνοντας την οικονομία.
Η Ιαπωνία όμως γνώρισε με τον πιο σκληρό τρόπο, από τη δεκαετία του ’90, ότι τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν οδηγούν στην ανάπτυξη αλλά συχνά καταλήγουν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, σε κλειστούς τραπεζικούς λογαριασμούς ή «κάτω από το στρώμα».
Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου οδεύει είτε προς τη θεαματική διάσωση είτε προς τη σκληρή πρόσκρουση με την πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, χρήζει διαρκούς παρακολούθησης.
** Απόσπασμα από θέμα του Άρη Χατζηστεφάνου στο efsyn.gr, για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ιαπωνία, την κατηγορία σε βάρος της από τις ΗΠΑ και για τη διάβαση όπου «τις ώρες αιχμής περίπου 2.500 άτομα διασχίζουν τον δρόμο κάθε φορά που ανάβει το πράσινο φανάρι των πεζών» Δείτε εδώ το θέμα.

{...} Θα υποστήριζα να πέσουν «χρήματα από το ελικόπτερο» – έστω και μόνο γιατί αυτή η μέθοδος χτυπάει την ανισότητα σε αντίθεση με την τρέχουσα εκδοχή ποσοτικής χαλάρωσης. Θα υποστήριζα επίσης μεγάλα προγράμματα επενδύσεων στις υποδομές. Ωστόσο, θεωρώ ότι και τα δύο είναι απίθανο να συμβούν, το πρώτο ακόμα πιο απίθανο από το δεύτερο, γιατί θα ισοδυναμούσαν με δημοσιονομικές μεταβιβάσεις μεταξύ κρατών, που είναι κόκκινη γραμμή για τις βόρειες χώρες {...}
** Απόσπασμα από συνέντευξη στην Καθημερινή του κορυφαίου οικονομολόγου Λουίτζι Μπουτιλιόνε, ο οποίος έχει υπάρξει στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, του τμήματος μελετών ευρωπαϊκών οικονομικών της Barclays και αλλού. Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

 harddog-sport.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: