Γράφτηκε κάποια στιγμή και η βρετανική κυβέρνηση το υποστήριξε επισήμως, ότι «ο COVID-19 δεν κάνει κοινωνικές διακρίσεις». Μάλιστα, το γεγονός ότι στο Σικάγο το 70% των νεκρών είναι Αφροαμερικανοί και Λατίνοι, θεωρήθηκε από την ΕΡΤ «ανεξήγητο φαινόμενο». Ένα ανάλογο «μυστήριο» παρατηρείται και σε...
μας: τα περισσότερα τηλεφωνήματα για ύποπτα περιστατικά και οι σχετικές κλήσεις προς το ΕΚΑΒ, προέρχονται από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.
Δεν υπάρχει τίποτα ανεξήγητο. Οι κάτοικοι των φτωχών συνοικιών σε όλο τον πλανήτη είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον κοροναιό. Γιατί οι περισσότεροι ζούν σε συνθήκες συνωστισμού, είναι υποχρεωμένοι να σπάσουν την καραντίνα για να επιβιώσουν ή συνεχίζουν να εργάζονται και να κυκλοφορούν με μαζικά μέσα μεταφοράς.
Η Ισπανία πλήρωσε ένα υψηλότατο τίμημα, αλλά οι φτωχοί, οι περιθωριοποιημένοι και όσοι δουλεύουν σε κακοπληρωμένες αλλά απαραίτητες δουλειές, το πλήρωσαν πολύ περισσότερο: στη Βαρκελώνη, οι κάτοικοι των φτωχών συνοικιών είναι έξι ή εφτά φορές περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό, από τους κατοίκους των πλούσιων περιοχών, σύμφωνα με χάρτη που δημιούργησε η τοπική καταλανική κυβέρνηση.
Υπό τον τίτλο «Τα δεδομένα κατοικίας τα λένε όλα: μένοντας στο σπίτι είναι πολυτέλεια», διάβασα μια εξαιρετικά διαφωτιστική έρευνα στους New York Times: με βάση τα δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα, ερευνήθηκε πόσο έμειναν στο σπίτι και πόσο μετακινήθηκαν τα διάφορα κοινωνικά στρώματα.
Όπως φαίνεται και στον πίνακα που δείχνει τις μετακινήσεις των πολιτών όταν άρχισαν να λαμβάνονται τα περιοριστικά μέτρα, το πλουσιότερο 10% (μπλε γραμμή) σταμάτησε εντελώς τις μετακινήσεις, αντίθετα με το φτωχότερο 10% του πληθυσμού( κίτρινη γραμμή), το οποίο γύρισε σε μικρότερο βαθμό στο σπίτι, αλλά γρήγορα αναγκάστηκε να ξαναβγεί έξω.
Οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όχι μόνο είναι περισσότερο εκτεθειμένες, αλλά όπως αναλύει το θαυμάσιο άρθρο του Λεωνίδα Καρίγιαννη, οι κοινωνικά απόκληροι δεν θα μπορούν να πληρώσουν για τη θεραπεία τους.
Το βλέπουμε να συμβαίνει και με κλείσιμο των σχολείων. Ευχάριστα ακούγονται οι ιαχές για το πέρασμα στην ψηφιακή εκπαίδευση, αλλά υπάρχουν ελληνικά νοικοκυριά που δεν διαθέτουν υπολογιστή στο σπίτι ή και δεν έχουν σύνδεση ίντερνετ. Πρόσφατα η Unesco προειδοποιούσε για ένα νέο παγκόσμιο πρόβλημα: τα πεινασμένα παιδιά του Γ. Κόσμου που δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα σχολικά συσσίτια. Οι φτωχοί όλου του πλανήτη αλλά και οι φτωχότερες, υπερχρεωμένες χώρες θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα και μετά το τέλος της πανδημίας. Ο Χριστός δεν θα αναστηθεί για όλους.
Στέλιος Κούλογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου