21.4.20

Πονηριά...


Ομόλογα μέσω του μηχανισμού των Συνθηκών, αλλά όχι κορονο-ομόλογα...
Mε έναν ελιγμό απαντά στις πιέσεις για αμοιβαιοποίηση των κινδύνων η Άνγκελα Μέρκελ: στηρίζει ομόλογα που προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, αλλά απορρίπτει τα κορονο-ομόλογα.

Η...
Γερμανίδα Καγκελάριος, σύμφωνα με το περιοδικό Pollitico, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της έκδοσης κάποιων ευρωπαϊκών ομολόγων, μέσω της υπάρχουσας ρήτρας στις ευρωπαϊκές συνθήκες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ε.Ε. μετά τις κρίση του κορονοϊού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, η Μέρκελ δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ρήτρα αλληλεγγύης - η οποία βρίσκεται στο άρθρο 122 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και η οποία χρησιμοποιήθηκε ήδη στην πρόταση για το σύστημα αντασφάλισης προσωρινής ανεργίας - θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση και άλλων μορφών οικονομικής βοήθειας προς τις εθνικές κυβερνήσεις.


Ωστόσο, δήλωσε επιφυλακτική στην ιδέα ενός ευρύτερου μοιράσματος του πιστωτικού κινδύνου, μέσω των λεγόμενων κορονο-ομολόγων, τα οποία ζητούν νότιες χώρες, όπως η Ιταλία.

«Έχουμε βρει ήδη ένα εργαλείο στο άρθρο 122, παράγραφος 2, σύμφωνα με την οποία τα ομόλογα για τις χώρες μπορούν να περάσουν ως εγγυήσεις για τα κράτη-μέλη και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν - για παράδειγμα - για τη χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων επιδομάτων εργασίας» τόνισε, προσθέτοντας: «Μπορώ επίσης να οραματιστώ τέτοια μέσα στο μέλλον». 
Οι επισημάνσεις της Καγκελαρίου έγιναν λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε την Πέμπτη, κατά την οποία προτίθενται να υιοθετήσουν ένα πρώτο πακέτο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ οικονομικής βοήθειας και να συζητήσουν σχέδια για ένα πρόσθετο ταμείο ανάκαμψης.

Τα σχόλια της Merkel υποστηρίζουν μια ιδέα που έχει ήδη προταθεί στις Βρυξέλλες, η οποία - σε αντίθεση με τα κορονο-ομόλογα - θα προβλέπει ότι η Επιτροπή θα εκδίδει ομόλογα βάσει χρηματοοικονομικών εγγυήσεων που παρέχονται από χώρες μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει το μέγεθος του επιμερισμένου κινδύνου και θα ήταν επίσης κάτι το προσωρινό.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη εκφράσει την ιδέα ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να επιδιώξει να αυξήσει το ανώτατο όριο για το πόσα χρήματα μπορούν να ζητήσουν οι Βρυξέλλες από τις χώρες να δεσμεύσουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσουν τον επιπλέον λεγόμενο «χώρο» για να συγκεντρώσουν χρήματα από τις αγορές.

«Καταλαβαίνω ότι ο προϋπολογισμός δεν μοιάζει φυσικά με αυτόν που συζητήσαμε την τελευταία φορά», δήλωσε η Μέρκελ τη Δευτέρα, αναφερόμενη στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου, όπου οι ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις δαπάνες της Ε.Ε. 2021-2027 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: