21.4.20

Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης...


"Θα ήταν εντιμότερο αν τους έβγαζε στις γωνίες των δρόμων να τραγουδήσουν και περαστικοί να τους πετάνε κέρματα μέχρι να συμπληρώσουν το ποσό των 600 ευρώ και δεν αστειευόμαστε καθόλου"...
Ακόμα κι αν το επίπεδο της τηλεκατάρτισης που προσφέρουν τα ΚΕΚ στους επαγγελματίες που εντάσσονται σε έξι επιστημονικούς κλάδους ήταν εξαιρετικά υψηλό και οι επαγγελματίες όντως την είχαν ανάγκη, θα ήταν μια πολύ κακή ιδέα.
 Η...
κυβέρνηση μ’ ένα εξοργιστικά άδικο τρόπο εξαιρεί ένα κομμάτι της κοινωνίας και μάλιστα τους εξειδικευμένους επιστήμονες-επαγγελματίες της μεσαίας τάξης και τους βάζει όρους, μόνο σε αυτούς,  για να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση που οι υπόλοιποι εισέπραξαν με μια απλή αίτηση.


Θα ήταν εντιμότερο αν τους έβγαζε στις γωνίες των δρόμων να τραγουδήσουν και περαστικοί να τους πετάνε κέρματα μέχρι να συμπληρώσουν το ποσό των 600 ευρώ και δεν αστειευόμαστε καθόλου.

Στην ωραία συνέντευξη που ο πρωθυπουργός έδωσε στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι βλέπει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος. Αυτό είναι αλήθεια γι' αυτό και έχουμε μείνει έκπληκτοι που ο πρωθυπουργός επιτρέπει σε κάποιους ανίκανους να δυναμιτίσουν την προσπάθεια αυτή. Και μάλιστα με θύματα ποιους;

Τους δυναμικότερους κλάδους της μεσαίας τάξης που πίστεψαν στον ίδιο και ψήφισαν μαζικά τη Νέα Δημοκρατία ακόμα κι αν ιδεολογικά δεν ανήκουν σε αυτή. Είναι πραγματικά να τρελαίνεσαι με αυτό που έχει συμβεί! Ένα κράτος που ολοκλήρωσε ψηφιακά έργα που εκκρεμούσαν για δεκαετίες, εμφανίζεται να αδυνατεί να βρει έντιμα και έξυπνα ένα κονδύλι 100 εκατομμυρίων για να διαθέσει στους επαγγελματίες.

Έπειτα τι είναι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ; Λεφτά για πέταμα; Τα χρήματα από το ΕΣΠΑ είναι κυριολεκτικά ιερά. Δεν τα έχουμε υφαρπάξει με πονηριά «από τους κουτόφραγκους». Κατά 25% οι δράσεις του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. Αν τα σπαταλήσουμε αλόγιστα θα λείψουν από άλλες δράσεις, όπως στήριξη επιχειρήσεων, διατήρηση προσωπικού, μεταναστευτικό  κλπ. Για να μην αναφερθούμε στις επενδύσεις.

Επιπροσθέτως, προχειρότητες (ή μήπως πρέπει να τις χαρακτηρίσουμε «αρπαχτές»; ) αυτού του τύπου, που οπωσδήποτε θα γίνουν γνωστές στην Κομισιόν, θα υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση του επόμενου ΕΣΠΑ.

Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο από τα παραπάνω. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους επαγγελματίες να μην ασχοληθούν καθόλου με την τηλεκατάρτιση.

 Για αυτό και για την πληρωμή των 400 από τα 600 ευρώ απαιτείται μόνο η αίτηση για το voucher, δεν απαιτείται καν η  ολοκλήρωση της κατάρτισης ενώ για τα υπόλοιπα 200 ευρώ δεν απαιτείται η πιστοποίησή της. 

Δηλαδή, τους κάνει συνενόχους. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Bίβιαν Ευθυμιοπούλου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: