21.4.20

Διορισμός για πλιάτσικο και στο ΕΣΠΑ...


Eν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να διορίσει ένα «δικό της παιδί» ως αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή στην ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), που είναι η μονάδα που ασχολείται με τα έργα ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με...
αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs.gr, ενώ οι υπάλληλοι στη ΜΟΔ δουλεύουν εκ περιτροπής, η διορισμένη από την κυβέρνηση Διοίκηση της ΜΟΔ ΑΕ, θεώρησε ότι είναι λογικό, εν κρυπτώ, να καλύψει την θέση του Γενικού Διευθυντή. Όχι όμως με προκήρυξη και κρίση, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της ΜΟΔ ΑΕ για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά με τη γνωστή μέθοδο της τοποθέτησης «αναπληρωτή» Γενικού Διευθυντή. Το πρόσωπο που επιλέχθηκε είχε αξιοποιηθεί και παλιότερα σε διάφορες «επιτελικές» θέσεις επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή. Η απόφαση δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, ίσως είναι ζήτημα ωρών, και σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, θα δικαιολογηθεί ως «προσωρινή».


Όμως, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. «Αν ήταν τόσο επείγον να καλυφθεί η θέση με αναπληρωτή γιατί αυτό δεν έγινε τόσους μήνες; Γιατί η ανάγκη προέκυψε πιεστικά, τώρα, εν μέσω υπολειτουργίας των υπηρεσιών; Αν θέλουν όντως η αναπλήρωση να είναι «προσωρινή» γιατί δεν προκηρύσσουν τη θέση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες; Έχει κάποια σχέση η κίνηση αυτή με τον τρόπο που έχει σκοπό να διαχειριστεί η κυβέρνηση τα χρήματα των ΕΣΠΑ;» είναι κάποια από τα ερωτήματα που εύλογα από ανθρώπους που υποστηρίζουν, πως πρέπει να διαφυλαχθεί η διαύγεια της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Οι απορίες είναι εύλογες για έναν επιπλέον λόγο. Για τη ΜΟΔ και τις Ειδικές Υπηρεσίες των Υπουργείων, που διαχειρίζονται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, έχει θεσμοθετηθεί ειδική διαδικασία κρίσεων για τις θέσεις Διευθυντών και Τμηματαρχών, η οποία μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, ήταν έντονη απαίτηση των «θεσμών».

Όταν το 2018 ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, διεξήχθη ο γραπτός διαγωνισμός που προβλεπόταν, βαθμολογήθηκαν οι υποψήφιοι και ξεκίνησαν να τοποθετούνται διευθυντές σε κάποιες υπηρεσίες. Η διαδικασία πάγωσε λόγω των εκλογών του Ιούλη 2019 και την επαύριο των εκλογών… ξεχάστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πάγωσε τη διαδικασία.

Εκτός από την τοποθέτηση αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή στη ΜΟΔ ΑΕ, σύμφωνα με πηγές του tvxs,gr, πρόκειται να τοποθετηθούν επίσης Διευθυντές και Τμηματάρχες στην Τεχνική Υπηρεσία της ΜΟΔ, κατά παρέκκλιση της αντικειμενικής διαδικασίας των κρίσεων, με απόφαση επίσης των τελευταίων ημερών.

«Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, θέλει να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο στη διαχείριση των προγραμμάτων και των κονδυλίων» λένε πηγές στο tvxs.gr. «Δεν αναφερόμαστε στα διοικητικά συμβούλια, τα οποία ούτως ή άλλως τοποθετεί η εκάστοτε κυβέρνηση, αναφερόμαστε τους διευθυντές και τους τμηματάρχες, οι οποίοι πρέπει να τοποθετούνται με διαφανείς διαδικασίες».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Φωτεινής Λαμπρίδη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: