22.4.20

Γιατί δεν έγιναν νωρίτερα τεστ στο Κρανίδι;...


Γιατί δεν έγιναν νωρίτερα τα τεστ στο ξενοδοχείο που λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας ευάλωτων αιτούντων άσυλο στο Κρανίδι; Αυτό είναι...
ένα από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση των αρχών, δεδομένου ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού σχετιζόμενο με το ξενοδοχείο δεν ήταν αυτό της 28χρονης εγκύου πρόσφυγα από τη Σομαλία, που πήγε την Κυριακή του Πάσχα στο νοσοκομείο Ναυπλίου για λόγους σχετιζόμενους με την εγκυμοσύνη της και προέκυψε πως είναι θετική στον κορωνοϊό, αλλά μιας εργαζόμενης στην καθαριότητα στο ξενοδοχείο.

Μάλιστα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά την πρώτη σχετική επίσημη ανακοίνωση τη Δευτέρα του Πάσχα, παραδέχεται πως το ότι η εργαζόμενη ήταν θετική στην κορωνοϊό ήταν γνωστό από τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν εξαιτίας αυτού του γεγονότος η δομή είχε τεθεί σε καραντίνα προληπτικά. Η εργαζόμενη, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν είχε πάει στη δουλειά της τις τελευταίες 12 ημέρες.

Στη δομή μένουν 470 αιτούντες άσυλο, κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες (νεαρές μητέρες με παιδιά) και οικογένειες με μικρά παιδιά που προέρχονται κυρίως από τη υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που διαχειρίζεται τη δομή.

Σημειώνεται ότι το Μεγάλο Σάββατο πέθανε μια 39χρονη διαμένουσα στη δομή, η οποία όμως βρέθηκε αρνητική στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ωστόσο η ιχνηλάτηση και τα τεστ για τον κορωνοϊό στη δομή, αλλά και στην περιοχή, ξεκινούν μόνο μετά τη διαπίστωση ότι μια 28χρονη έγκυος πρόσφυγας είναι θετική στον κορωνοϊό.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών σήμαναν χθες συναγερμό στην Πολιτική Προστασία, καθώς στα 497 δείγματα (εργαζομένων και διαμενόντων στη δομή) βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 150 άτομα, 148 φιλοξενούμενοι, ένας εργαζόμενος και ένα στέλεχος της δομής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά.

Και οι 150 είναι ασυμπτωματικοί, κατά τις ίδιες δηλώσεις, και παραμένουν στο ξενοδοχείο, χωριστά από τους μη θετικούς στον ιό, και εξετάζεται η πιθανή μεταφορά ευάλωτων περιπτώσεων σε άλλο χώρο, σύμφωνα με τις απογευματινές δηλώσεις του καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα.

πηγη avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: