... «κλείνουν το μάτι» σε νέες Eldorado...
Ως «περιβαλλοντοκτόνο» χαρακτηρίζεται από πολλές μεριές το νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάζεται να περάσει δια χειρός Κωστή Χατζηδάκη κι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση. Κι η αλήθεια είναι πως αν ρίξει κανείς μια ματιά στις βασικές διατάξεις του, θα...
αντιληφθεί πως οι εν λόγω εκτιμήσεις δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι δημόσιες προειδοποιήσεις, προκειμένου να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, έχουν απευθύνει δεκάδες εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, πανεπιστημιακοί αλλά και επίσημοι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως την περασμένη εβδομάδα, 23 περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κοινό αίτημα για αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου , διαμαρτυρόμενοι για τις «εκπτώσεις» της Βουλής στο νομοθετικό της έργο, αφού λειτουργεί με σοβαρούς περιορισμούς στις ακροάσεις φορέων και μειωμένη βουλευτική παρουσία στις συνεδρίασεις της ολομέλειας και των επιτροπών.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος φρόντισε να «προσπεράσει» πολύ γρήγορα τις εν λόγω αντιδράσεις, κλείνοντας με διαδικασίες fast track ακόμη και τη δημόσια διαβούλευση, στην οποία πάντως ακόμη κι έτσι συγκεντρώθηκαν πάνω από 1500 σχετικά σχόλια.
Σε κάθε περίπτωση οι βασικές ενστάσεις που διατυπώνονται αφορούν συγκεκριμένες διατάξεις, οι οποίες φαίνεται πως «κλείνουν το μάτι» για πλήρη καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Το πρώτο και πλέον σημαντικό έχει να κάνει με την ουσιαστική κατάργηση του ελέγχου της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κάτι που επεσήμανε σε επιστολή του προς τον Κωστή Χατζηδάκη και το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να καταργήσει γνωμοδότηση που παρείχαν οι συγκεκριμένοι φορείς αναφορικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων» σημειώνει μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππος Φίλιος, και προσθέτει: «Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ανοίγει ένα ορνιθοτροφείο μέσα σε περιοχή Natura. Κανονικά πηγαίνει η αρμόδια υπηρεσία εκ μέρους του φορέα και ελέγχει αν καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις διαχείρισης για να δοθεί η σχετική άδεια λειτουργίας. Βέβαια είναι σαφές πως η εν λόγω πρόβλεψη δεν αφορά ούτε τα ορνιθοτροφεία, ούτε τα συνεργεία αυτοκινήτων, αλλά έχει να κάνει με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τις επιχειρήσεις τύπου Eldorado. Στην ουσία μιλάμε για φωτογραφικές διατάξεις».
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου