20.4.20

Το "πείραμα" της Σουηδίας συνεχίζεται...


Η Σουηδία, κόντρα στο ρεύμα της μαζικής καραντίνας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, έλαβε μια απόφαση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις. Αντιμετώπισε την πανδημία του κοροναϊού δίχως να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown. Το...
εγχείρημα της σκανδιναβικής χώρας στηρίζεται κυρίως στις πολιτισμικές της βάσεις και τις πολιτικές της ιδιαιτερότητες, οι οποίες συνδυάζονται με ένα δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας και με σημαντικά οικονομικά μέτρα.

Οι λέξεις “εμπιστοσύνη” και “υπευθυνότητα” φαίνεται να αποτελούν τις λέξεις-κλειδιά για να εξηγήσει κάποιος τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισαν οι αρχές της χώρας να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην οικονομία.


Το «πείραμα» της Σουηδίας, όπως το έχουν χαρακτηρίσει πολλοί αναλυτές, βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη χώρα των 10 εκατομμυρίων, τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει πλέον τις 14.000 και τα θύματα του κοροναϊού ανέρχονται σε 1.500. «Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Σουηδία μπορεί να επιτρέπει μια ταχύτερη διάδοση καθώς τα νοσοκομεία της αντέχουν [...] Η Σουηδία ακολουθεί την ίδια στρατηγική με άλλες χώρες για το "ίσιωμα της καμπύλης", με στόχο την προσαρμογή της ζήτησης στο σύστημα υγείας. Το κάνει απλώς με μεγαλύτερη ειλικρίνεια ως προς το τι σημαίνει "καμπύλη": οι περισσότεροι πολίτες εξακολουθούν να περιμένουν ότι θα προσβληθούν από τον ιό μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο», σχολιάζει ο αρθρογράφος Χόλμαν Τζένκινς σε ανάλυσή του στη Wall Street Journal. 

Εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα

Η προαναφερθείσα έννοια της εμπιστοσύνης στη Σουηδία φαίνεται να λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Αρχικά, οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση, κάτι που είχε παρατηρήσει και η Μόρφια Σταματοπούλου, Ελληνίδα διδακτορική φοιτήτρια στο Μάλμε από το 2015 έως το 2018. Πιο συγκεκριμένα, η Μόρφια αναφέρει ότι: “Πράγματι, οι Σουηδοί εμπιστεύονται το κράτος. Νομίζω πως όποιον και να ρωτήσεις, θα έχει να σου πει το ίδιο πράγμα. Οι Σουηδοί δεν αμφισβητούν ποτέ τις αποφάσεις της κυβέρνησης”. Το γεγονός βέβαια ότι “δεν τις αμφισβητούν ποτέ”, πιθανόν να σχετίζεται και με το γεγονός πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης επηρεάζονται σημαντικά από επιστημονικά ευρήματα.

Όπως γράφει ο συντάκτης του Forbes, David Nikel, “ο οδηγός (για την αντιμετώπιση της κατάστασης) είναι στην πραγματικότητα τα δεδομένα από τις υγειονομικές αρχές”. Η σουηδική κυβέρνηση λοιπόν δεν προβαίνει σε “τυχαίες πράξεις” αλλά αντίθετα φαίνεται να εμπιστεύεται τα συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με όσα δηλώνει και η Μόρφια: “Οι σουηδικές κυβερνήσεις σίγουρα επηρεάζονται πολύ από τις επιστημονικές ανακαλύψεις και προτιμούν να ακολουθούν μια οδό που να συνάδει περισσότερο με την επιστημονική πρόοδο παρά με καθαρά ανθρωπιστικές ή συναισθηματικές λύσεις”.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης στο σημείο αυτό πως το ζήτημα της αντιμετώπισης του ζητήματος του κορονοϊού, όσον αφορά τη δημόσια υγεία, δεν το διαχειρίζεται η ίδια η κυβέρνηση. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, είναι η ανεξάρτητη (από την κυβέρνηση) Αρχή της Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας, η οποία διαχειρίζεται το ζήτημα. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε κάποιες ιδιαιτερότητες του σουηδικού συντάγματος (σχετικά με τις ανεξάρτητες αρχές). Η Αρχή της Δημόσιας Υγείας ασφαλώς απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες και παρέχει τις κατευθυντήριες γραμμές στην υγειονομική πολιτική που ακολουθεί το κράτος. Οι πολίτες ασφαλώς, φαίνεται να εμπιστεύονται τη συγκεκριμένη Αρχή. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Ευάγγελου Θεοδώρου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: