... στους νέους...
Στα γονίδια, μια ουσία του πνεύμονα αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα, εντοπίζονται οι πιθανές αιτίες που ο κορονοϊός επιτίθεται στους νέους προκαλώντας σοβαρή ασθένεια. Ο...
κ. Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι γίνεται λόγος τελευταία σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε νέους. Ανέφερε πάντως ότι είναι αρκετά δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι που συμβαίνουν στις νέες ηλικίες.
Αναφερόμενος στην παθογένεια της νόσου ο καθηγητής, σημείωσε ότι τελευταίες δημοσιεύσεις αναφέρουν την πιθανότητα ύπαρξης συγκεκριμένων γονιδίων τα οποία μπορούν να καθορίζουν ποιος από τους ασθενείς θα πάει ή δεν πάει καλά. Όπως το γονίδιο του υποδοχέα του ιού δηλαδή προσδιορίζει το πως θα λειτουργήσει η "πόρτα εισόδου" στον οργανισμό, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς.
Επίσης, ανέφερε υπάρχει μια ουσία που βοηθάει τον πνεύμονά μας να εκπτύσσεται και να συσπάται. "Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες, λοιπόν, υπάρχει μια ουσία που δρα σαν απορρυπαντικό στο σφουγγάρι και το κάνει πιο μαλακό και εύκαμπτο και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε. Αυτό το συστατικό, εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε αυτούς τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά, ακόμα και όταν είναι στον αναπνευστήρα".
Ο επιφανειοδραστικός παράγοντας των πνευμόνων (Surfactant) αποτελείται από ένα πολύπλοκο μείγμα λιπιδίων και ειδικών αποπρωτεινών και καλύπτει την κυψελιδική επιφάνεια του πνεύμονα. Η κύρια λειτουργία του είναι η διατήρηση χαμηλής επιφανειακής τάσης και η πρόληψη της κυψελιδικής κατάρρευσης κατά την εκπνοή. Επιπλέον έχει ανοσορρυθμιστικές, ιδιότητες συμβάλλοντας στο σύστημα της φυσικής ανοσίας του πνεύμονα.
Τέλος ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για το ανοσοποιητικό σύστημα και πως αυτό ανταποκρίνεται στον ιό. Σε μερικούς είπε, ευτυχώς λίγους νέους, φαίνεται ότι ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να προβεί σε μια "μαζική καταιγίδα φλεγμονής" που κατακλείει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι το ανοσοποιητικό που λειτουργεί πάρα πολύ καλά και όχι ένα κουρασμένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου