3.4.20

Το «πείραμα» της Σουηδίας...


«Αποφάσισαν να αφήσουν κόσμο να πεθάνει»...
Και ενώ 180 χώρες στον κόσμο μαστίζονται από την πανδημία κορωνοϊού μετρώντας εκατόμβες νεκρών και χιλιάδες κρούσματα, «μια σουρεαλιστική ηρεμία επικρατεί στην τελευταία χώρα της Ευρώπης χωρίς lockdown», τη Σουηδία, όπως περιγράφει στην ανταπόκρισή του για τον Guardian, ο Ντέρεκ Ρόμπερτσον.   
 «Η περίφημη...
γέφυρα Øresund ένα μηχανολογικό θαύμα που συνδέει την σουηδική πόλη του Μάλμο με την Κοπεγχάγη, υπό κανονικές συνθήκες έσφυζε από κίνηση, αφού την διέσχιζαν περίπου 70.000 άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Τώρα στέκεται απόκοσμα έρημη καθώς η Δανία έχει θέσει σε ισχύ lockdown και οι Δανοί έχουν εφάρμοσαν αυστηρούς συνοριακούς περιορισμούς. Από την πλευρά της Σουηδίας η γέφυρα μπορεί να παραμένει ανοικτή, αλλά πολλοί λίγοι κάνουν το ταξίδι.   

Η έρημη γέφυρα, δεν διασχίζεται πια από κανέναν

»Είναι αρκετά σουρεαλιστικά στην Σουηδία τώρα. Δουλεύω από το γειτονικό καφέ, σκρολάρω στο Twitter βίντεο από ερημωμένες πόλεις, φορτηγά του στρατού που μεταφέρουν νεκρούς στην Ιταλία, ενώ εγώ είμαι περικυκλωμένος από ομιλητικούς εφήβους, μητέρες με μωρά και τον περιστασιακό freelancer. Έξω ζευγάρια περπατούν και κρατιούνται χέρι-χέρι στο ανοιξιάτικο φως του ήλιου. Οι ταράτσες είναι γεμάτες με ζωή. Στην παραλία και τα πάρκα του Σίμπαρπ έκαναν πίκνικ και μπάρμπεκιου το Σαββατοκύριακο και το διπλανό πάρκο για σκέιτμπορντ ήταν γεμάτο, όπως και οι παιδικές χαρές.    

»Η παγκόσμια πανδημία έχει κλείσει τις οικονομίες της Ευρώπης, περιορίζοντας εκατομμύρια στα σπίτια τους. Όμως εδώ στη Σουηδία, σχολεία, γυμναστήρια και γεμάτα μαγαζιά παραμένουν ανοικτά - όπως και τα σύνορα. Τα μπαρ και τα εστιατόρια συνεχίζουν να σερβίρουν φαγητό, στα τρένα και στα λεωφορεία ο ένας έρχεται δίπλα στον άλλον σε όλη την χώρα  

Κόσμος περπατά ανάμεσα σε βυσσινιές στο πάρκο Kungsträdgården στην Στοκχόλμη, καθώς η Σουηδία έχει αποφασίσει να πάρει ελάχιστα, ήπια μέτρα (GETTY IMAGES)
Κόσμος περπατά ανάμεσα σε βυσσινιές στο πάρκο Kungsträdgården στην Στοκχόλμη, καθώς η Σουηδία έχει αποφασίσει να πάρει ελάχιστα, ήπια μέτρα (GETTY IMAGES)  

»Μπορείς αν το θες να πας σινεμά - είχε κι ένα μικρό indie φεστιβάλ. Η παράσταση "The Peanut Butter Falcon and Mr Jones" ανέβηκε στο θέατρο το Σαββατοκύριακο. Τα μόνα προληπτικά μέτρα που έχουν πάρει οι Σουηδοί είναι το πλαφόν στις συγκεντρώσεις - μέχρι 50 άτομα, από 500 που είχε μπει την περασμένη Παρασκευή - η σύσταση σε όσους είναι πάνω από 70 ετών ή είναι άρρωστοι να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές και η προτροπή σε όσους μπορούν να εργαστούν από το σπίτι να το κάνουν. Μόνο τα μπαρ και τα εστιατόρια σερβίρουν σε τραπέζια.   

»Όλα αυτά φαίνεται να έχουν διαλύσει τους φόβους του κοινού ότι οι σοκαριστικές εικόνες από τα νοσοκομεία της Ιταλίας και της Ισπανίας θα μπορούσαν να επαναληφθούν εδώ. Ο πρωθυπουργός, Στέφαν Λόφβεν μάλιστα, ζήτησε από τους Σουηδούς να συμπεριφερθούν ως ενήλικες και να μην διασπείρουν «πανικό ή φήμες». 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: