13.4.20

Μηταράκης εκθέτει Κουμουτσάκο...


...για τις... αφίξεις προσφύγων με κορονοϊό...
Διαψεύδει σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τα σενάρια για σχέδιο της Τουρκίας να στείλει στα ελληνικά νησιά πρόσφυγες με κορονοϊό.

Τα... σενάρια αυτά είχαν κατακλύσει τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και είχαν αναπαραχαθεί, αν όχι υποκινηθεί, από τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο και άλλα κυβερνητικά στελέχη το Σαββατοκύριακο.

«Υπάρχει μια συγκέντρωση κάποιων μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, χωρίς να επιβεβαιώνεται, όμως, αυτό που γράφουν οι ελληνικές εφημερίδες, ότι δηλαδή είναι φορείς του κορονοϊού», είπε ο Ν. Μηταράκης στο Mega.


Αλλά τα σενάρια αυτά δεν τα έγραφαν μόνο οι ελληνικές εφημερίδες. Όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» (βλ. Νέα επικίνδυνα σενάρια διακινεί η κυβέρνηση για πρόσφυγες στο Αιγαίο) ο Γ. Κουμουτσάκος κοινοποίησε στο Twitter δημοσίευμα της αγγλικής ηλεκτρονικής έκδοσης της «Καθημερινής» με φωτογραφία που απεικονίζει βάρκα φορτωμένη με πρόσφυγες και τίτλο: «Η Τουρκία σπρώχνει μετανάστες-φορείς του Covid-19 να περάσουν στην Ελλάδα, πιστεύουν αξιωματούχοι».

Επιπλέον, ο Αγγελος Αθανασόπουλος, διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας το «Βήμα» και μέλος της Επιτελικής Ομάδας Διεθνοποίησης του Μεταναστευτικού που λειτουργεί υπό τον κ. Κουμουτσάκο,  έγραψε στο in.gr για «συντονισμένες μετακινήσεις μεταναστών [...] απέναντι από τα ελληνικά νησιά» και επικαλούμενος στρατιωτικές πηγές υποστήριξε ότι «είναι ιδιαίτερα πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να είναι και ασθενείς του Covid-19».

Είναι εμφανές ότι η σημερινή διάψευση του κ. Μηταράκη εκθέτει απολύτως τόσο τον κ. Κουμουτσάκο όσο και τον κ. Αθανασόπουλο, που έσπευσαν να αναπαράγουν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα πληροφορίες από ανώνυμες πηγές, χωρίς να τις διασταυρώσουν και χωρίς να επιβεβαιώσουν ότι ισχύουν.

Η αναπαραγωγή παρόμοιας φημολογίας και μάλιστα από κυβερνητικά στελέχη συνιστά εμφανώς  απόπειρα εκ των προτέρων νομιμοποίησης νέου κύκλου παράνομων, βίαιων και φονικών επιχειρήσεων αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να πειραματιστεί εκ νέου με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή εικόνα της χώρας χρησιμοποιώντας ξανά τον φόβο για την πανδημία του κορονοϊού, όπως το έκανε εκ των υστέρων και στον Εβρο, για να ικανοποιήσει το ξενοφοβικό της ακροατήριο με κάθε κόστος.

Η πολιτική της κυβέρνησης στα σύνορα τον Μάρτιο με την αναστολή της κατάθεσης αιτημάτων ασύλου και την άμεση επαναπροώθηση στις χώρες προέλευσης προκάλεσαν τη θυελλώδη αντίδραση της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας και οδήγησαν την κυβέρνηση σε άτακτη υπαναχώρηση.
Βέβαια ο κ. Μηταράκης, παρότι διέψευσε τις πληροφορίες, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την αμφιλεγόμενη πολιτική αποτροπής της κυβέρνησης. 

«Γνωρίζαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι η πίεση από την Τουρκία θα είναι  διαρκής. Μπορεί προσωρινά, μετά την ισχυρή αντίδραση της Ελλάδος στον Έβρο και στα νησιά να είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική μείωση ροών από τις αρχές Μαρτίου, αλλά ξέρουμε ότι κάποια στιγμή  αυτό το κύμα θα επανέλθει και για αυτό παραμένουμε σε εγρήγορση [...] υπάρχει πλήρης ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και των ομάδων ασφαλείας, του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού, ώστε να αποτραπεί η είσοδος παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. Σε περίπτωση που υπάρχουν κάποιες αφίξεις, είμαστε έτοιμοι πλέον και στη Μυτιλήνη και στη Χίο αλλά και στα άλλα νησιά με ειδικούς χώρους, όπου θα μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και, φυσικά, θα ελεγχθούν ιατρικά».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: