Αντα Ψαρρά
Ποιος είναι ο «τρίτος άνθρωπος» που μπήκε στη ζωή μας με την καθημερινή ενημέρωση για την πανδημία ● Η πορεία του στον χώρο της Υγείας από τα χρόνια των κυβερνήσεων Καραμανλή μέχρι τις πρόσφατες...
αποφάσεις για το ΚΕΣΥ και το ΚΕΘΕΑ.
O τρίτος της καθημερινής «παρέας» ενημέρωσης των πολιτών για τις εξελίξεις της πανδημίας είναι ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σε γενικά χαμηλούς τόνους, σε αντίθεση με τον εκρηκτικό και συχνά προκλητικό Ν. Χαρδαλιά, ο κ. Κοντοζαμάνης επανέρχεται σχεδόν καθημερινά στους «σχεδιασμούς της κυβέρνησης» που όλο και ολοκληρώνονται. Από τη θέση αυτή είναι υποχρεωμένος να μιλάει με πολλά «θα», ειδικά όταν οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και υλικά προστασίας ξεπροβάλλουν καθημερινά στο διάστημα εμφάνισης κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα μας.
Σε όλες τις ενημερώσεις, μόνο μία φορά έχασε την ψυχραιμία του (στις 2/4), όταν αποφάνθηκε ότι έλεγαν ψέματα οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ στο έγγραφο αίτημά τους για απόσυρση μασκών που διανεμήθηκαν στο «Σωτηρία» ενώ δεν είχαν πιστοποίηση για ιατρική χρήση αλλά απλά για ατμοσφαιρική μόλυνση. Οι γιατροί στη συνέχεια τον διέψευσαν δεδομένου ότι ο κωδικός που ήταν γραμμένος απέξω (και αφορούσε τις ειδικές ιατρικές μάσκες) δεν αντιστοιχούσε στο προϊόν που περιείχε το κάθε σελοφάν.
Ο υφυπουργός σηκώνει στους ώμους του το βάρος του υπουργείου Υγείας όταν -μετά τις πρώτες ενημερώσεις στα τέλη Φεβρουαρίου- ο υπουργός Β. Κικίλιας έφυγε από τα καθημερινά πλάνα. Μια καλή στιγμή του υφυπουργού ήταν η απάντηση που έδωσε μέσα στη Βουλή σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τα κλειστά κέντρα υποδοχής και ειδικά την εποχή της πανδημίας. Διαχώρισε έμμεσα τη θέση του από τις δηλώσεις του κ. Πέτσα, λέγοντας: «Πράγματι, υπάρχει αυτός ο προβληματισμός (για κλειστά ή ανοιχτά κέντρα) και, βεβαίως, αυτός που προτείνει τη λύση είναι και αυτός που φέρει το βάρος της απόφασης με τη λύση που προτείνει».
Ο Β. Κοντοζαμάνης έχει σπουδάσει μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στη συνέχεια Πολιτική και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (MSc University of Birmingham), διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ / ΑLBA). Ηταν υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. σε δύο προγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς όμως να εκλεγεί.
Ανέλαβε το υφυπουργείο Υγείας στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο παρελθόν είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας (2004-2008) τις ημέρες της «αφθονίας» και της ανάπτυξης και στη συνέχεια διορίστηκε το 2008-2009 πρόεδρος του ΕΟΦ. Το 2012 διορίστηκε διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.
Στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή (22/7/2019) είχε μεταξύ άλλων δηλώσει: «Εισάγουμε τη λογοδοσία. Το υπουργείο, τα νοσοκομεία και όλοι οι φορείς του τομέα της υγείας πρέπει να λογοδοτούν. Για λόγους διαφάνειας αλλά και γνώσης για το πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Η δημοσιοποίηση των λειτουργικών και οικονομικών στοιχείων των φορέων υγείας σε τακτική βάση θα είναι υποχρεωτική». Ωστόσο ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Υγείας προχώρησαν στη μετατροπή του ΕΟΔΥ σε Δημόσιο Πρόσωπο Ιδιωτικού (και όχι Δημοσίου) Δικαίου, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για επαναφορά «ημερών ΚΕΕΛΠΝΟ» στον οργανισμό.
Στη συνέχεια το δίδυμο του υπουργείου (Κικίλιας-Κοντοζαμάνης) προχώρησε στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και για πρώτη φορά εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων διορίστηκε, αντί να εκλεγεί, το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα απεξάρτησης. Προσπαθώντας δε ο ίδιος ο Β. Κοντοζαμάνης να υποστηρίξει στη Βουλή την πραξικοπηματική αυτή απόφαση, επικαλέστηκε ως δικαιολογία την ανάγκη οικονομικού ελέγχου του φορέα, ενώ ήταν γνωστό και δεδομένο ότι κάθε χρόνο το ΚΕΘΕΑ υποβαλλόταν σε εξαντλητικούς ελέγχους και αυτοελέγχους από διεθνώς αναγνωρισμένους ελεγκτές.
Ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ και νυν υφυπουργός με δική του απόφαση κατάργησε την εγκύκλιο του Α. Ξανθού, σχεδόν μόλις ανέλαβε, απομακρύνοντας τον πρόεδρο (που εκλέγεται δημοκρατικά από την ολομέλεια) του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) από τη διαδικασία επιλογής διοικητών νοσοκομείων. Αμέσως μετά είδαν όλοι οι πολίτες τις επιλογές διοικητών της κυβέρνησης και χωρίς τη δημοσίευση βιογραφικών στοιχείων.
Ο υφυπουργός αφαίρεσε στη συνέχεια από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα ελέγχου των ιατρικών συνεδρίων που είχε εκχωρηθεί στο Συμβούλιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις «δόξες» των συνεδρίων επί εποχής ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis και λοιπών εταιρειών. Η αρμοδιότητα επανήλθε στον ΕΟΦ λόγω «προβλημάτων τεχνικής φύσης», με τη διαβεβαίωση ότι σύντομα αυτό θα αλλάξει...
Σε κάθε περίπτωση, όταν ξεκίνησε η διασπορά του ιού και στην Ελλάδα, ο Β. Κοντοζαμάνης ζήτησε στη Βουλή «ψυχραιμία και συναίνεση», τονίζοντας ότι «το ελληνικό κράτος διαχρονικά έχει επιδείξει σοβαρότητα στην αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων και έχει και εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών», ενώ αναφέρθηκε στην, προ δεκαετίας, πανδημία της γρίπης αλλά και στην αντιμετώπιση του SARS και του Εμπολα (οι δύο τελευταίοι ιοί βέβαια δεν χρειάστηκε -ευτυχώς- να δοκιμάσουν το ΕΣΥ).
Γιατί τον επιλέξαμε
Διότι, όπως και να το κάνουμε, είναι ένας από τους τρεις καθημερινούς εισβολείς στα σπίτια μας, ενώ αναγκάζεται με ευγένεια να επαναλαμβάνει καθημερινά και ακούραστα τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για το ΕΣΥ, όπως π.χ. τις 500 κινητές μονάδες που εξαγγέλθηκαν (πρώτη φορά) στις 19/3 και παραμένουν ακόμα ακίνητες.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου