18.4.20

Πασχαλινή Μαντάμ Σουσού...


Η Μαντάμ Σουσού πριν γίνει σήριαλ, δύο φορές μάλιστα, υπήρξε κινηματογραφική ταινία. Πιο πριν ήταν θεατρική παράσταση κι ακόμη νωρίτερα ξεκίνησε από εβδομαδιαίες ιστορίες στο περιοδικό Θησαυρός του Γιάννη Παπαγεωργίου. Ο...
Δημήτρης Ψαθάς, ο δημιουργός της, το 1940, ήταν αναγνωρίσιμος δημοσιογράφος που γνώρισε αργότερα την αγάπη του κόσμου με ότι κι αν καταπιάστηκε. Η φαντασμένη Μαντάμ Σουσού ήταν ένα από τα εισιτήρια προς την επιτυχία.

Το Πάσχα του ΄40 γράφτηκε στο Θησαυρό η Πασχαλινή Φάρσα, η αυτοτελής ιστορία που ακολουθεί κι αν δεν κάνω λάθος δεν έχει περιληφθεί σε κανένα από τα βιβλία με τις ιστορίες της διάσημης ηρωίδας. Είναι η εποχή που η ηρωίδα του Ψαθά έχει αφήσει τη λαϊκή γειτονιά της, τον Μπύθουλα, τον σημερινό Κολωνό κι έχει εγκατασταθεί στο Κολωνάκι. Όσο για τον Άγιο Γεώργιο την εκκλησία που αναφέρεται στο κείμενο είναι υπαρκτή. Βρίσκεται στην γειτονική Ακαδημία Πλάτωνος.



ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΦΑΡΣΑ

Απροσμέτρητη είναι η κακία των ανθρώπων. Απερίγραπτος είναι ο φθόνος των. Απερίγραπτη είναι η ζήλια των. Αφάνταστη είναι η κακοήθειά των. Δεν μπορούν να δουν έναν συνάνθρωπό τους να ευτυχεί. Παθαίνονται. Υποφέρουν. Λυσσούν.

Επαθαίνονταν, υπέφεραν και ελυπούντον εσχάτως πάρα πολλοί άνθρωποι με την ευτυχίαν της μαντάμ Σουσούς. Και δεν εσκέπτονταν άλλο παρά πώς να την πλήξουν. Ούτε οι άγιες αυτές ημέρες του χριστιανικού καθαρμού δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν από την ψυχή τους την κακοποιόν διάθεσιν.



Πάσχα πλησίαζε. Και η μαντάμ Σουσού σκεπτόταν πως θα γιόρταζε καλύτερα την μεγάλη αυτή χριστιανική εορτή, όταν τρεις μέρες πριν, ένα πρωί, χτύπησε το τηλέφωνο. Έπιασε το ακουστικό με κινήσεις νωχελείς και διέστειλε τα χείλη της σ΄ ένα αριστοκρατικώς μακρόηχον:

-Αλόοοοοου!…

Μέσα από το ακουστικό αντήχησε φωνή επισήμως εγγαστρίμυθος:

-Οικία μαντάμ Σουσούς;

-Βουΐ

-Έχετε την καλοσύνη να μου δώσετε την κυρία στο τηλέφωνο;

Η κυρία Σουσού σήκωσε ψηλά το κεφάλι, μισόκλεισε τα βλέφαρα και είπε με ύφος συναρπαστικής αυταρέσκειας:

-Η ίδια κύριε!



Η εγγαστρίμυθη φωνή του τηλεφώνου επήρε τότε όλες τις αποχρώσεις απερίγραπτης ευγενείας κι σεβασμού:

-Ω μαντάμ, σεις; Είμαι πολύ ευτυχής που έχω την εξαιρετική αυτή τιμή να μιλώ μαζί σας. Εδώ Αφρικανική πρεσβεία.

Η Σουσού ξερόβηξε:

-Μπά;

-Μάλιστα

-Ο κ. πρεσβευτής αυτοπροσώπως;

-Όχι, μαντάμ. Ο κ. πρεσβευτής συμβαίνει να μην ξέρει ελληνικά και σας ζητεί μιλ παρντόν γιατί κωλύεται να έλθει αυτοπροσώπως στο τηλέφωνο. Σας μιλά ο γραμματεύς της πρεσβείας και σας διαβιβάζει την θερμήν παράκλησιν του κ. πρεσβευτού  να τιμήσετε το νυκτερινό πασχαλινό τραπέζι του αν, φυσικά, δεν έχετε κλείσει τη βραδιά σας.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη pasatempo.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: