11.4.20

Άρση των μέτρων απαγόρευσης...


Το νέο μπρα ντε φερ για Υγεία και Οικονομία...
Το θλιβερό ρεκόρ των 100.000 νεκρών από την πανδημία του κορονοϊού έσπασε ο πλανήτης, όμως ήδη αρκετά κράτη στρέφουν το βλέμμα τους προς την επόμενη ημέρα.
Μπορεί η κατάσταση παγκόσμιου συναγερμού να μην έχει λήξει, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά...
και αρκετές εθνικές μελέτες, να προειδοποιούν πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, όμως αρκετές κυβερνήσεις προσανατολίζονται στο να χαλαρώσουν ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να δώσουν πνοή στις οικονομίες τους που έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα.

ΠΟΥ: Ορατό το ενδεχόμενο φονικής επανεμφάνισης

Στην συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και αρκετές ημέρες και προκαλεί αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις πήρε μέρος, σήμερα, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τον επικεφαλής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, να επισημαίνει τους κινδύνους από μία χαλάρωση των μέτρων.


Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού ανέφερε ότι ο ΠΟΥ θα ήθελε να δει μια χαλάρωση, όμως μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να φέρει ανατροπές και να αυξήσει τον κίνδυνο «φονικής επανεμφάνισης» του ιού.

Όπως είπε, διαπιστώνεται μια «ευπρόσδεκτη επιβράδυνση» της επιδημίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες –την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία– αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται μια «ανησυχητική επιτάχυνση» σε άλλες χώρες, φέρνοντας για παράδειγμα τη διάδοση στην κοινότητα σε 16 χώρες της Αφρικής.

«Είμαστε τώρα στη φάση του πανικού επειδή υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος αόρατος ιός που σπέρνει το χάος, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους. «Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει ισχυρό σύστημα υγείας», πρόσθεσε.




Η κατάσταση στην Ευρώπη

Η ήπειρός μας πληρώνει το βαρύτερο τίμημα από την πανδημία, καθώς περίπου το 70% των θυμάτων μοιράζεται στις ευρωπαϊκές χώρες, όμως, προς το παρόν δεν υπάρχει κοινή στρατηγική για την άρση ή μη των μέτρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσμικά δεν έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα, καθώς προέκυψαν οι καθυστερήσεις με τις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά πακέτα και το πιο πιθανό είναι οι τελικές αποφάσεις και για τις απαγορεύσεις να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου.

Μέχρι τότε, όμως, υπάρχουν αρκετά κράτη που θα έχουν προβεί σε μερική χαλάρωση των μέτρων.

Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Κράτη που έχουν ανακοινώσει βήματα χαλάρωσης περιορισμών

Αυστρία: Η Βιέννη σχεδιάζει να επιτρέψει να ξανανοίξουν στις 14 Απριλίου καταστήματα με μη απαραίτητα προϊόντα έκτασης έως και 400 τετραγωνικών μέτρων, καθώς σε καταστήματα ειδών μαστορέματος και με είδη κηπουρικής. Εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια και μεγαλύτερα καταστήματα θα ξανανοίξουν από την 1η Μαΐου, με βάση το κυβερνητικό πλάνο, το οποίο μπορεί να τροποποιηθεί αν επιταχυνθούν οι μολύνσεις του ιού. Εστιατόρια και ξενοδοχεία μπορεί να επιστρέψουν σε λειτουργία σταδιακά από τα μέσα Μαΐου, ωστόσο λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Βουλγαρία: Το κοινοβούλιο ψήφισε στις 6 Απριλίου για να χαλαρώσει κάποιους περιορισμούς και απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα, με τις λαϊκές αγορές να επιτρέπεται να ξαναλειτουργήσουν καθώς να μειωθούν τα πρόστιμα για κάποιες δραστηριότητες.

Τσεχία: Η κυβέρνηση επέτρεψε σε καταστήματα που πωλούν είδη ψυχαγωγικής διασκέδασης ή κατασκευαστικά υλικά και σε μαγαζιά ποδηλάτων να ανοίξουν εκ νέου από τις 7 Απριλίου, ενώ χαλάρωσε περιοριστικούς κανόνες για υπαίθριους χώρους αναψυχής και δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή η το ποδηλασία. Επίσης ενέκρινε τον μετριασμό κάποιων ταξιδιωτικών περιορισμών για άτομα που προβάλλουν «βάσιμους όρους» μετά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα και εξετάζει να ξανανοίξει περισσότερα καταστήματα.

Δανία: Η Δανία, μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλε lockdown, θα επιτρέψει την επαναλειτουργία για κέντρα φροντίδας και για σχολεία για μαθητές από την πρώτη έως την πέμπτη τάξη στις 15 Απριλίου. Όλοι οι υπόλοιποι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση συναθροίσεων ανω των δέκα ατόμων και το κλείσιμο των καφετεριών, εστιατορίων, γυμναστηρίων και κομμωτηρίων θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαΐου.

Νορβηγία: Το Όσλο ανακοίνωσε στις 7 Απριλίου ότι θα αμβλύνει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, ξεκινώντας την επαναλειτουργία παιδικών σταθμών στις 20 Απριλίου και των σχολείων για μαθητές από την πρώτη έως την τέταρτη τάξη μια εβδομάδα αργότερα. Το κλείσιμο για κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, καθώς και η επίσκεψη σε ορεινά εξοχικά σπίτια, επίσης θα αρθεί τον Απρίλιο.
Κράτη που εξετάζουν χαλάρωση μέτρων

Φινλανδία: Η κυβέρνηση εξετάζει την άρση των περιορισμών στις μη απαραίτητες μετακινήσεις για την περιοχή γύρω από το Ελσίνκι, αλλά παρέτεινε μέχρι τις 13 Μαΐου τις περισσότερες άλλες απαγορεύσεις που έχει επιβάλλει.

Γερμανία: Το υπουργικό συμβούλιο θα σταθμίσει στις 14 Απριλίου την χαλάρωση των κανόνων αποστασιοποίησης, αφού η Εθνική Επιστημονική Ακαδημία καταθέσει τις συστάσεις της, ανακοίνωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Μια «θετική τάση» στην πορεία των μολύνσεων, αν συνεχιστεί, θα επιτρέψει τη συζήτηση μιας σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα μετά τις διακοπές του Πάσχα, δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Ιρλανδία: Το Δουβλίνο ενδεχομένως να χαλαρώσει τα μέτρα κατ’οίκον περιορισμού και να επιτρέψει σε κάποια καταστήματα να ξανανοίξουν τις ερχόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο ενός σταδιακού μετριασμού του lockdown, τόνισε σήμερα ένας ανώτερος υγειονομικός αξιωματούχος

Λιθουανία: Η κυβέρνηση παρέτεινε τα μέτρα απαγόρευσης έως τις 27 Απριλίου. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Σαούλιους Σκβερνέλις δήλωσε πως μετά το Πάσχα μπορεί να ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ισπανία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο περιορισμός μετακινήσεων σε όλη τη χώρα που ισχύει έως τις 26 Απριλίου, πιθανώς να παρατηθεί και τον Μάιο. Κάποιες από τις σκληρότερες απαγορεύσεις ενδέχεται να χαλαρώσουν σταδιακά, με αφετηρία την Κυριακή, αλλά οι πολίτες θα εξακολουθούν να επιτρέπεται να αποχωρούν από τα σπίτια τους μόνο για την εργασία τους, για αγορά τροφίμων και φαρμάκων έως τις 26 Απριλίου.

Ελβετία: Οι αρχές παρέτειναν έως τις 26 Απριλίου τα μέτρα περιορισμών, ανάμεσα σε αυτά οι διασυνοριακοί έλεγχοι, το κλείσιμο σχολείων, μπαρ και εστιατορίων καθώς την απαγόρευση συναθροίσεων πάνω από πέντε ατόμων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει την χαλάρωση αυτών στα τέλη Απριλίου.

Ουκρανία: Το Κίεβο ανακοίνωσε επιπλέον απαγορεύσεις για συναθροίσεις και μετακινήσεις ατόμων στις 3 Απριλίου, αλλά την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ δήλωσε πως μπορεί να ελαφρύνει κάποιους από τους περιορισμούς αργότερα αυτό το μήνα, ξεκινώντας με την επαναφορά των δημόσιων συγκοινωνιών και να επιτραπεί σε πολίτες να πάνε στις εργασίες τους.
Κράτη που δεν έχουν κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις χαλάρωσης μέτρων

Κύπρος: Οι ισχύοντες περιορισμοί ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Οι μετακινήσεις εκτός σπιτιού επιτρέπονται μόνο μία φορά την ημέρα και μόνο για συγκεκριμένο σκοπό, ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 6:00 το πρωί.

Γαλλία: Η κυβέρνηση είναι πιθανό να επεκτείνει το εθνικό lockdown πέρα από την τρέχουσα προθεσμία της 15ης Απριλίου και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί διάγγελμα στις 13 Απριλίου για τις νέες αποφάσεις. Οι ισχύοντες κανόνες απαιτούν από τους πολίτες να συμπληρώνουν ένα πιστοποιητικό που να δηλώνει τον λόγο της αποχώρησης από τα σπίτια τους.

Ελλάδα: Οι ελληνικές αρχές θα επανεξετάσουν στις 27 Απριλίου τα ισχύοντα μέτρα.

Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε χθες ότι η γενική απαγόρευση μετακινήσεων παρατείνεται επ 'αόριστον και η κυβέρνηση θα αναθεωρεί τα μέτρα κάθε εβδομάδα. Οι δημοτικές αρχές της χώρας έχουν την εξουσία να επιβάλλουν πρόσθετους περιορισμούς για την προστασία των τοπικών κοινοτήτων.

Ιταλία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει την παράταση του lockdown μέχρι τις 3 Μαΐου, δήλωσαν χθες εκπρόσωποι συνδικάτων μετά από συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Ο περιορισμός μετακινήσεων, το κλείσιμο των περισσότερων ιταλικών επιχειρήσεων και η αποτροπή των ανθρώπων να φεύγουν από τα σπίτια τους εκτός αν πρόκειται για βασικές ανάγκες, λήγει στις 13 Απριλίου. Κάποιες εργοστασιακές εγκαταστάσεις ωστόσο μπορεί να ανοίξουν πριν από τα τέλη Απριλίου, εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Πολωνία: Σύμφωνα με το ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο RMF, η Βαρσοβία σχεδιάζει να διατηρήσει τους περιορισμούς τουλάχιστον μέχρι τις 20 Απριλίου. Χθες, η κυβέρνηση παρέτεινε το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων και διέταξε τους πολίτες να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους όταν εγκαταλείπουν το σπίτι τους από τις 16 Απριλίου.

Πορτογαλία: Η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι περιορισμοί θα παραμείνουν μέχρις ότου «ο κίνδυνος μετάδοσης τεθεί υπό έλεγχο», με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά για το υπόλοιπο ακαδημαϊκό έτος. Η κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε για τελευταία φορά μέχρι τις 17 Απριλίου, με το κλείσιμο όλων των μη βασικών υπηρεσιών και οι πολίτες διατάχθηκαν να μείνουν σπίτι.

Ρουμανία: Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμη 30 μέρες έως τα μέσα Μαΐου.

Ρωσία: Οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να δουλεύουν σε γραφεία έως τις 30 Απριλίου. Οι περιορισμοί διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ενώ βρίσκεται σε ισχύ ενός καθεστώς γενικής αυτό-απομόνωσης.

Σλοβακία: Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη καμία χαλάρωση των μέτρων και η κυβέρνηση επέβαλε επιπλέον περιορισμούς για το διάστημα μεταξύ 8 Απριλίου και 13 Απριλίου για να περιορίσει τα ταξίδια εντός της χώρας κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.

Σουηδία: Με την κανονική ζωή να μην έχει διαταραχθεί με δραστικά μέτρα, δεν υπάρχει συζήτηση για χαλάρωση των σημερινών περιορισμών. Αυτοί περιλαμβάνουν απαγόρευση επισκεπτηρίου σε γηροκομεία, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 50 ατόμων και την μεταφορά της ανώτατης εκπαίδευσης σε διαδικτυακά μαθήματα. Οι αρχές έχουν επίσης ενθαρρύνει τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι και να αποφεύγουν περιττά ταξίδια.Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν ανοικτά και τα εστιατόρια και τα μπαρ προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες.

Ολλανδία: Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τα μέτρα περιορισμού που περιλαμβάνουν κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, κέντρων παιδικής φροντίδας και άλλων τοποθεσιών μέχρι τις 28 Απριλίου και θα ενημερώσει για τα περαιτέρω σχέδια της κατά την εβδομάδα που προηγείται της εν λόγω προθεσμίας.

Τουρκία: Η χώρα δεν έχει προχωρήσει σε γενικευμένα μέτρα απαγόρευσης για να αμβλύνει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την 1η Απριλίου ότι οι αρχές θα μπορούσαν να εισαγάγουν πρόσθετα μέτρα περιορισμού αν ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται και οι πολίτες αγνοούν τους «εθελοντικούς» κανόνες καραντίνας.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η κυβέρνηση τόνισε ότι δεν αναμένει να μπορέσει να συμπεράνει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας εάν οι μολύνσεις και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία έχουν ήδη κορυφωθεί και τα μέτρα θα παραμείνουν έως έχουν μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις ότι η κορύφωση έχει περάσει.


Τι θα κάνει ο Τραμπ;


Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι η κορύφωση της πανδημίας, με τις ΗΠΑ να ξεπερνούν, σήμερα, τους 18.000 νεκρούς και να γίνονται η δεύτερη χώρα με τα περισσότερα θύματα, μετά την Ιταλία.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όμως, έχει εκφράσει εδώ και αρκετές ημέρες την πρόθεση να ξαναβάλει μπρος την οικονομία της χώρας «πολύ, πολύ σύντομα», καθώς μάχεται για την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο και έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από τους νεκρούς, και δεκάδες εκατομμύρια ανέργους.

Την άποψη του Τραμπ, πάντως, δεν δείχνουν να συμμερίζονται αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας με τον επικεφαλής επιδημιολόγο , Άνθονι Φάουτσι, να προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για χαλάρωση των περιορισμών.

Ο Φάουτσι μίλησε για θετικά αποτελέσματα σε ορισμένες περιοχές, αλλά ξεκαθάρισε ότι «θα θέλαμε να δούμε μια σαφή ένδειξη ότι πηγαίνουμε πολύ, πολύ σαφώς και δυνατά προς τη σωστή κατεύθυνση. Επειδή αυτό που δεν θέλουμε είναι να βγούμε εκεί έξω πρόωρα και στη συνέχεια να καταλήξουμε στην ίδια κατάσταση».

Στόχος του Ντόναλντ Τραμπ παραμένει να αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα από τον Μάιο, όμως, σήμερα ήρθε στο φως μία νέα μελέτη που παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα.

Στην έρευνα που αποκαλύπτουν οι New York Times αναφέρεται ότι τα κρούσματα θα παρουσιάσουν κατακόρυφη άνοδο το καλοκαίρι σε περίπτωση που καταργηθούν τα απαγορευτικά μέτρα. Γίνεται, μάλιστα, λόγος και για αριθμό θυμάτων έως και 200.000.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι δεν έχει δει την έρευνα αυτή ο ίδιος και οι σύμβουλοί του και επισήμανε ότι οι εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου κάνουν λόγο για λιγότερους από 100.000 νεκρούς από την πανδημία.

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: