13.4.20

Εγρήγορση, ναι, αλλά προς τι οι υπερβολές;...

Απαιτείται η στοιχειώδης σοβαρότητα.

Στον Εβρο επιχειρήθηκε κάτι πρωτοφανές: μαζική είσοδος χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών (γύρω στις 130.000), τη επινεύσει και με την στήριξη της Τουρκίας (παραθέτουμε στο τέλος του σημειώματος τι λέει επ΄αυτού ένας Τούρκος δημοσιογράφος αντιπολιτευόμενης εφημερίδας).

Ευτυχώς για τη χώρα μας, αποκρούστηκε η ιταμή πρόκληση της γείτονος. Διότι θα είχε δημιουργηθεί μια...

τραγική κατάσταση. Τραγική και για μας και για τους πρόσφυγες. Μονάχα οι παντός είδους αφασικοί και ιδεοληπτικοί αδυνατούν να το καταλάβουν.

Οι πρόσφυγες το πλήρωσαν ούτως ή άλλως: πίστεψαν τον Ερντογάν, συνωστίστηκαν στα σύνορα, παρέμειναν για μέρες υπο άθλιες συνθήκες και επέστρεψαν άρον άρον στα ενδότερα της Τουρκίας, ζώντας πια και με τον τρόμο του κορονοϊού.

Μετά τον Εβρο, και ενώ η χώρα παλεύει με την μάστιγα του ιού, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα για νέα απόπειρα της Τουρκίας να πλήξει τη χώρα μας: Καραβιές προσφύγων, προσβεβλημένων από τον κορονοϊό ετοιμάζεται να στείλει στα ελληνικά νησιά ο Ερντογάν.

Τρομώδη τα δημοσιεύματα, αλλά χωρίς καμία τεκμηρίωση. Πάντως, ευδιάκριτη η πηγή και η προπαγανδιστική αξιοποίησή τους μέσω πρόθυμων ΜΜΕ: δυστυχώς, από τα υπουργεία Αμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής…

Καίρια επ΄αυτά τα σχόλια του πανεπιστημιακού Κων/νου Φίλη (μίλησε στην εκπομπή του «Αλφα», «Εκτός Γραμμής», των Τάκη Χατζή και Λήδας Μπόλα):

«Θεωρώ ότι ο τρόπος που χειριστήκαμε τις τελευταίες 2-3 μέρες, με τις διαρροές και τα non papers από συγκεκριμένη πηγή του υπουργείου Άμυνας ήταν ατυχείς και αχρείαστες. Ακόμα κι αν υπάρχει αυτή η πληροφορία, παρά του ότι από την Τουρκία μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα, θεωρώ ότι είναι ένα πολύ ακραίο σενάριο. Ακόμα κι αν έχουμε όμως αυτές τις πληροφορίες, δεν είναι όλες προς δημοσιοποίηση. Θα δημιουργηθεί ένα κλίμα που δεν το θέλουμε και δεν τον χρειαζόμαστε.

Ξέρουμε ποιος είναι ο γείτονάς μας, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και κάτι το οποίοι μπορεί να είναι στη σφαίρα του φανταστικού. Μου μοιάζει δύσκολο ακόμα και για το τουρκικό καθεστώς, να μεταφέρει μετανάστες με κορωνοϊό στην Ελλάδα και ειδικά ο τρόπος που διατείνεται ότι θα γίνει είναι αναποτελεσματικός. Το να μπουν σε σαπιοκάραβα είναι το πιο εύκολο για την Ελλάδα να τα αναχαιτίσει.

Πρέπει να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι. Αν έχουμε εξακριβωμένες πληροφορίες, αντί να τις μοιραζόμαστε, πρέπει να αποφανθούμε στους ευρωπαίους εταίρους μας και τους διεθνείς οργανισμούς και να καταδείξουμε με συγκεκριμένα στοιχεία ότι υπάρχει πρόθεση να συμβεί αυτό από πλευράς Τουρκίας. Διαφορετικά μένουμε σε επαγρύπνηση και το αντιμετωπίζουμε εφόσον προκύψει.

Η διαφωνία μας δεν είναι στο αν η Τουρκία θα επιχειρήσει να στείλει μετανάστες, αυτό το κάνει και ευτυχώς το τελευταίο ενάμιση μήνα έχουμε εκμηδενίσει τις ροές. Η διαφοροποίησή μου είναι στο αν γνωρίζουμε ότι αυτοί είναι φορείς του κορωνοϊού (…)Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από φωτογραφίες ή από πληροφορίες αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν κορωνοϊό. Απαιτείται η στοιχειώδης σοβαρότητα».

Ιδου τι συνέβη στον Εβρο

Είναι ν΄απορείς. Όμως συμβαίνει: υπάρχουν ακόμη και σήμερα αρθρογράφοι και δημοσιολογούντες που χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την συμπεριφορά της χώρας μας στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Κι αυτό, τη στιγμή που ήταν ηλίου φαεινότερον ότι πρόκειται για Σχέδιο του Ερντογάν να πιέσει την Ενωση και να πλήξει την Ελλάδα.

Αν διατηρούν κάποιες απορίες, θα έχουν την ευκαιρία να τις λύσουν, διαβάζοντας το άρθρο ενός Τούρκου δημοσιογράφου, του Εμίν Τσολασάν, στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Σοζτζού». Παραθέτουμε αποσπάσματα:

«Συνέρρευσαν στα σύνορα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από κάθε φυλή και κάθε χώρα. «Όποιος θέλει ας έρθει, να περάσει στην Ελλάδα». Και για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα με όχημα, τους κανόνισαν λεωφορείο. Όποιος είχε λεφτά έπαιρνε ταξί από την Κωνσταντινούπολη κι έτρεχε στα σύνορα.

Όμως αυτές οι διευκολύνσεις(!) προσφέρονταν μόνο για την Ελλάδα. Δεν μας βόλευε να ενοχλήσουμε την άλλη γειτονική μας χώρα τη Βουλγαρία που είναι επίσης μέλος της ΕΕ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ήρθαν στα σύνορα για να εκπληρώσουν το μεγαλύτερό τους όνειρο. Να βρουν μια δουλειά στην Ευρώπη. Αλλά η Ελλάδα δεν τους άφηνε.

O στόχος των διοικούντων μας ήταν να τους στείλουν πακέτο στην Ελλάδα και να μεταφέρουν εκεί όλο το υλικό και ηθικό βάρος. «Ας τους σκεφτούν κι αυτοί λίγο», λέγανε. Αλλά η Ελλάδα ήταν ξύπνια. Δήλωσε ότι δεν θα αφήσει κανέναν και έκλεισε τα σύνορα της.

Αυτό που συνέβη πέρα ​​από τα σύνορα αποτελεί παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο. Στην περιοχή στήθηκαν αμέσως σκηνές. Αλλά άγνωστο πως/πού έβρισκαν αυτές τις σκηνές, ειδικά οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έρχονταν από την Κωνσταντινούπολη, και ποιος τους οργάνωνε. Πιο σωστά… Όλοι γνώριζαν την αλήθεια αλλά δεν την έλεγαν»...

Γιάννης Τριάντης
Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: