14.4.20

Μέσα στον "Ευαγγελισμό", την ώρα της μάχης...


Ο Ευαγγελισμός, το μεγαλύτερο υγειονομικό ίδρυμα της Ελλάδας, ανήκει στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Ύποπτα περιστατικά που καταφθάνουν καθημερινά, θετικά κρούσματα και ασθενείς που νοσηλεύονται, άλλοι που παίρνουν εξιτήριο και το...
ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δουλεύει σε εξαντλητικούς ρυθμούς είναι μερικές από τις καθημερινές εικόνες που βλέπει κανείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου. 

Στον τρίτο όροφο του κτιρίου «Πατέρα» αλλά και στον ένατο όροφο, όπου η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας έχει κι αυτή μετατραπεί σε ΜΕΘ, η καθημερινότητα έχει αλλάξει εντελώς. Η αίθουσα της διάγνωσης και της αξιολόγησης των ασθενών, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που φορούν τον προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκες, ειδικές ολόσωμες στολές και αντίστοιχα γυαλιά προφύλαξης), ενημερωτικές πινακίδες που ενημερώνουν ότι η είσοδο απαγορεύεται, καθώς και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι συνθέτουν το σκηνικό της νέας πραγματικότητας στο γνωστότερο νοσοκομείο της χώρας. 

Το επισκεπτήριο έχει απαγορευτεί, συγγενείς και φίλοι των ασθενών δεν μπορούν να τους δουν, ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν αναδειχτεί στους πρωταγωνιστές της μάχης κατά του κορωνοϊού. Πυρετός, αναπνευστικά προβλήματα και ξηρός βήχας είναι η συμπτωματολογία που καλούνται να διαχειριστούν, αν και οι ενδείξεις δεν είναι ίδιες σε όλους τους ασθενείς.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου... Φωτ.: LIFO
Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου... Φωτ.: LIFO


Μας δυσαρεστούσαν πάρα πολύ φράσεις από παιδιά που άκουγα να λένε ότι πλέον οι συμμαθητές τους δεν πρόκειται να τους κάνουν παρέα. Αυτό είναι φοβερό. Πρόκειται για κοινωνικό ρατσισμό. Αν είναι δυνατόν μια μορφή πιο μολυσματικής γρίπης να τη θεωρούμε μια σύγχρονη λέπρα.

«Ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να έχει απρόβλεπτη πορεία και η επιδείνωση από τη μια στιγμή στην άλλη να είναι ραγδαία. Γι' αυτό και όλο το προσωπικό είναι σε επιφυλακή, ετοιμότητα και εγρήγορση. Όλοι οι επαγγελματίες Υγείας βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, στοχεύοντας στην καλύτερη νοσηλεία» λέει στη LiFO η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στην Α' Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν πάλι στους χώρους της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, όπου, μαζί με τους συναδέλφους της, είχαν βιώσει δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της πύρινης λαίλαπας που είχε ξεσπάσει στην ανατολική Αττική, στο Μάτι.

Για να διαβάσετε ολοκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: