Στον κόσμο της συνεχίζει να ζει λίγο-πολύ η Σουηδία μεσούσης της πανδημίας. «Πλήθη συρρέουν στην παραλιακή της Στοκχόλμης, με κάποιους ανθρώπους να σιγοπίνουν κοκτέιλ στον...
ήλιο» μετέδιδε χθες το Associated Press. Οι καθημερινές αυτές σκηνές «δεν ανησυχούν τον Αντερς Τέγκνελ, τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας και “στρατηγό” στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κορονοϊού. [...] Καθώς οι χώρες ανά την Ευρώπη έχουν περιορίσει τη μετακίνηση των πολιτών τους, η Σουηδία ξεχωρίζει για αυτό που ο Τέγκνελ αποκαλεί “χαμηλής κλίμακας” προσέγγιση, η οποία “είναι πολύ περισσότερο βιώσιμη” σε βάθος χρόνου» και αποσκοπεί στην «αργή μετάδοση της μόλυνσης ώστε να μην υπερφορτωθούν οι υπηρεσίες υγείας».
Ο Σουηδός επιδημιολόγος εξακολουθεί να διαψεύδει πως επιχειρείται να επιβληθεί «ανοσία της αγέλης» στον πληθυσμό των 10 εκατομμυρίων. Αναγνωρίζει ωστόσο πως αυτή η μέθοδος «δεν είναι αντικρουόμενη» με την (αμφιλεγόμενη) πολιτική που εφαρμόζεται στη σκανδιναβική χώρα (βάσει της οποίας η ατομική ευθύνη των πολιτών έχει αναχθεί στο βέλτιστο μέσο προσωπικής και κοινωνικής προστασίας).
Πρώτο καμπανάκι
«Εχουμε επιλέξει μια στρατηγική να προσπαθήσουμε να επιπεδοποιήσουμε την καμπύλη και να μη δραματοποιήσουμε υπερβολικά τη διαδικασία, επειδή τότε το υγειονομικό σύστημα μάλλον δεν θα άντεχε. Αυτό όμως σημαίνει επίσης ότι θα έχουμε περισσότερους σοβαρά ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία. Θα έχουμε σημαντικά περισσότερους θανάτους.
Θα μετράμε τους νεκρούς σε χιλιάδες» ομολογούσε με απίστευτο κυνισμό πριν από μέρες ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λέβεν, εκτιμώντας πως η υγειονομική κρίση θα διαρκέσει πιθανώς μήνες κι όχι βδομάδες. Οταν όμως -απουσία μαζικής καραντίνας- ο ημερήσιος αριθμός θανάτων άρχισε νομοτελειακά να καλπάζει το τελευταίο διάστημα αγγίζοντας συνολικά τους 920, την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησίαζαν ολοταχώς τα 11.000 και το ένα τρίτο τουλάχιστον των δήμων της χώρας και της πρωτεύουσας ειδικά ανέφεραν ανησυχητική αύξηση μολύνσεων σε γηροκομεία, με το προσωπικό τους να καταγγέλλει πως στερείται μέσων προστασίας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ήχησε επιτέλους καμπανάκι. Οχι πολύ δυνατά, ομολογουμένως...
Πάνω λοιπόν που οι περισσότερες άλλες χώρες εξετάζουν ή εφαρμόζουν πια μια κάποια σταδιακή χαλάρωση των οικονομικών και κοινωνικών περιοριστικών μέτρων, η Σουηδία τώρα αρχίζει να ξυπνάει και να σκέφτεται την επιβολή τους, με τον πρωθυπουργό να προτείνει επείγουσα νομοθεσία που δίνει στην κυβέρνηση την εξουσία να κλείνει τάχιστα, μεταξύ άλλων, καταστήματα, εστιατόρια, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια, χώρους διασκέδασης και δημόσια μέσα μεταφοράς - αν χρειαστεί.
Οι σουηδικές αρχές υποστηρίζουν άλλωστε πως οι πολίτες τούς έχουν εμπιστοσύνη και ακολουθούν σε εντυπωσιακό βαθμό τις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση και περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων, σε μια χώρα όπου η τηλεργασία από το σπίτι είναι εξαιρετικά διαδεδομένη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως θεώρησε σκόπιμο να παρέμβει τις προάλλες, επισημαίνοντας πως είναι «επιτακτικό» για τη Σουηδία «να εντείνει τα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού, να προετοιμαστεί και να αυξήσει τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας».
Ηδη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν πολλαπλασιαστεί. «Στη Στοκχόλμη η κατάσταση γίνεται γρήγορα κρίσιμη» δήλωσε ο Σουηδός επιδημιολόγος Στέφαν Χάνσον. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τα κρούσματα να αυξηθούν τόσο πολύ, ώστε τα νοσοκομεία να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Οι επιλογές θεραπείας χρειάζεται πλέον να γίνονται με βάση τη βιολογική ηλικία» των ασθενών... Κι αν κάποτε η Σουηδία αποτελούσε πρότυπο κοινωνικού κράτους, τώρα έφτασε σε σημείο να λοιδορείται ακόμα κι από τον Ντόναλντ Τραμπ για την «ανοσία της αγέλης» που είχε ως αποτέλεσμα να «υποφέρει πολύ πολύ άσχημα» η χώρα, όπως δήλωσε δηκτικά την περασμένη εβδομάδα στο CNN o Αμερικανός πρόεδρος, προκαλώντας την αντίδραση του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών που έσπευσε να διαψεύσει ξανά τα περί «αγέλης».
Η ολλανδική «αγέλη»
Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο εξάλλου και η Ολλανδία αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει αυτή την αυτοκαταστροφική μέθοδο (που βάζει ουσιαστικά την υγεία της οικονομίας πάνω από την υγεία του πληθυσμού) μπροστά στις επιστημονικές προβλέψεις για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους σε περίπτωση εφαρμογής της.
Κι αν η κυβέρνηση του (νεο)φιλελεύθερου Μαρκ Ρούτε -πάντα με τις πλάτες της Γερμανίας- δείχνει το πιο απεχθές και αλαζονικό της πρόσωπο έναντι των ρημαγμένων από την πανδημία χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, στο εσωτερικό μέτωπο έχει αναδιπλωθεί παρατείνοντας τουλάχιστον μέχρι τις 28 Απριλίου τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που αναγκάστηκε να επιβάλει. Χθες οι νεκροί στην Ολλανδία είχαν φτάσει επισήμως τους 2.823, αυξημένοι κατά 86 το τελευταίο 24ωρο, και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 26.550.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου