11.4.20

Γερμανική συνωμοσία; Έχω κάποιες επιφυλάξεις...


Eίμαστε μπροστά σε μία νέα συνωμοσία της Γερμανίας για να αυξήσει τα χρέη των χωρών του Νότου και να τους πάρει μετά όσα τους έχουν απομείνει από την οικονομική κρίση; Σίγουρα τα...
χθεσινά μέτρα που αποφασίστηκαν στο eurogroup κάθε άλλο παρά είναι αρκετά. Αλλά το θετικό είναι ότι η συμφωνία κάνει λόγο για «καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησης», που θα αποφασιστούν σε επίπεδο κορυφής το ερχόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, αυτά  τα «καινοτόμα εργαλεία» ισοδυναμούν με κοινά χρέη και ότι απομένει να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες. Αυτό σημαίνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κορονο-ομόλογα. Ο Αυστριακός και ο Ολλανδός ομόλογός του, διάβασαν την απόφαση τελείως διαφορετικά και τα απέκλεισαν. Αυτή η «δημιουργική ασάφεια» σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή,


Σίγουρα όποιος κάηκε στο γερμανικό κουρκούτι τα προηγούμενα χρόνια, φυσάει και το γιαούρτι. Δεν αρκεί όμως να αφορίζουμε τη Γερμανία, αλλά να μελετήσουμε προσεκτικά τι συμβαίνει. Τις τελευταίες μέρες και για πρώτη φορά από το 2009, έχει σπάσει το γερμανικό ταμπού, ότι δηλαδή δεν πληρώνουμε με τίποτα για τα χρέη των άλλων. Προσωπικότητες και πολιτικοί, μεταξύ τους και ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ, τάσσονται υπέρ των ευρωομόλογων. Ακόμη και η συντηρητική FAZ έχει βάλει νερό στο κρασί της.  Με την εξαίρεση της κίτρινο- λαϊκιστικής  Bild τα περισσότερα ΜΜΕ τάσσονται επίσης υπέρ.

Σίγουρα η πιο αδιάλλακτη μερίδα της γερμανικής άρχουσας τάξης θέλει να αξιοποιήσει τη γερμανική οικονομική μηχανή για να κυριαρχήσει στην καθημαγμένη ΕΕ, μετά την πανδημία. Αλλά η πιο φωτισμένη πτέρυγα καταλαβαίνει ότι, αν και σε αυτή την περίπτωση δεν επιδειχθεί αλληλεγγύη, η ΕΕ θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη και  σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία θα είναι η μεγάλη χαμένη. Για αυτό μπορεί ό,τι τελικώς αποφασιστεί να μην περιέχει τη λέξη « ομόλογα » αλλά να είναι κάτι που δεν θα απέχει πολύ.



Ο ρόλος της Ολλανδίας θα πρέπει επίσης να αναλυθεί. Σίγουρα η αντίδρασή της ευνοεί τους γερμανικούς ελιγμούς, αλλά δεν πρόκειται απλώς για «ολλανδικό λαγό». Παίζοντας σκληρό παιχνίδι , η ολλανδική κυβέρνηση κερδίζει σε δημοτικότητα στο εσωτερικό της χώρας. Επί πλέον, μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, η Ολλανδία αναλαμβάνει άτυπα ηγετικό ρόλο στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός πείστηκε να δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία του eurogroup αφού του τηλεφώνησαν Mέρκελ και Μακρόν.

Η παραδοσιακή αδυναμία της Άνγκελα Μέρκελ να αποφασίσει έγκαιρα περιπλέκει την υπόθεση, αλλά το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει, ούτε η Γερμανία έχει κάνει ματ. Κακώς η κυβέρνηση δεν το τονίζει και δεν συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά το μέτωπο των χωρών του Νότου.  Όσα γράφω δεν συμφωνούν με την κεντρική ανάλυση του Tvxs.gr και ξέρω πως είναι πιο εύκολο να κάνεις τον δικηγόρο του διαβόλου παρά να δίνεις πίστωση χρόνου στη Γερμανία αλλά δεν πειράζει: ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο. 

Στ. Κούλογλου (tvxs.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: