Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά δεν είναι. Το δυστύχημα για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν είναι μόνο ο κορονοϊός. Είναι ο παχυδερμισμός της ηγεσίας του λεγόμενου δυτικού κόσμου. Είναι η “ατυχία” ή, αν θέλετε, η απρονοησία των λαών, να έχουν αναθέσει τις τύχες τους σε ηγέτες, επιεικώς - κατώτερους των περιστάσεων. Και έχουν όνομα: Τραμπ, Τζόνσον, Μέρκελ. Και...
οι τρεις, ο καθένας με το ειδικό του βάρος …μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν και ευρέθησαν λιποβαρείς.
Και οι τρεις, …μοιραίοι και άβουλοι, δεν είδαν τον άμεσο κίνδυνο για τον πλανήτη, γιατί… έβλεπαν τη θέση τους σε αυτόν την επόμενη μέρα. Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων γιατί όσα ξέρουν η Wall Street, το City και η Μπούντεσμπανκ δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Αδιαφόρησαν για τους νεκρούς αλλά ποιος νοιάζεται γι αυτούς, ας πρόσεχαν.
Δεν αιφνιδιάστηκαν. Επιλογές έκαναν. Ο καθένας με τον τρόπο του. Αυτό που ανησυχούσε για παράδειγμα τον ανεκδιήγητο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ ήταν μήπως η πανδημία δημιουργούσε προβλήματα στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου και τη νέα θητεία του στον Λευκό Οίκο. Στην αρχή υποβάθμιζε επιδεικτικά το πρόβλημα, μια γρίπη είναι, έλεγε και έβριζε με τον δικό του χυδαίο τρόπο τα ΜΜΕ, τους επιστήμονες και όλους όσοι χτυπούσαν τις καμπάνες της καταστροφής, που ερχόταν. Όταν συνήλθε ήταν ήδη αργά.
Ο πανίσχυρος… βασιλιάς βρέθηκε γυμνός, ανέτοιμος και ανίσχυρος να αποκρούσει την επιδημία όταν χτύπησε την υπερδύναμη. Και την πλήρωσαν οι Αμερικανοί. Οι ΗΠΑ, μόνο μέσα σε ένα 24ωρο, μέτρησαν 2000 από τους συνολικά 13000 νεκρούς της πανδημίας, που σαρώνει τη χώρα, ενώ θα έχει αφήσει πίσω της εκατομμύρια ανέργους και εκατομμύρια κατεστραμμένες ζωές.
Η ισχυρότερη χώρα του πλανήτη κατάντησε να παρακαλεί για μάσκες, να κάνει …πειρατείες σε αεροδρόμια και να κλέβει αναπνευστήρες και ιατρικό υλικό, που προοριζόταν για άλλους. Πληρώνουν ήδη βαρύ τίμημα αλλά οι Αμερικανοί θα έχουν την ευκαιρία να …πληρώσουν με νόμισμα την ψήφο τους στις εκλογές του Νοεμβρίου την ανοησία – επιεικώς- της ηγεσίας τους.
Οι... ανοησίες της αγέλης
Μια άλλη... ανoησία αυτή των οπαδών του δαρβινισμού την υιοθέτησε ο Μπ. Τζόνσον και την πληρώνει τώρα η Βρετανία. Είναι η ανοησία της «ανοσίας της αγέλης», στην οποία εγκλωβίστηκε αρχικά ο Βρετανός πρωθυπουργός και αρνούνταν να πάρει μέτρα, άφηνε τον ιό να εξαπλώνεται προσδοκώντας ότι ο πληθυσμός θα αποκτήσει την «ανοσία της αγέλης».
Και εδώ οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για εκατοντάδες χιλιάδες θύματα αλλά το αυτί του Μπ. Τζόνσον δεν ίδρωνε. Δεν έκανε λάθος, ήταν επιλογή. Αυτό που τον ενδιέφερε πρωτίστως ήταν να μη διαταραχθεί λόγω του κορονοϊού η κοινωνική και κυρίως οικονομική δραστηριότητα στη χώρα στη μετά Brexit εποχή. Πρώτος του στόχος ήταν να στηριχτεί η Βρετανική οικονομία ώστε να έχει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της μετά την πανδημία. Αν αυτό θα σήμαινε χιλιάδες νεκρούς τόσο το χειρότερο γι αυτούς.
Όταν ξύπνησε και αυτός ήταν ήδη αργά. Η Βρετανία μετρά ήδη περισσότερους από 6000 νεκρούς, μόνο χθες πέθαναν 786 άνθρωποι, το σύστημα υγείας είναι στα όρια της κατάρρευσης, ενώ και ο ίδιος νοσηλεύεται στην εντατική.
Η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να μην πέρασε από νοσοκομείο, είχε όμως και αυτή μια …προσωπική γνωριμία με τον κορωνοϊκό. Δεν ακολούθησε τον Μπόρις Τζόνσον στις... ανοησίες της αγέλης, τον ακολούθησε όμως στην επιλογή να βάλει υπεράνω όλων τη Γερμανία και τα συμφέροντά της. Η χώρα που έγινε κυρίαρχη στις πλάτες της Ευρώπης, την πιο κρίσιμη στιγμή γυρίζει την πλάτη στο κοινό οικοδόμημα και αρνείται πεισματικά κάθε έννοια αλληλεγγύης, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Η επιμονή με την οποία απορρίπτει την πρόταση για αμοιβαιοποίηση του κόστους της κρίσης μέσω του κορωνο-ομολόγου δείχνει ότι το μόνο που απασχολεί το γερμανικό κατεστημένο είναι πως θα αξιοποιήσει την πανδημία για ισχυροποίηση της Γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη και όχι μόνο. Επιμονή που μπορεί να αποδειχθεί βραχυπρόθεσμα διαλυτική για το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης, μακροπρόθεσμα όμως θα πλήξει και την ίδια η Γερμανία.
Μπορεί μέχρι τώρα να τα καταφέρνει καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης μετρά όμως 206 νεκρούς σε ένα 24ωρο και 2016 νεκρούς συνολικά στην πανδημία. Ενώ οι ειδικοί προβλέπουν βαθιά ύφεση 5% το 2020 (9% το τρίμηνο) καθώς και περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανέργους. Βλέπετε, ενός κακού μύρια έπονται και για τη Γερμανία.
Η τιμή και η αξία
Τρεις ηγέτες, πολλές άφρονες επιλογές, που κάνουν πιο δυσβάστακτη για τους λαούς τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση με 83000 νεκρούς, 1,5 εκατομμύρια κρούσματα και περίπου 200 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας, μέχρι τώρα. Λένε πως ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Και αυτοί οι τρεις , δεν είναι οι μόνοι αλλά είναι από αυτούς, που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στον κόσμο, φάνηκαν πολύ λίγοι σε αυτή την παγκόσμια φουρτούνα, η οποία ξεγύμνωσε ρόλους, δυνατότητες και επιλογές.
Κυρίως ξεγύμνωσε τις ιδεοληψίες ότι οι νόμοι της οικονομίας είναι για… κάθε νόσο. Ότι αξίζει περισσότερα το ιδιωτικό από το δημόσιο, η τιμή από την αξία, οι αγορές από την κοινωνία.
Γιάννης Κουτσοκώστας
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου