17.4.20

"Εσπασαν" την "ιερή" καραντίνα...


Ουρές στις εκκλησίες, «στραβά μάτια» και διαμαρτυρίες Μητροπολιτών...
Σχεδόν συστηματικά φαίνεται ότι καταστρατηγήθηκε η απαγόρευση λόγω κοροναϊού που έχει επιβληθεί για τους ιερούς ναούς για την κορύφωση του Πάσχα, αλλά στη συνέχεια η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. 

Το...
πρωί της Μεγάλης Παρασκευής σε όλη τη χώρα και, ειδικά στην επαρχία, φαίνεται ότι αγνοήθηκε μαζικά η καραντίνα καθώς παρατηρήθηκαν ανοιχτές εκκλησίες και ουρές πιστών για να προσκυνήσουν τους Επιτάφιους.


Οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν ολιγάριθμες και σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, περισσότερο σε κεντρικές περιοχές με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί συνωστισμός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα επικρατεί «μάχη» μεταξύ των πλέον φανατικών που αντιδρούν στην απαγόρευση και των μετριοπαθών που καταγγέλλουν τις παραβιάσεις και τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Στραβά μάτια» και διαμαρτυρίες Μητροπολιτών

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότερες Μητροπόλεις διέρρευσαν προς ενορίες και πιστούς, την αρχική εγκύκλιο που προέβλεπε να είναι ανοιχτοί οι ναοί για δύο ώρες, ενώ μεταγενέστερα είχε απαγορευτεί και κάποιες διευθύνσεις της ΕΛΑΣ, έκαναν «τα στραβά μάτια».

Στη συνέχεια όμως υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από συνεπείς Μητροπολίτες προς την ηγεσία της ΕΛΑΣ και, έτσι, μετά το απόγευμα σε κάποιες περιοχές, η Αστυνομία ξεκίνησε τις περιπολίες και απομακρύνει πιστούς που προσπάθησαν να παρακολουθήσουν «λαθραία» την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής.

Καταγγελίες και επεμβάσεις της Αστυνομίας

«Παρατράγουδα» σημειώθηκαν σε κάποιες λίγες περιπτώσεις όπως στο, Iερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου στο Πικέρμι, όπου ο εφημέριος οδηγήθηκε στην Εισαγγελία. Στη Λαμία, ο τοπικός Μητροπολίτης είχε δώσει αυστηρές οδηγίες για να παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες με αποτέλεσμα να υπάρξει «εισβολή πιστών» όπως στο Ναό Αγίας Βαρβάρας και να κληθεί η Αστυνομία για να τους απομακρύνει.

Αστυνομία κλήθηκε επίσης στον Άγιο Νεκτάριο της Νέας Ιωνίας Βόλου από περίοικους, με αποτέλεσμα να κλείσει ο ναός όπως και σε εκκλησίες της Κοζάνης. Αντίστοιχη εικόνα σε πολλές επαρχιακές πόλεις, όπως στην Ξάνθη όπου άνοιξαν όλες οι εκκλησίες εκτός από τον Καθεδρικό Ναό.

Στον Άγιο Θωμά Αμπελοκήπων, στο Γουδή, όπου κλήθηκε επίσης η Αστυνομία, είχαν φροντίσει να ρυθμίζουν την κυκλοφορία των πιστών δύο νεωκόροι του ναού, ως  «πορτιέρηδες». Καταγγελίες και επεμβάσεις της αστυνομίας καταγράφηκαν επίσης στις κεντρικές εκκλησίες της Τούμπας καθώς και σε ναούς του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου υπήρξε μεγάλη ουρά συγκεντρωμένων πιστών.

Η γενική εικόνα είναι πως ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που τηρήθηκαν οι απαγορεύσεις των αρμοδίων αρχών, παρά τις περί του αντιθέτου, διακηρύξεις.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: