Να αιτιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση νομοθέτησε το τελευταίο διάστημα, προσφεύγοντας κατά κόρον σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, θέλησε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, μετά τις...
σοβαρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης και της Εφ.Συν. για την κοινοβουλευτική καραντίνα.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η περίοδος νομοθέτησης μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου φτάνει στο τέλος της».
«Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν. Η Βουλή ουδέποτε σταμάτησε να λειτουργεί κατά το διάστημα της κρίσης, απλά προσαρμόστηκε και αυτή στις υποδείξεις των ειδικών», είπε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «αυτονόητο» το τέλος αυτής της περίοδου, μετά την κατακραυγή.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μάλιστα «πολύ πυκνό νομοθετικό προγραμματισμό» τον μέχρι το τέλος του Ιουλίου και έκανε γνωστό πως η Βουλή δεν θα διακόψει φέτος για θερινά τμήματα.
Όπως ανέφερε, επί τάπητος θα βρεθούν 26 νομοσχέδια. «Ένα είναι, ήδη, σε συζήτηση στη Βουλή, για επτά νομοσχέδια έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαβούλευση κι έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ένας σημαντικός αριθμός θα συζητηθεί σημερα και θα απαιτηθεί πάρα πολύ μεγάλη πειθαρχία έτσι ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε αυτόν τον προγραμματισμό, για να αποδείξουμε και έμπρακτα ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν φρενάρει αλλά αντίθετα επιταχύνεται», είπε.
Επίσης, αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής είπε ότι «καθώς αρχίζουμε να χαλαρώνουμε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και η Βουλή προσαρμόζεται σε αυτήν την πραγματικότητα»και πρόσθεσε ότι «επανέρχεται στο κανονικό νομοθετικό της ρυθμό», που είναι «απολύτως επιβεβλημένο» για το πυκνό έργο που είναι μπροστά.
Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός έκανε πάλι επίκληση στη συλλογική ευθύνη. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε και πάλι την έννοια της συλλογικής και της συνολικής ευθύνης» είπε με αφορμή τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Όσον αφορά στο μέτωπο των οικονομικών προκλήσεων που δημιούργησε η πανδημία επανέλαβε πως θα βρεθούμε απέναντι σε μία παγκόσμια, πολύ βαθιά ύφεση και ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα».
Ανέφερε πως αύριο, στη Βουλή, θα γίνει αναλυτική συζήτηση για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και έκανε άλλη μια φορά αναφορά στην «έννοια του επιταχυντή». «Θα πρέπει να την κάνουμε κανόνα, να μην είναι μόνο η εξαίρεση. Θα πρέπει να μπορούμε να υλοποιούμε δράσεις, είτε είναι νομοθετικές είτε είναι εφαρμοστικές, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το έχουμε κάνει μέχρι τώρα», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.