23.4.20

Για την Κεραμέως...


 ...δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές...
Tο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, δημιούργησε αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς σε μια περίοδο που...
είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές και γονείς, όπως λένε στο tvxs.gr εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ, η κυβέρνηση, είναι έτοιμη να περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές που είχαν θέσει εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές. «Είναι ένα νομοσχέδιο διάλυσης  των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων και υπονόμευσης του Δημόσιου σχολείου που έρχεται την ώρα που η κα Κεραμέως θα έπρεπε να τρέχει να καλύψει τα κενά και να ορίσει την ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων για να μην αγωνιούν τα παιδιά» λέει στο tvxs.gr η Έφη Γάνιαρη, πρόεδρος της Β’ΕΛΜΕ Αθήνας, η οποία ανακοινώνει ότι ήδη οι ΕΛΜΕ πήραν απόφαση για κινητοποιήσεις και οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται έξω από την βουλή την Παρασκευή, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

«Η κυβέρνηση θεωρεί, ότι επειδή κατάφερε να μην πεθάνουμε πολλοί από κοροναϊό, μπορεί να διαλύσει ότι υπάρχει. Θα πρέπει να μπούμε άμεσα σε αγωνιστική δράση. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει, ότι η Υγεία και η Παιδεία, δεν είναι χώροι για να βγάλει φράγκα. Το απέδειξε η πανδημία. Στην Αμερική που ισχύει το σύστημα που ονειρεύεται η κα Κεραμέως, σήμερα τους τρώει η μαρμάγκα. Πεθαίνει κόσμος γιατί δεν έχει χρήματα να νοσηλευτεί» λέει στο tvxs.gr o Χρήστος Κουρνιώτης, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ προσθέτοντας ότι η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασίσουν πότε και πως θα δράσουν. Ήδη 77 εκπαιδευτικά σωματεία έχουν προτείνει Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και αυτοαξιολόγησης - αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.


Κύριοι άξονες του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, είναι η τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, η αύξηση του μέσου όρου προαγωγής/απόλυσης με τη βάση του 10, η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων, νέες θεματικές από το νηπιαγωγείο και εισαγωγή «εργαστηρίων δεξιοτήτων», επιμορφώσεις εξ αποστάσεως και δια ζώσης με επιμορφωτές - πολλαπλασιαστές, αξιολόγηση σχολικής μονάδας με άξονες και σχέδια δράσης, εσωτερική και εξωτερική, από τον Σεπτέμβρη του ΄20, θεσμοθέτηση με ΠΔ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και εφαρμογή της από τον Σεπτέμβρη του ΄21,  αύξηση του αριθμού των προτύπων, ποινές για τους αναπληρωτές, μείωση εισακτέων και μεταγραφών στα ΑΕΙ, ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων με δίδακτρα. Οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν και την επαναφορά του αναχρονιστικού μέτρου της διαγωγής και της αύξησης ποινών για τους μαθητές.

Η αξιολόγηση δεν έχει θετικό πρόσημο. Ανοίγει την πόρτα στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και στη μείωση του προϋπολογισμού για την παιδεία

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων από τον Σεπτέμβρη του 2020 και των εκπαιδευτικών από το 2021. Η αξιολόγηση των μονάδων, είχε ψηφιστεί και από τον κο Γάβρογλου. Σήμερα όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, αυστηροποιείται το πλαίσιο και μπαίνει καθαρά το θέμα πλέον της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

«Ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αξιολόγηση ως κάτι θετικό, γιατί έτσι λένε τα ΜΜΕ χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα να στρέφουν τους γονείς έναντιον μας. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα» λέει ο Χρ. Κουρνιώτης. «Δεν έχει να Κάνει σε τίποτα με βελτίωση του παρεχόμενου αγαθού. Ουσιαστικά το κράτος, επδιώκει να βαθμολογεί τις σχολικές μονάδες, ώστε να καθορίζει στη συνέχεια με βάση τη βαθμολογία τα ποσά που θα δίνει σε κάθε σχολείο. Θα λέει, στα καλά δίνω περισσότερα και στα κακά λιγότερα. Αν συμβεί αυτό, τότε τα σχολεία των χρόνων των μνημονίων, με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομή και εκπαιδευτικούς, θα φαίνονται παράδεισοι, μπροστά σε αυτά που θα δούμε» καταλήγει.



Φωτεινή Λαμπρίδη

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: