20.4.20

«Καμία απόλυση συμβασιούχου στην Υπηρεσία Ασύλου»...


Σε προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη οι συμβασιούχοι της υπηρεσίας Ασύλου, διεκδικώντας να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους που ξεκινούν να λήγουν στο τέλος του μήνα, σε μια περίοδο που έχει...
αυξημένο φόρτο εργασίας η υπηρεσία Ασύλου και μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ από την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια οι συμβασιούχοι.

Παρά την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου στις 29 Μαρτίου, παρά το αίτημα του Σωματείου την 1 Απριλίου για τηλεσυνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και το διοικητή της υπηρεσίας Μάρκο Καραβία και  παρά την παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ στις 13 Απριλίου στον υπουργό, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση, όπως ενημερώνει το Σωματείο στην ανακοίνωση κήρυξης της απεργίας. 

Σημειώνει ότι αντιθέτως η ηγεσία του υπουργείου «έχει κάνει λόγο για δήθεν "κωλύματα" ανανέωσης/παράτασης». Κι αυτό ενώ υπάρχει προηγούμενο υπέρβασης των όποιων κωλυμμάτων επικαλείται η πολιτική ηγεσία.

«Είναι αδιανόητο να συζητάει η ηγεσία για απολύσεις εν μέσω πανδημίας, την ίδια στιγμή που υπάρχουν διαρκείς ανάγκες προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλουκαι το Υπουργείο πιέζει συνεχώς για αύξηση της παραγωγικότητας κι εντατικοποίηση της εργασίας», σημειώνει το Σωματείο. Και εξαγγέλλει ότι, σε περίπτωση που δεν εισακουστεί, θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, καταγγέλλοντας το υπουργείο για εμπαιγμό.

Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα ο κ. Μηταράκης έχει προχωρήσει σε κινήσεις που δείχνουν ότι επιχειρεί να εγκαταστήσει έναν προσωπικό στρατό μετακλητών στο υπουργείο και στις υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτό, χώρια τα τεράστια ποσά που μοιράζει με απευθείας αναθέσεις, εξαντλώντας ή και υπερβαίνοντας τη νομιμότητα και τις συνήθεις πρακτικές χρηστής διοίκησης. Μάλιστα η ΝΔ ασκούσε προεκλογικά έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τοποθέτηση μετακλητών και για απευθείας αναθέσεις, αλλά στους πρώτους μήνες λειτουργίας του υπουργείου έχει η ίδια ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνεχίζει να εμπαίζει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εργάζονται σε νησιά και στην ενδοχώρα από το 2014, το 2015 και το 2016, έχοντας προμηνύσει τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας, κι έκθεσής τους σε συνθήκες αυξημένης ανεργίας λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Η τυχόν μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ1/2017, θα σημαίνει κατάφωρη επίθεση στο Σωματείο, στοχοποίηση παλαιών συναδέλφων/ισσών και θα είναι ενδεικτική της αντεργατικής πολιτικής που θα ακολουθήσει. Με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και χιλιάδες ανθρώπους που αναμένουν να καταγραφούν τα αιτήματά τους, η Υπηρεσία Ασύλου χρειάζεται όχι μόνο επιπλέον προσωπικό, αλλά και να συνεχίσει να αξιοποιεί το υπάρχον έμπειρο προσωπικό και την θεσμική του μνήμη», σημειώνει το Σωματείο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Καμία απόλυση στην Υπηρεσία Ασύλου
Προειδοποιητική απεργία 23/04/2020

Μετά το από 29/03/2020 Δελτίο Τύπου του Σωματείου, το από 01/04/2020 αίτημα του Δ.Σ. για τηλε-συνάντηση με τον Υπουργό κ. Μηταράκη και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Καραβία και την από 13/04/2020 επιστολή – παρέμβαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ προς τον Υπουργό, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για το μέλλον των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ1/2017, που ξεκινούν να λήγουν από τις 30/04/2020 και ύστερα. Αντιθέτως, η ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχει κάνει λόγο για δήθεν «κωλύματα» ανανέωσης/παράτασης των εν λόγω συμβάσεων εργασίας. Είναι αδιανόητο να συζητάει η ηγεσία για απολύσεις εν μέσω πανδημίας, την ίδια στιγμή που υπάρχουν διαρκείς ανάγκες προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλουκαι το Υπουργείο πιέζει συνεχώς για αύξηση της παραγωγικότητας κι εντατικοποίηση της εργασίας.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνεχίζει να εμπαίζει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εργάζονται σε νησιά και στην ενδοχώρα από το 2014, το 2015 και το 2016, έχοντας προμηνύσει τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας, κι έκθεσής τους σε συνθήκες αυξημένης ανεργίας λόγω της τρέχουσας κατάστασης.

Η τυχόν μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ1/2017, θα σημαίνει κατάφωρη επίθεση στο Σωματείο, στοχοποίηση παλαιών συναδέλφων/ισσών και θα είναι ενδεικτική της αντεργατικής πολιτικής που θα ακολουθήσει. Με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και χιλιάδες ανθρώπους που αναμένουν να καταγραφούν τα αιτήματά τους, η Υπηρεσία Ασύλου χρειάζεται όχι μόνο επιπλέον προσωπικό, αλλά και να συνεχίσει να αξιοποιεί το υπάρχον έμπειρο προσωπικό και την θεσμική του μνήμη. Η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι παλαιότεροι/ες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου της ΣΟΧ 1/2017 από τις θέσεις των χειριστών, συντονιστών και εκπαιδευτών είναι σημαντική επένδυση για την συνέχιση του έργου της Υπηρεσίας Ασύλου.

Κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου (Σ.Ε.Σ.Υ.Α.), προκηρύσσουμε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, με συμμετοχή όλων των εργαζομένων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου πανελλαδικά. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει επίσημη δέσμευση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με δημοσίευση σχετικής ανακοίνωσης περί ανανέωσης/παράτασης όλων ανεξαιρέτως των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ1/2017, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: