19.4.20

«Η κρίση δεν τελείωσε στη Γαλλία»...

Παρόλο ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό βαίνει συνεχώς μειούμενος, ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, ενώ έστειλε το μήνυμα πως για...
 
μεγάλο χρονικό διάστημα η ζωή των Γάλλων δεν θα είναι ίδια με πριν από την πανδημία.
Στη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα, όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ. Οι δηλώσεις Φιλίπ ήρθαν τη στιγμή που ανακοινώθηκε περαιτέρω μείωση του αριθμού των θυμάτων στη χώρα από τον ιό.

Μεταξύ άλλων, ο Φιλίπ υπογράμμισε πως τα περιοριστικά μέτρα –που θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την 11η Μαΐου– έχουν αποτέλεσμα, ενώ και οι κάτοικοι της χώρας ακολουθούν τις συστάσεις και τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί. Ωστόσο, τόνισε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, ενώ ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα πως για μεγάλο χρονικό διάστημα η ζωή των Γάλλων δεν θα είναι ίδια με πριν από την πανδημία.

«Η κατάσταση βελτιώνεται αλλά δεν έχουμε βγει ακόμα από την κρίση. Αυτή δεν είναι η πρώτη επιδημία που ζει η Γαλλία, ωστόσο είναι η μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία», είπε αρχικά ο Φιλίπ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον γενικό διευθυντή Υγείας της χώρας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «Φυσικά κερδίζουμε έδαφος απέναντι στην πανδημία, με την κατάσταση να βελτιώνεται αργά αλλά με ασφάλεια».

Σημειώνεται πως σήμερα (Κυριακή) ανακοινώθηκε πως κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 395 θάνατοι, εκ των οποίων οι 227 σε νοσοκομεία –αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με χθες– κι οι υπόλοιποι σε οίκους ευγηρίας. Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, 12.069 έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία και 7.649 σε οίκους και άλλα ιδρύματα.

Επίσης, 30.610 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών, οι 5744 βρίσκονται στην εντατική: αριθμός που μειώνεται συνεχώς για 11 συνεχείς ημερες.

«Η οικονομική κρίση θα είναι πολύ βίαιη»

«Τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν. Διαπιστώσαμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων ακολουθεί τις οδηγίες. Έτσι, μπορέσαμε στην κορύφωση της κρίσης να διπλασιάσουμε τις διαθέσιμες κλίνες. Το να σκεφτόμαστε όμως ότι σταμάτησε η επιδείνωση της κατάστασης κι ότι η επιδημία είναι πίσω μας, είναι λάθος», είπε επίσης Φιλίπ, ο οποίος αρνήθηκε πάντως να προβεί σε λεπτομέρειες για την επόμενη ημέρα.

«Ξέρω ότι πολλοί από σας θέλετε να αναφερθώ με λεπτομέρειες για τι θα συμβεί μετά τις 11 Μαΐου, και τις ημέρες, εβδομάδες και μήνες που θα ακολουθήσουν. Δεν θα απαντήσω σήμερα σε αυτό. Θα το κάνω μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, όταν θα παρουσιαστεί το σχέδιο που ετοιμάσαμε κατ' εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε επίσης ο πρωθυπουργός προϊδεάζοντας τους Γάλλους πως η ζωή τους δεν είναι όπως ήταν πριν τεθούν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα – πιθανότατα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η οικονομική κρίση μόλις τώρα ξεκίνησε και θα είναι πολύ βίαιη. Ποτέ στην ιστορία του οι άνθρωποι του πλανήτη δεν αντιμετώπισαν τέτοια γενική, μαζική και βίαιη διακοπή της καθημερινής τους ζωής», σημείωσε ο Φιλίπ.

Στρατηγική εξόδου για το Παρίσι
Από την πλευρά της, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ανακοίνωσε πως θα διατεθούν 500.000 μάσκες ως τα τέλη Απριλίου στους κατοίκους της πρωτεύουσας, με προτεραιότητα τους ανθρώπους άνω των 70 ετών, τις ευπαθείς ομάδες και της έγκυες.

Όπως είπε η Ινταλγκό, μέχρι τα μέσα Μαΐου όλοι οι Παριζιάνοι θα έχουν στη διάθεσή τους από μια μάσκα πολλαπλών χρήσεων με κόστος για τον δήμο τα 3 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων, θα διανέμονται αντισηπτικά δωρεάν σε δημόσιους χώρους (στάσεις λεωφορείου, μετρό κτλ.).

Η δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι επιθυμεί να αυξηθούν τα τεστ για τον ιό στην πόλη για να εντοπιστούν τα κρούσματα. Δήλωσε ακόμα πως όσοι βρεθούν θετικοί αλλά δεν μπορούν να αυτο-απομονωθούν στο σπίτι τους, θα τους προσφέρεται δύο εβδομάδες δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: