12.4.20

Αλλο η ενημέρωση κι άλλο η σπατάλη κι η προπαγάνδα...

Μπορεί η κυβέρνηση με τη βοήθεια της επιστημονικής ομάδας να πήρε εγκαίρως τα σωστά μέτρα για τον πληθυσμό ωστόσο εξ αρχής και πολύ καθαρά φάνηκε ότι η ενημέρωση από τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και τη δημόσια τηλεόραση ακολούθησε σχεδόν...

στρατευμένα το κυβερνητικό αφήγημα.

Τα κοινωνικά και αναγκαία μηνύματα για την ενημέρωση του κόσμου συγχωνεύτηκαν με τις κυβερνητικές θέσεις για τον τρόπο και τις μεθόδους αντιμετώπισης της πανδημίας στο σύνολο των τομέων που επηρεάζονται, χωρίς να μπορεί πλέον ο πολίτης να ξεχωρίσει ποιο είναι το κοινωνικό μήνυμα και ποια είναι η κυβερνητική προπαγάνδα.

Η συνεχής εικοσιτετράωρη ροή ειδήσεων και πληροφοριών, που ούτως ή άλλως στις ακραίες αυτές συνθήκες είναι μονοθεματική, έγινε και μονόπλευρη. Απόδειξη η απουσία των θέσεων, των προτάσεων και των απόψεων των άλλων κομμάτων ακόμα και από τις δημόσιες συχνότητες, το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εκκλήσεις και τις καταγγελίες γιατρών και νοσηλευτών από όλα τα «μέτωπα» της χώρας και η απουσία του οποιουδήποτε επιστημονικού διαλόγου στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Οι διαφορετικές φωνές των ειδικών, που σε κάθε άλλη περίπτωση ακούγονταν στα ΜΜΕ, έχουν αυτή τη φορά σιγήσει.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ξαφνικά τα υποχρεωτικά δωρεάν κοινωνικά μηνύματα μετατρέπονται τώρα σε προσπάθεια ενίσχυσης όλων των μέσων στο όνομα της αναγκαίας συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα και τις οδηγίες που είναι απαραίτητες έως ότου περάσει ο τυφώνας.

Η κατανομή

Ομως η σωστή ενημέρωση των πολιτών, που αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα στη συγκυρία της πανδημίας, με επιχείρημα το έκτακτο και το επείγον αφέθηκε και πάλι μέσω μιας ΠΝΠ στα χέρια ιδιωτικής εταιρείας η οποία, με ποσοστό κέρδους 3%, θα κατανείμει με άγνωστα μέχρι στιγμής κριτήρια 11 εκατ. ευρώ για την ενημέρωση των πολιτών.

Ηταν φυσικό να ξυπνήσει αυτή η μέθοδος μνήμες ΚΕΕΛΠΝΟ, μια και πάντα αυτού τους είδους τα επί πληρωμή κοινωνικά μηνύματα και οι «ενέσεις» στα ΜΜΕ γίνονταν με πρόσχημα το επείγον και το έκτακτο. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα άλλα κόμματα διατύπωσαν αντιρρήσεις και οι πολίτες γέμισαν με υποψίες.

Αυτός ήταν και ο λόγος ότι, εκτός από απαντήσεις μέσω ερωτήσεων στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και σε αίτημα έκτακτης σύγκλησης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση οι κυβερνητικοί βουλευτές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας προσπάθησαν να αποδώσουν στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρα μικροκομματικό, μεμψιμοιρία και κακομοιριά.

Προσπάθησαν ακόμα να κατηγορήσουν την αντιπολίτευση, και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν αποδέχονται την αυξημένη ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και ενίσχυσης των ΜΜΕ. Κανένα όμως από τα ερωτήματα δεν έθετε θέμα διαφωνίας στην ανάγκη ενημέρωσης στις συνθήκες αυτές που οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σπίτι τους. Αντίθετα, ακριβώς για τους λόγους αυτούς και ακριβώς για να κρατηθεί σταθερό το δημοκρατικό πλαίσιο, όταν γύρω μας όλες οι βεβαιότητες καταρρέουν, χρειάζεται έγκαιρη, εγκυρη και πλουραλιστική ενημέρωση, τόνισε στη Βουλή η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Ο διαγωνισμός

Γιατί η απευθείας ανάθεση για «υπηρεσίες επικοινωνίας» και «υλοποίηση εκστρατείας για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού» έγινε μέσω ΠΝΠ σε ιδιωτική εταιρεία επιλογής της κυβέρνησης που θα διαχειριστεί τα 11 εκατ. με ποσοστό 3%;

Γιατί, εφόσον δεν υπήρχε χρόνος για διαγωνισμό, δεν έγινε η διαδικασία με υπουργική απόφαση η οποία θα υποχρέωνε σε αναλυτική ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ των ποσών που θα πάρει το κάθε μέσο;

Ποια είναι η συγκεκριμένη εταιρεία Initiative και με ποια κριτήρια επιλέχτηκε ανάμεσα σε άλλες;

Με ποια αντικειμενικά κριτήρια θα επιλέξει η εταιρεία πώς θα διανείμει τα χρήματα, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός ή ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων μέσων;

Ποια ανεξάρτητη αρχή θα τα ελέγξει όλα αυτά;

Ο φόβος για σπατάλες εν μέσω κρίσης, πανδημίας και επερχόμενης ύφεσης είναι υπαρκτός και κάθε άλλο παρά εκφράζει «κακομοιριά». Οι γενικόλογες αλλά και οι συγκεκριμένες προφορικές δεσμεύσεις και απαντήσεις που έδωσε ο Σ. Πέτσας στη Βουλή δεν αναφέρονται στις διατάξεις της ΠΝΠ, ούτε σε κάποια υπουργική απόφαση. Ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και από άλλα κόμματα να κληθεί στη Βουλή το ΕΣΡ και να αναλάβει το έργο του ελέγχου όλης αυτής της διαδικασίας, που έτσι κι αλλιώς είναι αρμοδιότητά του. Το επιχείρημα ότι τα παραπάνω ερωτήματα αφορούν μικροκομματική πολιτική, ειδικά τη στιγμή που οι δαπανες για την υγεία είναι τόσο τρομακτικά αναγκαίες, είναι εξόφθαλμα έωλο.

Οι βουλευτές που κατέθεσαν τα ερωτήματα επισήμαναν ότι αν και τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα «είναι υποχρεωμένα να μεταδίδουν δωρεάν ενημερωτικά μηνύματα για την προστασία της δημόσιας υγείας, εντούτοις η κυβέρνηση αποφάσισε πως είναι απαραίτητη η επικοινωνιακή εκστρατεία μέσω ανάθεσης υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων και έως τον Σεπτέμβριο του 2020».

Το δε συνολικό ποσό φαίνεται ότι ξεπερνάει κατά πολύ τα 11 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι, παρά το γεγονός πως στην κατανομή της συνολικής δαπάνης συμπεριλαμβάνονται και τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ, με απόφαση του Σ. Πέτσα εγκρίθηκαν παράλληλα προγράμματα επικοινωνιακής προβολής 7 Περιφερειών της χώρας για το 2020 συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα προγράμματα επικοινωνίας των υπολοίπων 6 Περιφερειών και τα ποσά που αφορούν την επικοινωνιακή πολιτική των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Ε.Π. των Περιφερειών και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τότε το ποσό μπορεί να φτάνει τα 45 εκατ.

Καταγγελίες

Η απόλυτη διαφάνεια λοιπόν όφειλε να είναι εξ αρχής διασφαλισμένη και ορατή σε κάθε πολίτη, την ώρα που οι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους και οι μαχητές του μετώπου δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εφόδια. Το χρήμα αυτό είναι δημόσιο και οι διακηρύξεις του Κ. Μητσοτάκη περί διαφάνειας του κράτους θα αποδειχτεί και αυτή τη φορά αν είναι απολύτως κενές περιεχομένου. Τα κοινωνικά δίκτυα βοούν για μεθόδους ΚΕΕΛΠΝΟ εν μέσω οικονομικής ύφεσης και πανδημίας, ενώ υπάρχουν και σοβαρές υπόνοιες σχετικά με τη συγκεκριμένη εταιρεία, το παρελθόν της και τις σχέσεις της με κυβερνητικούς κύκλους.

«Δεν πρόκειται μόνο για αυτονόητο κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και για μείζον ζήτημα δημοκρατίας. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στην ενίσχυση των μέσων, ώστε όλα τα κόμματα αλλά και οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν ποιος παίρνει και τι. Ναι μεν η ενίσχυση των μέσων, που διατηρούν εργαζόμενους και δημοσιογράφους εν μέσω κρίσης και καθίζησης των διαφημιστικών εσόδων από τα περιοριστικά μέτρα, είναι μια διαδικασία αναγκαία, αλλά αυτό είναι ανεξάρτητο από την ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τον κορονοϊό και δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για τη χρηματοδότηση φιλικών στην κυβέρνηση ανύπαρκτων ιστοσελίδων και εφημερίδων, σε βάρος τόσο των φορολογουμένων πολιτών όσο και των ίδιων των μέσων» υποστηρίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το θέμα αυτό είναι προφανές βέβαια ότι αγγίζει εξίσου και τον θεσμό της Δικαιοσύνης, που δεν θα πρέπει να παραμείνει απλός θεατής αν ακολουθηθεί η «παραδοσιακή» αδιαφανής διαδικασία, την ώρα που στενάζει ο πληθυσμός και οι εργαζόμενοι.

Υποσχέσεις Πέτσα για διαφάνεια στο... τέλος

Στη δευτερολογία του και αφού είχαν ακουστεί οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις των βουλευτών σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ο κ. Πέτσας αμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης ως προς τη διαδικασία, θέτοντας ως βασικό επιχείρημα ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος να ακολουθηθεί η διαδικασία διαγωνισμού, καθώς, όπως είπε, «μια τέτοια διαδικασία θα χρειαζόταν από 6 έως 8 μήνες». Επικαλέστηκε το επείγον της κατάστασης αλλά και την απουσία συγκεκριμένου νομικού πλαισίου.

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία Initiative Media, την εταιρεία που επιλέχθηκε να «μοιράσει» το ποσό των 11 εκατ. ευρώ, ο κ. Πέτσας είπε ότι επιλέχθηκε επειδή πρόκειται για μια «εταιρεία που είναι αναγνωρισμένη στον χώρο της», ενώ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η εταιρεία θα εισπράξει ποσοστό 3% ως προμήθεια για τις υπηρεσίες της.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «στο τέλος θα έχετε πλήρη εικόνα για το τι πήρε ποιος», ενώ πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης του περιφερειακού Τύπου ώστε να αποδοθεί στα εν λόγω μέσα περίπου το 30% της δαπάνης.

Επιπλέον και σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες αναμένει τη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα και θα ακολουθήσει μια κοινή υπουργική απόφαση ώστε να δοθεί στις εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας η αντίστοιχη ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα μέτρο που ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία «πάγωσε» από την κυβέρνηση της Ν.Δ. καθώς προέκυψαν πολλά ζητήματα ως προς του πού θα δίνονταν αυτά τα χρήματα και κυρίως με ποια κριτήρια.

Παρεμβάσεις βουλευτών

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, διάφοροι βουλευτές εστίασαν την κριτική τους στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πολυφωνία στα ΜΜΕ και ότι δεν ακούγεται όσο πρέπει ο αντιπολιτευτικός λόγος.

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα σημείωσε ότι «ο χρόνος που δίνεται στην αντιπολίτευση είναι τόσο περιορισμένος και δυστυχώς είναι περιορισμένος και για τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη. Δυστυχώς δράσεις και συνεντεύξεις Τύπου δικές τους εξαφανίστηκαν από τα ΜΜΕ».

«Οταν τα ΜΜΕ από το πρωί ώς το βράδυ ασχολούνται με τον κορονοϊό, γιατί χρειάζεται η πολυέξοδη αυτή καμπάνια;», αναρωτήθηκε από την πλευρά της η βουλευτίνα του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, συμπληρώνοντας πως οι διατάξεις της εν λόγω απόφασης είναι «μνημείο ασάφειας. Η διαφάνεια δεν είναι στις προθέσεις σας όπως αποτυπώνεται στη διάταξη».

Περί στεγανοποίησης

Μια αποστροφή στον λόγο του κ. Πέτσα, ο οποίος μίλησε για «στεγανοποίηση» προσφυγικών δομών ή συνοικισμών Ρομά, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο κρούσμα του ιού, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση. «Επρεπε να έχετε προχωρήσει σε αποσυμφόρηση και απεγκλωβισμό. Δεν είναι δυνατόν τους 22 χιλιάδες ανθρώπους στη Μόρια να τους “στεγανοποιήσουμε” [...] Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και είστε κυβερνητικός εκπρόσωπος», είπε χαρακτηριστικά...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: