30.4.20

Ρίσκο χωρίς λόγο...


... με το άνοιγμα των σχολείων...
Σε φιάσκο αγνώστου και αχρείαστου ρίσκου κινδυνεύει να εξελιχθεί το σχέδιο επιστροφής στα σχολεία που προβλέπει άνοιγμα στις 11 Μαΐου για τη Γ' Λυκείου, στις 18 Μαΐου για Γυμνάσιο και Α' και Β' Λυκείου -με...
κλείσιμο στις 12 Ιουνίου- και πανελλαδικές στις 15 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και στις 16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ. Το Δημοτικό ίσως ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και για όλο τον μήνα.

Από τη μια, η κυβέρνηση προκαλεί συντριπτικές αντιδράσεις και καθολική αμφισβήτηση της σκοπιμότητας του εγχειρήματος από γονείς και εκπαιδευτικούς και την ίδια στιγμή κλείνει το μάτι. Με μια δήλωση των γονέων/κηδεμόνων μπορούν τα παιδιά να παραμείνουν στο σπίτι. Ετσι κι αλλιώς, πρόκειται για πολύ λίγα μαθήματα. Ετσι, όμως, υλοποιείται και η πολιτική της πανηγυρικής αποκατάστασης. Με τα παιδιά στο σχολείο μήνα Μάιο και μήνα Ιούνιο.

«Οι γιατροί έχουν τον πρώτο λόγο μεν, αλλά όχι τον αποκλειστικό» δήλωνε, χθες, πριν ακόμα την ανακοίνωση των λεπτομερειών, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Τσούχλος, εξηγώντας: «Το άνοιγμα χρειάζεται και άλλες τεκμηριωμένες γνώμες, δεν είναι σαν το κλείσιμο. Είναι τόσες πολλές οι διαφορές από σχολείο σε σχολείο, που μπορεί να πάμε σε τρελές περιπέτειες με μία “διαταγή” για όλα τα σχολεία».


«Εμπνέει το σχολείο εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής και καταλληλότητας χώρων; Αυτή θα πρέπει να είναι η βάση των όποιων μέτρων» είπε ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, κ. Παπαδαντωνάκης, τονίζοντας πως θα υπάρξουν πλήθος πρακτικών προβλημάτων και κανένα πρόσθετο μορφωτικό πλεονέκτημα. «Μιλάμε για 4 μαθήματα των μονόωρων και 8 των δίωρων μαθημάτων» πρόσθεσε. «Γιατί δεν εισακούστηκε η πρόταση της ΟΛΜΕ; Να επιστρέψουν μόνον οι μαθητές της Γ' Λυκείου που έχουν μπροστά τους τις πανελλαδικές;» αναρωτήθηκαν όλα τα στελέχη της Ομοσπονδίας που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα μέτρα.

Για τα δε Δημοτικά, η σκέψη ότι θα ανοίξουν 1η Ιουνίου τρομάζει άπαντες: «Βασικός γνώμονας είναι η υγεία των παιδιών. Πώς θα εξασφαλιστεί αν ληφθεί υπόψη πως δεν μπορούν εύκολα να πειθαρχήσουν σε εντολές ή να μην αγγίζουν το ένα το άλλο στο προαύλιο;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, τονίζοντας παράλληλα τη μη επάρκεια χώρου σε πολλά σχολεία («δεν έχουν όλα μεγάλες αίθουσες») αλλά και το πρόσθετο πρόβλημα της μεταφοράς τους, αφού αποκλείεται η χρήση σχολικών (κακό ανέκδοτο αυτό).

Επιπλέον, τίθεται ζήτημα επαρκούς εκπαιδευτικού προσωπικού. Στελέχη της ΟΛΜΕ τονίζουν πως από τους 65.000 εκπαιδευτικούς στη β'θμια οι 13.000 είναι άνω των 60 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 53-56 χρόνων, ενώ σε ορισμένες ειδικότητες, όπως Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες, είναι 56+. «Περάσαμε 10 χρόνια αδιοριστίας», υπενθυμίζουν. Μπορεί το ένα τρίτο των εκπαιδευτικών να απουσιάσει, εκτιμούν. Είτε επικαλούμενο τις πραγματικές δυσκολίες (ευπαθείς κατηγορίες) είτε αξιοποιώντας το δικαίωμα αναρρωτικής.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.