3.4.20

Οδοιπορικό σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο της Ισπανίας...


ΦΩΤΟ...
Στο πρόχειρο νοσοκομείο με κλίνες ΜΕΘ που έχει στηθεί στην Μπανταλόνα, κοντά στη Βαρκελώνη, στο κτίριο της Γερμανικής Βιβλιοθήκης του νοσοκομείου «Trias i Pujol» επικρατεί ένταση. Κανείς δεν μιλάει χωρίς λόγο, οι...
μόνοι ήχοι που ακούγονται με σταθερότητα είναι των μηχανημάτων που παρακολουθούν την πορεία της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19.



Λίγο πριν από τη μάχη...

AP Photo/Felipe Dana

Για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για κρεβάτια ΜΕΘ, απομακρύνθηκαν τα ράφια με τα βιβλία και οι μετακινούμενες βιβλιοθήκες και δημιουργήθηκαν 20 μονάδες εντατικής θεραπείας, εξοπλισμένες με ό,τι χρειάζεται για τους ασθενείς που πάσχουν από βαριάς μορφής πνευμονία που προκλήθηκε λόγω του κορονοϊού.

Δημοσιογράφοι του Associated Press παρακολούθησαν τη δουλειά των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται μέσα στη Γερμανική Βιβλιοθήκη, σε συνθήκες πραγματικά σκληρές και ταυτόχρονα άξιες θαυμασμού. Για κάθε έλλειψη που έχουν σε υλικά, προστατευτικές μάσκες και στολές, έχουν βρει κάποια «πατέντα» για την καλύψουν και να ανταποκριθούν καλύτερα στα καθήκοντά τους: χρησιμοποιούν ξανά και ξανά ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί, φορούν πλαστικές ποδιές πάνω από τις ιατρικές φόρμες τους, φορούν νάιλον σακούλες και γάντια από λάτεξ, τα οποία απολυμαίνουν συχνά καθαρίζοντάς τα με αντισηπτικό για να αυξήσουν τον χρόνο ζωής τους.


AP Photo/Felipe Dana

Όπως μεταδίδει το δημοσιογραφικό συνεργείο, η παρουσία του περνά απαρατήρητη: οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν τους μιλούν, δεν τους κοιτάζουν καν. Αυτό που κάνουν είναι να παρακολουθούν τα όργανα που ελέγχουν τις ζωτικές λειτουργίες των ασθενών που βρίσκονται διασωληνωμένοι ή στους αναπνευστήρες, να ελέγχουν τη θερμοκρασίας τους, το οξυγόνο στο αίμα τους, με την ελπίδα να σώσουν όσες περισσότερες ζωές μπορούν.


AP Photo/Felipe Dana

Όταν τελειώνει η βάρδια τους, βγάζουν τις στολές τους σταδιακά: αλλού τα καλύμματα κεφαλιού, αλλού οι στολές, αλλού οι ποδιές, ώστε να πλυθούν και να απολυμανθούν για να χρησιμοποιηθούν ξανά. Γάντια και πλαστικές ποδιές πετιούνται. Και πάλι, αφού έχουν απαλλαγεί από την πανοπλία τους και επιστρέφουν σπίτι τους, ζουν με τον διαρκή κίνδυνο να μολυνθούν και οι ίδιοι, στερώντας ακόμη ένα πολύτιμο ζευγάρι χέρια από τον αγώνα κατά του κορονοϊού.

Οι ασθενείς που μπαίνουν στις ΜΕΘ μπορεί να μείνουν εκεί ακόμη και εβδομάδες, μέχρι να αποθεραπευθούν ή ο ιός να τους νικήσει.



Στην Ισπανία, ο ρυθμός αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φαίνεται να σταθεροποιείται. Ωστόσο, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έχουν καταγραφεί αριθμοί ρεκόρ σε θανάτους από Covid-19. Μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στη χώρα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: