18.4.20

Δεν ήταν ποτέ άριστοι...


Η κριτική στα άθλια voucher των επαγγελματιών (γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών κλπ.) πρέπει να γίνεται με προσοχή...
 Όσο εστιάζει στο πόσο ταπεινωτικά είναι αυτά για τους επιστήμονες οι οποίοι «έχουν φάει τη ζωή τους στα θρανία» και πόσο ακυρώνουν τη λογική της αριστείας στην οποία ομνύει η κυβέρνηση, είναι λάθος και...
αναποτελεσματική.

Αν δηλαδή τα voucher δινόταν, με την ίδια σκανδαλώδη διαδικασία, σε άνεργους, απόφοιτους λυκείου, θα δικαιολογούταν γιατί αυτοί δεν είναι «επιστήμονες»;

Όχι, τα voucher στην παρούσα συγκυρία και με αυτόν τον τρόπο που δίνονται, είναι σκάνδαλο για όλους, αφού πρόκειται για μια τεράστια αρπαχτή που εκμεταλλεύεται την ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων, προκειμένου να θησαυρίσουν οι «ημέτεροι». Και θα ήταν σκάνδαλο ακόμη και αν η κατάρτιση ήταν άρτια οργανωμένη και σεβόταν το «επίπεδο» των «επιστημόνων».

Σ’ αυτό δεν απαντά μια κριτική που δέχεται το ιδεολόγημα της αριστείας και επικεντρώνει στο ότι «μας προσβάλλετε, όχι όμως ως επαγγελματίες που μέσα στην κρίση έχουν χάσει το εισόδημά τους και δικαιούνται στήριξη, αλλά ως «άριστους» τους οποίους υποχρεώνετε να παρακολουθήσουν μια κατάρτιση που δεν αρμόζει στο στάτους και την «επιστημοσύνη» τους», για 600 ψωροευρώ».

Δεν δημιουργείς συμπάθειες στην κοινωνία όταν μόνος σου διαχωρίζεις τον εαυτό σου από τους άλλους και τον τοποθετείς στο βάθρο, διεκδικώντας, όχι ίσα δικαιώματα, αλλά ξεχωριστή μεταχείριση επειδή είσαι «άριστος» και «επιστήμονας».

Επιπλέον, το αφήγημα της κυβέρνησης έχει μετατοπιστεί εν μέσω πανδημίας. Δεν είναι πλέον το «οι άριστοι στην εξουσία» που κολάκευε τον ναρκισσισμό της περιβόητης μεσαίας τάξης και κοίμιζε τις μάζες με το ιδεολόγημα μιας απολίτικης τεχνοκρατικής διακυβέρνησης από τους «άξιους», αλλά «ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών».

Στη νέα συνθήκη, οι πρώην άριστοι που γκρινιάζουν για τα voucher, μπορούν εύκολα να γίνουν οι νυν εγωιστές που διεκδικούν ειδικά προνόμια, την ίδια στιγμή που υπάρχουν άλλοι με μεγαλύτερη ανάγκη. Προδίδουν δηλαδή οι ίδιοι την αριστεία ή μάλλον, δεν ήταν ποτέ άριστοι.

Δημητρης Τσιρκας (FB)

Δεν υπάρχουν σχόλια: